PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Monday, December 28, 2009

Tanyalah Ustaz

Assalamualaikum, segala puji bagi Allah yang menjadikan alam ini, selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad saw. Saya doakan semoga anda semua berada dalam keadaan yang baik dan sihat, semoga kehidupan anda semua dirahmati Allah.
Ruangan ini disediakan untuk memberikan kemudahan kepada sesiapa yang mempunyai masalah agama (kemuskilan agama) dan anda boleh bertanya atau meluahkan masalah anda melalui ruangan komen yang disediakan di bawah ini. Insyaallah kurang dari dua minggu saya akan menjawab segala persoalan yang anda telah kemukakan di ruangan komen ini dengan sekadar kemampuan ilmu yang saya miliki.

1,654 comments :

 1. assalamualaikum Ustaz.
  Ana nak bertanya mengenai solat cara Rasullah.
  Apakan hukumnya jika didalam solat kita tidak mengikut sunnah rasullah?
  Bagaimana pula jika didalam solat perkara yg tidak dilakukan oleh Rasullah kita lakukan?
  Bolehkan Ustaz nyatakan contoh perbuatan Rasullah didalam solat yg kita kurang pratikkan pd zaman sekarang dan sebaliknya kita lakukan padahal Rasullah tidak lakukan?
  Perlukah kita mengikut sunnah2 rasullah didalam solat dan meninggalkan perbuatan yg tidak dilakukan oleh Rasullah krn kdg2 masyarakat islam diluar sana akan memandang serong krn setenggah2 perbuatan telah lama dilakukan padahal tidak mengikut sunnah.

  ReplyDelete
 2. Salam terima kasih kepada azam Fillah, jawapan dari pertanyaan awak ialah

  Nabi mengajar umatnya salin menyanyangi antara satu sama lain, dan nabi menggalakkan umatnya salin bantu membantu antara satu sama lain. Nabi juga mengajar umatnya mempunyai akhlak mahmudah sepertimana akhlak nabi iaitu Akhlak Al-Quran sepertimana yang diriwayatkan oleh Aisyah isteri Nabi. Sebenarnya kutuk mengutuk, hina menghina ini tidak baik dari sisi Islam, kecuali berkata-kata benar dengan bukti yang kukuh. Jika tidak mempunyai bukti yang kukuh, maka di kuatiri kita memfitnah orang lain dan hadis nabi yang bermaksud "orang yang menfitnah dosanya seperti berzina dengan ibunya sendiri".

  Jika ada bukti bukan dinamakan fitnah, kalau nak berkata-kata atau menegur jangan gunakan nama yang sebenar itu lebih baik, kerana menjaga keaiban orang lain.

  ReplyDelete
 3. Salam terima kasih kepada Muhammad Radin, dalam mengimpakkan sedekah tidak ditetapkan kadarnya, kerana ini adalah amalan sunat dan bukan amalan wajib. Tetapi lebih baik sebelum memberikan sedekah perlulah dikira dahulu hutang, keperluan ibu. kerana ini lebih wajib dari bersedekah, jika lebih maka terpulanglah kepada anda untuk menentukan jumlah sedekahnya. Sebelum itu sebagai nasihat, laksanakan haji dahulu kepada ibu, jika dia tidak berkemampuan maka diupahkan sahaja sebagai melepaskan hutangnya kepada Allah jika ia belum menunaikan haji.

  ReplyDelete
 4. Maaf tertinggal muhammad zakat simpanan adalah 10% dari jumlah wang simpanan. Jika hendak mudah anda dinasihatkan pergi jabatan agama untuk mengira jumlah zakat ibu anda dan mereka akan menguruskan semua masalah ini. Zakat ditetapkan kadarnya, tetapi sedekah tidak ditetapkan kadarnya.

  ReplyDelete
 5. salam,ustaz tp klu ustz 2 bercrmh politik n menerangkan kesalahnnya,contoh2 fatwa2 mufti yg berpihak kpd krjaan....ustz 2 bertujuan untuk mydarkn manusia siape ulamak yg sbnr2 nye boleh digelar ulamak yg jujur dgn ilmunye...

  ReplyDelete
 6. Salam anonymous, sebenarnya ulamak yang jujur susah nak dicari dan ditentukan, sebab hal ini berkaitan dengan hatinya, hal ini Allah sahaja yang tahu. Kita sebagai manusia menilai selagi mana pesan-pesan ulamak itu betul kita ikut dan wajib kepada semua umat Islam menyampaikan dakwah, tetapi bukan mudah orang nak ikhlas. Masalah dia ikhlas ataupun tidak, itu dia dengan Allah, kalau dia ikhlas maka dia dapat keuntungan di dunia dan akhirat.

  Pandangan saya, selalunya ulamak yang tidak ikhlas ini akan menampakkannya kepada keburukan, contoh tempat ceramah yang bayaran sikit akan ditolak olehnya dan tempat ceramah bayaran besar akan di terimanya. Sesiapa sahaja kalau tidak mempunyai kekuatan fizikal dan rohani yang mantap maka akan berlakulah perkara ini, bukan mudah nak elak perkara ini.

  ReplyDelete
 7. assalamu'alaikum ya ustaz.

  Boleh untuk tolong terang secara detail/terperinci apakah yang dikatakan solat hormat waktu dan bagaimana cara mengerjakannya. Sebab setengah setengah pihak ( nama rahsia ) mengatakan mana boleh sembahyang kalau kita tak ada air sembahyang.

  Ustaz bolehlah email terus jawapan tersebou ke wdmokhtar@yahoo.com.sg.

  ReplyDelete
 8. assalamu'alaikum ya ustaz.

  1.Untuk sembahyang fardu semasa kita dalam bas ( jika bas tak berhenti untuk sembahyang ) ada setengah pihak ( nama dirahsiakan mengatakan kita boleh ambil tayammum dengan menggunakan debu dibadan kita untuk sembahyang dalam kenderaan. tolong ustaz beri sedikit sebanyak hak yang sebenarnya.
  2.setengah pihak ( nama dirahsiakan ) kita sebagai pemandu kenderaan boleh sembahyang dalam kenderaan semasa kita sedang memandu . Bagaimana cara nya yang sebnar perkara ini.

  Ustaz bolehlah email terus jawapan tersebut ke wdmokhtar@yahoo.com.sg.

  Terima kasih ustaz semuga jumpa lagi.

  ReplyDelete
 9. Salam kepada serupasekala yang sudi bertanya, menurut pendapat saya melalui ilmu yang tidak seberapa ini ialah :

  1. Solat menghormati waktu adalah solat dalam keadaan yang tidak mengizinkan kita solat seperti dalam kenderaan, bas, kapal terbang, feri, kapal dan sebagainya. Solat hormat waktu adalah sebagai tanda kita menghormati waktu solat dan menunaikan kewajipan kepada Allah.

  Cara solat menghormati waktu tidak perlu air sembahyang jika kita tidak dapat mengambil air sembahyang. Tetapi solat ini kita perlu ganti kemudian dengan mempunyai air sembahyang dan syarat2 sah solat. Contohnya kalau kita tidak solat berarti kita lupa kepada Allah dan mengabaikan kewajipan kita, sebagai umat atau hamba Allah tidak kira bagaimana keadaan sekalipun kecuali gila mesti solat kepada Allah.

  Memang tidak sah kita bersolat tanpa air sembahyang, tetapi dalam hal ini dimaafkan kita tidak mempunyai air sembahyang dan solat kita itu hanya untuk menghormati waktu dan setelah bebas dari kesulitan, maka wajib kita mengantikan solat tersebut dan tanggungjawab kita kepada Allah dah selesai kerana kita melaksanakan solat menghormati waktu.

  ReplyDelete
 10. Jawapan kedua bagi persoalan kedua iaitu tayammum dengan menggunakan debu2 yang melekat di dinding atau badan kita. Sebenarnya tayammun ini adalah ganti kepada wuduk setelah air tidak ada di kawasan anda. Tayammum mestilah dari debu yang bersih dan suci. debu yang sangkut dibas dan badan orang itu tidak bersih dan tidak boleh digunakan sebagai tayammum. Bagi pendapat saya, pemandu kenderaan contohnya seperti bas mestilah menunaikan solat yang sempurna dan tidak boleh duduk dan dalam keadaan memandu, kerana pemandu boleh berhenti dimana-mana tempat hatta di tepi jalan untuk bersolat. Islam itu mudah dan jangan dipermudahkan.

  ReplyDelete
 11. assalamu'alaikum ya ustaz.

  Mengikut satu ceramah yang didengar ( Ustaz Nama Rahsia ) katakan kita sedang dikejar harimau kita boleh solat hormat waktu jika waktu sembahyang tu dah nak habis . katanya jangan berhenti ruku' pula nanti kena tangkap dek harimau terus berlari dan sembahyang dalam berlari.

  Pertanyaan saya SOLAT HORMAT WAKTU HANYA SEKADAR MENGINGAT SEMBAHYANG ATAU SEMBAHYANG NIAT SAHAJA.

  ReplyDelete
 12. Salam terima kasih atas persoalan serupasekala...

  Itu dikira waktu yang genting dan memang tidak boleh untuk melakukan solat. Solat dari segi bahasa adalah niat atau doa, Jadi kalau sampai tahap itu boleh sebagai menghormati waktu.. Tetapi ingat selepas waktu genting atau waktu darurat mesti mengerjakan solat tersebut kembali dengan sempurna.

  ReplyDelete
 13. Salam Dan terima kasih kepada ustaz bagitu cepat memberi respon dan saya amat jelas dengan jawapan ustaz.

  SEMUGA DENGAN JAWAPAN USTAZ BERTAMBAH LAGI ILMU SAYA DALAM AGAMA SERTA JUGA SAYA SYORKAN RUANGAN INI BERTERUSAN SAHINGGA BILA BILA KERANA IA BOLEH MEMBIMBING UMAH SEJAGAT.

  ReplyDelete
 14. salam kepada serupasekala, terima kasih atas kata2 semangat awak, sesungguhnya anda salah seorang yang bersama saya untuk meneruskan dakwah alam maya ini, Inilah caranya yang perlu ada kepada semua penda'i kerana dunia sekarang adalah dunia teknologi...

  ReplyDelete
 15. Salam Ustaz,

  Saya sekadar nak tahu dan bukan nak mengaib mana mana pihak.

  Kalimah ALLAH sekarang ini diwar war kan dan amat sensitif dikalangan umat islam Malaysia.

  Soalan saya .

  1. Pada logo POLIS ( Crown Polis ) tercatat perkataan ALLAH DAN MUHAMMAD. Samaada di topi dan di talipinggang dan dipakai oleh semua anggota polis baik lelaki perempuan muslim dan non muslim.
  kemana sahaja yang mereka masuk atau mereka pergi nama ALLAH DAN MUHAMAD bersama mereka samaada tempat maksiat ,tandas dan sebagainya.
  Apa pandangan dan pendapat ustaz atau apa hukum dalam islam jika perkara ini berlaku samaada sengaja atau tak sengaja.

  ReplyDelete
 16. Salam terima kasih atas pertanyaan serupasekala.

  Jawapan bagi soalan anda ini ialah dahulu saya tidak ingat bila tarikhnya telah dipertikai oleh ulamak-ulamak dalam Malaysia mengenai Nama Allah, Perkataan Allah dan Nabi di logo polis.. Tetapi ini tidak diindahkan dan saya tak pasti masih ada atau tidak kalimah Allah di logo polis.

  Sebenarnya tidak menjadi masalah dimasukkan di logo, tetapi menjadi masalah adalah di mereka ini masuk di tempat maksiat, di tandas dan ditali pingang yang terletak di atas kemaluan.. Bagi bagi saya ini tidak dibolehkan, tetapi saya tidak tau pandangan ulamak yang lain. Alasan saya tidak boleh adalah sebab kalimah diletakkan ditempat tidak sepatutnya seperti masuk tanda, tali pinggang, masuk kelab malam dan sebagainya. Jika lain dari apa yang saya nyatakan diharuskan seperti contoh diletakkan di topi, tidak membawa masuk kalimah Allah dan Nabi di tandas dan sebagainya.

  ReplyDelete
 17. salam..

  ustaz macam mana kalau saya bagi surat kepada lelaki yang saya rasa dia mampu untuk meminpin saya di dunia dan akhirat insyaallah.
  surat utuk mengatakan yang saya ingin berkawan dan menjadi suri hatinya.
  surat yang mengatakan saya bukan hendak main2 tapi serius.
  straigh to the point saya nak jadi isteri dia.
  saya tak berniat nak cinta main2. tapi klau boleh saya nak bercinta selepas kahwin.
  tapi saya nak tau apa isi hati dia?
  nak ke dia terima saya yg serba kekurangan ini?
  jadi boleh ka saya bagi surat dekat dia??
  bak kata pepatah, “usaha tangga kejaya”. so saya mesti berusaha.
  hmmmmm mcm mana ye ustaz.
  leh ke?? jatuh ka maruah saya di mata islam, di mata lelaki??
  murah kah maruah saya??
  terdesak sangat ke saya?
  apa yg patut sya lakukan.
  memang jodoh di tgn tuhan. tapi saya mesti juga berusaha, berdoa dan bertawakal kn.
  harap ustaz boleh tolong.
  slam.

  ReplyDelete
 18. Salam kepada Anonymous, terima kasih atas persoalannya. Sebenarnya dalam Islam ada step by step perlu ditempuhi oleh pasangan yang akan bernikah atau duduk sekali.

  1. Merisik, iaitu keluar melakukan kunjungan kerumah keluarga perempuan untuk menjalinkan hubungan silaturahim dan bertanya khabar mengenai gadis yang akan di risik. Risik ini adalah bertujuan untuk menjalinkan hubungan kekeluargaan dan bertanya mengenai status gadis tersebut adakah di miliki orang.

  2. Bertunang setelah merisik mendapati gadis tersebut tidak dimiliki dan bersetuju untuk dipinangkan dan keluarga dua belah pihak bersetuju. dan di sini berlaku penetapan harga mas kawin dan hantaran.

  3. Akad Nikah adalah petanda yang sah bahawa lelaki dan perempuan ini sudah di kahwinkan dan sah sebagai suami isteri. Setelah itu keluarga dua belah pihak mengadakan kenduri sebagai menghebohkan bahawa mereka telah bergelar suami isteri.

  Dalam hal anda, saya rasa lebih elok anda jangan menghantar surat kepada lelaki tersebut, kerana jika dia benar2 sukakan anda, sudah tentu dia akan berusaha untuk meminang anda atau memberitahu anda untuk mengambil anda sebagai isterinya. Kurang manis bagi wanita yang memulakan dahulu, jika anda suka sekalipun mestilah melalui keluarga anda dan boleh pihak perempuan meminang lelaki.

  Alasan saya ialah supaya mengelakkan timbulnya fitnah dan maruah anda sebagai perempuan, kerana perempuan ini mudah di tipu oleh syaitan dan perempuan jika merupakan fitnah dunia. Peliharalah kehormatan anda sebagai wanita kerana jodoh di tangan Allah. Percayalah bagi wanita yang menjaga kehormatannya, maka Allah akan satukannya dengan lelaki yang baik dan bertanggungjawab dan soleh.

  ReplyDelete
 19. as Salam Ya Ustaz ...

  nak tanya 3 soalan..

  1 . boleh cerita tentang Malaikat Harut dan Marut secara detail ?  2 . Boleh tak kita main permainan didalam masjid ?

  3. boleh tak kita solat sendirian di rumah kerana kita sudah tahu di surau / masjid tiada orang ?

  syukran ya Ustaz..

  ReplyDelete
 20. Salam suadara Bilal rajin awak bertanya, semoga jawapan ini memberikan manfaat kepada anda.

  soalan satu sila rujuk ke blog ini http://ustmuhammad.wordpress.com/2009/01/06/kisah-harut-dan-marut/.

  Soalan Dua. Masjid merupakan rumah ibadah dan tempat melaksanakan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat. Ada hadis yang mengatakan bahawa barang siapa melakukan pekerjaan dunia dan berkata-kata perkara2 keduniaan dan tidak tidak bermanfaat, maka amalannya selama 40 hari dihapuskan atau tidak diterima.

  Soalan ketiga. Lelaki digalakkan mengimarahkan masjid dan menunaikan solat berjemaah di masjid. Kerana jika masjid atau surau tidak diimarahkan maka dosa sekampung. Jika kita tidak pergi solat berjemaah di masjid siapa lagi. Masjid atau surau yang tidak hidup, dikuatiri Allah menurunkan bala kepada penduduk kampung tersebut.

  ReplyDelete
 21. ust ape hukum kiter menggunakan kenderaan hasil jual beli riba',cntohnyer sy membeli motor scra ansuran dan motor 2 sy gunakan tuk ke majid dan kelas...kt cini da tiada pilihan len melainkn belian scara ansuran...ada kah perbuatan sy menunngang motor mendpt berkah nye sbb sy gunakan tuk ke masjid dan ke kelas pengajian...insan yg sedih...

  ReplyDelete
 22. Salam anonymous, Dalam dunia ini susah kita nak mengelak dari riba sebab banyak benda yang syubhah kerana kita terikat dengan undang-undang kapitalis ciptaan barat. Kalau nak beli dengan dengan bayaran cash money memang tidak mampu, jadi terpaksalah kita berhutang.Sebenarnya ada pandangan mengenai masalah ini, semasa melakukan pembelian kita perlu mengira jumlah harga motor termasuk ribanya sekali. Kemudian kita akad jual beli dengan jumlah yang telah dikira tadi. Contohnya :

  Harga motor RM 4000.00
  Riba RM 1000.00
  Jumlah RM 5000.00

  Maka kita akad dengan kedai tersebut dengan harga beli RM 5000.00 dan kita anggap riba itu adalah sebahagian dari harga motor yang dipersetujui kita. Maka dengan cara ini terhindarlah kita dari riba atau qarar.

  ReplyDelete
 23. hm tp masalah skgni sy da terbeli motor 2 guna cre yg riba' so nk wt cmne ust.....cmne nk bersihkan rezeki kita ustaz....nk buang motor 2 ke ustaz..dlm konteks ni pemerintah menanggung skali la dosa die kan ust...

  ReplyDelete
 24. Salam kita tidak salah sebab kita terpaksa dan tidak tahu perjalanannya. Motor2pun tidak menjadi masalah dan boleh digunakan untuk kemasjid. Kalau buang dosa pulak sebab membazir. Hal ini menjadi tanggungjawab yang melaksanakan undang-undang dia. Kita terlepas dan tidak pernah redho riba. Untuk mengelakkan penyesalan, maka cepat-cepatlah beristiqfar dan memohon ampun dari Allah.

  Sekarang anda telah tahu perjalanan jual belinya, maka selepas ini anda perlu akad sepertimana yang telah saya tunjukkan di atas.

  ReplyDelete
 25. salam,tp klu nk wat cam2 pemilik kedai tu bkan islam...kiter kene ajarlah die sebut akad 2...

  ReplyDelete
 26. Salam azam fillah tidak perlu, sekadar cakap kita beli dengan harga RM 5000.00 atau akad mafhum (faham-faham)

  ReplyDelete
 27. assalamualaikum ustaz,
  saya ingin bertanya adakah boleh produk yg kita hasilkan dgn modal sekitar rm10 sahaja tapi dijual dengan rm190-rm500.
  2. kandungan yg sama tetapi diberi nama berlainan untuk dijual dgn harga berbeza. apakah dikira menipu?
  3. banyak produk hari ini menggunakan gimik ustaz, tok guru, pondok, kitab tua utk melariskan produk mereka walhal apa yg didakwa dari mereka tersebut tidak benar belaka. bagaimana dgn hasil dari bisnes yg ada unsur tipu pengguna begini?
  terimakasih atas jawapan.

  xngaji

  ReplyDelete
 28. Salam kepada orang biasa, jawapan kepada soalan anda adalah seperti berikut :

  1. Dalam muamalah Islam, tiada khadar menentukan keuntungan, Itu terpulang kepada penjual untuk menentukan harga. Tetapi menentukan harga biar berpatutan dengan kualiti barang tersebut. Takut terjatuh kepada unsur penipuan. Mengambil untung biarlah berpatutan walaupun Islam tidak menetapkan kadar keuntungan yang boleh diambil. Biarlah sedikit keuntungan yang penting berkat dalam perniagaan anda. Nabi Muhammad berniaga dengan harga yang sangat murah dan berpatutan sehingga barang-barang perniagaannya laris dan habis awal dari peniaga yang lain.

  2. Kandungan beza jenama berbeza, hal ini tidak menjadi masalah kerana ini merupakan teknik perniagaan. Tetapi jangan di copy produk orang lain dan dibubuh nama kita itu yang menjadi haram sebab kita mencetak hak orang lain tanpa kebenaran.

  3. Saya faham soalan tiga ini begini..syarikat menggunakan nama-nama Islam untuk menarik minat pembeli terhadap produknya. Ini tidak menjadi masalah tetapi isi kandungan yang terdapat dalam produk itu jangan kurang dari yang disenaraikan dilabelnya dan ini adalah haram. Selagi mana produk itu halal maka itu tidak menjadi masalah. Ini semua strategi perniagaan.

  ReplyDelete
 29. assalamualaikum ustaz..
  pertama saya ingin bertanya mengenai tuduhan dan fitnah. Apakah setiap tuduhan yang tidak benar dan bukti itu boleh dianggap fitnah?
  kedua, apakah saranan ustaz sekiranya kita cuba berbaik-baik dengan orang yang menuduh tetapi orang itu berburuk sangka?

  ReplyDelete
 30. Salam kepada Yati jawapannya :

  1. Tuduhan dan fitnah ini adalah penyakit hati bagi manusia yang tidak takut kepada Allah. Bagi orang yang menyebarkan fitnah dosanya ibarat sepertimana dia berzina dengan ibu kandungnya sendiri. Dalam Islam setiap perkara jenayah itu mesti mempunyai 3 orang saksi yang tidak fasik melainkan pelaku mengaku melakukan dosa sebanyak tiga kali. Jika kurang atau saksi munafik maka tidak boleh disabitkan dengan kesalahan. Mulianya hukum Islam. Tuduhan itu dianggap fitnah.

  2. Perlu berbuat baik dengan orang yang fitnah kita, kerana Nabi dahulu semasa menyampaikan dakwah Nabi bersangka baik terhadap segala tuduhan yang dilemparkan sehingga orang2 yang menuduh memeluk agama Islam. Tetapi hal ini memang susah untuk dilakukan.

  ReplyDelete
 31. Salam ustaz.

  Kome nak tanya bebrapa soalan ni :

  1. Saya tak faham bab anggota yang tak sampai air semasa berwuduk ( contohnya anggota yang kena simen dari pergelangan tangan hingga atas siku kerana patah ) semasa berwuduk air tak sampai ke tempat yang kena simen itu. Saya difahamkan tempat yang tak sampai air itu kena tayammun.macamana nak buat cara tayammun itu . samada bertayammun penuh dengan debu di dua anggota tayammun muka dan dua tangan sampai ke siku atau hanya sekadar mendebukan di bahagian yang simen sahaja dengan niat menggantikan tempat yang tak kena air semasa berwuduk.
  2. Saya perlu pandangan ustaz tentang muda mudi zaman sekarang suka melepak , meninggalkan solat dan banyak lagi perkara maksiat yang mereka telah lakukan.
  A ) Soalannya Dosa yang dibuat mereka mereka itu terkena jugakah kepada ibubapa , pemimpin setempat , pemimpin negara.Kerana tidak mencegah kemungkaran yang berlaku dan sebagai pemimpin ( ibubapa/ketua kampong/ketua negeri/ketua negara )
  B ) Bagi pihak berkuasa mengeluarkan lesen lesen berbentuk kelab kelab maksiat ( disko.karaoke dll ) dan membuka selera kepada muda mudi berpesta bersama pasangan lelaki perempuan.Apakah tindakan sebegitu boleh mengundang dosa besar.

  ReplyDelete
 32. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 33. Salam Ustaz,

  terima kasih dengan penerangan tersebut. Namun sekiranya org itu yang bersangka buruk?patut kah saya mengikut kemahuannya untuk tidak menampakkan muka dihadapannya?

  ReplyDelete
 34. Salam kepada serupasekala

  Jawapan saya ringkas maaf ye, sebab orang rumah nak guna komputer untuk tugasan universiti dia.

  Jawapannya ialah :

  1. Anggota yang disyimen itu perlu disapukan air di atas balutan sahaja. sekadar mengenai air sahaja dan tidak perlu dibasuh sepertimana ambil wuduk yang sempurna.

  2. Apa-apa berasal dari keluarga dan ibu bapa, didikan agama sangat penting dan contoh yang baik dari ibu bapa yang penting.. Dari kecil anak-anak perlu dididik dengan agama kerana agama adalah fardhu ain. Setiap anak dilahirkan dengan fitrah dan diibaratkan seperti kain putih yang akan membentuknya adalah ibu bapa anak tersebut. Pandangan saya ialah bermula dari ibubapa. Teladan yang baik akan mencontohi anak.

  3. Dosa yang dilakukan oleh anak yang tidak dididik dengan apa yang diperintahkan oleh Islam, maka ibu bapa juga dipertanggungjawabkan. Tetapi ibu bapa yang telah mendidik anak dengan didikan agama yang sempurna dan anak itu juga melakukan maksiat dan dosa maka ditanggung oleh diri anak itu sendiri. Anak yang berumur sebelum baliq adalah tanggungjawab ibu bapa dan apabila sudah baliq dosanya ditanggung sendiri.

  3. Yang akan dipertanggungjawabkan adalah pihak berkuasa, kerana mereka tidak menunaikan amanah yang Allah berikan sebagai khalifah Allah. Sebagai khalifah, ibu bapa dan orang alim dan sebagainya diberikan tanggungjawab untuk mencegah kemungkaran dengan segala kuasa yang dimiliki.

  ReplyDelete
 35. 1. Anggota yang disyimen itu perlu disapukan air di atas balutan sahaja. sekadar mengenai air sahaja dan tidak perlu dibasuh sepertimana ambil wuduk yang sempurna.

  MAAF USTAZ SAYA MENCELAH :

  Mengikut ustaz semasa saya menghadiri kuliah membaca kitab di surau Pasir Berdengung ( nama samaran ) tempat yang tak sampai air itu ( yang disimen )hendaklah diganti dengan tayammun.

  SAYA KELIRU , boleh ustaz beri penjelasan lebih lanjut.

  ReplyDelete
 36. Salam terima kasih kepada serupasekala.

  Begini ceritanya ini adalah perbezaan Khaul (pendapat ulamak) yang saya berikan diatas adalah khaui dari ulamak2 syafie.

  Betul juga yang dikatakan oleh ustaz itu caranya ialah :

  1. Mesti wuduk tempat yang boleh kena air sembahyang.

  2. sapukan air kepada tempat yang tidak boleh basuh atau kena air sembahyang.

  3. Kemudian tanyammum.

  Ini semua pendapat ulamak dan gunalah mengikut fikiran kita dan kemampuan kita. Tetapi lebih baik gunakan 3 cara ini kerana ia lebih baik.

  ReplyDelete
 37. Salam kepada serupasekala, saya siapkan satu artikel berkaitan persoalan anda mengenai wuduk orang sakit, tujuannya adalah untuk memberikan huraian yang baik menurut saya yang lemah ilmu ini, tetapi kalau ada silap tegurlah, kerana manusia ini selalu melakukan kesilapan.

  ReplyDelete
 38. assalamualaikum w.b.t

  ustaz,
  sekadar bertanya,
  suatu keadaan di mana sekelompok jemaah solt di bawah pokok dalam kawasan masjid
  yang pastinya pokok itu jauh daripada masjid dan sudah terputus saf
  kemungkinan disebabkan masjid sudah penuh
  adakah solat mereka masih dianggap solah jumaat dan adakah masih sah?

  mohon penjelasan serta bukti
  terima kasih...

  ReplyDelete
 39. Salam kepada cahaya wanita, kalau disebabkan masjid penuh tetapi masih dalam kawasan masjid tidak mengapa, kerana disebabkan tiada tempat lagi untuk menunaikan solat jumaat.

  Tetapi kalau saja2 dan dalam masjid masih ada ruang, maka tidak boleh dan terputus solat jemaahnya walaupun dia masih mendengar bacaan imam atau khutbah.

  Dalam hal ini adalah disebabkan tempat tidak mengizinkan untuk solat didalam masjid. Buktinya sepertimana berlaku solat dimasjidilharam iaitu ramai jemaah diluar masjid disebabkan dalam penuh dan tidak mampu lagi untuk masuk.

  ReplyDelete
 40. maaf ustaz,
  izinkan sy bertanya lgi..
  walaupun telah terputus saf?

  ReplyDelete
 41. salam cahaya wanita, boleh aje,apa yg boleh saya tolong-saya cuba

  ReplyDelete
 42. Assalamualaikum Ustaz...

  trima kasih kerana memberikan jawapan...
  Saya sebenarnya dah menjadikan blog UStaz ni sebagai rujukan dah..dah tak tahu nak rujuk kat mana...haha

  Nak tanyalah lagi, boleh kan..haha

  1 . Apakah Malaikat Harut dan Marut diazab sebagai Malaikat / manusia ?

  2 . Apakah azab yang dikenakan ?  3. Ada satu harini , Imam surau kami nak pakai jubah tp jubah nya ade dalam bilik AZan.Bilik azan tu pulak brkunci..org yang pegang kunci takde..soalannya, mane lebih afdal, tunggu Imam balik rumah pakai Jubah atau solat trus dgn baju yg dipakainya.Baju yang dipakainya mempunyai tulisan (nama syarikat) yg kecik di bahagian Kolar baju shj

  ReplyDelete
 43. Salam kepada Admin Blog Surau Al-Amin boleh je...Ana sebenarnya tidak pandai, anapun rujuk juga dimana-mana tempat yang sepatutnya.

  Ana jawab semua ini adalah berdasarkan sedikit ilmu yang di miliki.

  jawapannya :

  1. Malaikat Harut dan Marut saya tidak diazabkan sebagai malaikat atau manusia. Tetapi seperti yang kita faham bahawa malaikat adalah terhindar dari melakukan dosa, mereka sentiasa beribadah kepada Allah, Iman mereka tetap kepada Allah tidak seperti manusia. Saya harap awak faham maksud saya ini.

  2. Bagi manusia yang melakukan maksiat akan di azab oleh Allah di akhirat dengan azab api neraka yang sangat pedih.

  3. Masalah imam, sesiapa di antara jemaah yang layak jadi imam boleh je jadi tidak usah menunggu imam, Lebih afdhal (baik) dilakukan secara berjamaah. Tidak semestinya kena menunggu imam. Tetapi kalau tiada orang lain yang lebih baik untuk jadi imam (tidak mempunyai bacaan yang baik, tidak tahu membaca Al-quran dan kelayakan jadi imam, maka lebih baik tunggu imam, kerana takut solat itu tidak sah dan dikuatiri tidak diterima kerana imam mempunyai bacaan tidak betul.

  ReplyDelete
 44. Salam Dan Mohon Bertanya Ustaz.

  Sekadar untuk menambah faham apa yang difahami

  soalan nya :

  1. Apa pengertian /maksud niat yang sebnarnya ( untuk sembahyang ). Saya difahami bahawa niat itu di difinasikan adalah tidak berhuruf dan tidak bersuara. Macam mana yang dimaksudkan samaada niat itu adalah lintasan dihati untuk mengerjakan sesuatu ATAU hasrat hati ATAU qosad hendak membuat sesuatu ATAU meyakini sesuatu apa yang hendak dibuat.

  Dalam rukun 13 ( rukun solat ) ditulis yang pertama niat selepas itu baru berdiri betul. Sedangkan dalam praktikal kita berdiri betul dulu baru niat berserta angkat takbir ratulihram.

  APA KOMEN USTAZ TENTANG BERNAZAR DAN BERNIAT . kalau bahasa orang kampung bernazar adalah berniat dan berniat itu adalah bernazar dan wajib ditunaikan.

  2. Adakah boleh jadi sesaorang solat tanpa niat ATAU setiap orang mengerjakan solat itu mesti sudah ada niat ( berniat ).


  3. Apa yang dimaksudkan ilmu fekah tanpa ilmu tasawuf hampa dan ilmu tasawuf tanpa ilmu fekah batal.

  4. Semasa saya bersembang dengan kekawan ada memberi tahu kita mesti kenal muhammad
  1. Muhammad Zahir
  2. Muhammad Batin
  3. Muhammad awal
  4. Muhammad akhir.

  ReplyDelete
 45. salam ustat,
  saye nak tanye tentang isu inai dlm perkahwinan, adab-adab, langkah-langkah dan semua berkaitan dgn inai atau tatoo.

  ReplyDelete
 46. salam Ustaz...

  Maafkan saya ustaz tetapi saya difahamkan didalam artikel Harut dan Marut yang Ustaz beri kepada saya mereka ditukar menjdi manusia dan diberi nafsu untuk Allah uji mereka.

  Atas dosa2 yang dilakukan kerana seorng Wanita akhirnya mereka diazab didunia ...
  Jadi soalan sya , apakah azab yang dikenakan keatas mereka ?


  soalan kedua ,

  Apakah Islam sudah ada sebelum Nabi Muhammad ?

  sbb ada satu ayat Quran saya trbaca kat risalah , Nabi Ibrahim mengajak anaknya memeluk agama Islam .apkah benar ?

  ReplyDelete
 47. Salam kepada serupasekala jawapan bagi pertanyaan anda adalah :

  1. Niat itu terbahagi kepada tiga sepertimana yang telah dinyatakan dalam kebanyakkan kitab2 kuning di antaranya ialah kitab hidayatu subiyan iaitu pertama ialah qasad bermaksud sahaja aku sembahyang. kedua takrad iaitu menyebut fardhu/sunat. ketiga takyin iaitu menyebut solat zohor, solat manghrib atau sebagainya. Menurut saya sebagai orang muslim, perlulah menunaikan solat yang sempurna kerana solat yang sempurna adalah dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar. Lebih baik kita berniat sepertimana yang telah di ajarkan iaitu "sahaja aku solat fardhu zohor 4 rakaat kerana Allah taala". sah juga jika di niatkan dengan aku solat fadhu magrib. Tetapi lebih baik disempurnakan dengan lengkap.

  Niat bermaksud qasad atau ketetapan dalam hati sebelum memulakan pekerjaan. Lafaz di mulut bukan di katakan niat itu adalah lafaz niat. Niat mesti datang dari gerak hati kita yang ikhlas.

  2. Tidak sah orang solat tanpa niat, kerana rukun sembahyang yang pertama adalah niat.

  3. Ilmu fekah dan ilmu tasauf kena digabungkan sekali kerana dalam ibadah perlu mempunyai keikhlasan untuk ibadah atau bersungguh2 dalam ibadah. Tasauf itu maksudnya menghadirkan hati tanpa ragu2 atau ihsan benar2 dalam ibadah kepada Allah.

  4. Soalan ini susah sikit nak menjawab kerana saya tidak tahu, tetapi jika dilihat dari makna muhammad itu adalah terpuji atau kepujian. saya bertanggapan bahawa itu bermaksud terpuji dari batin seseorang, terpuji dari jiwa seseorang, terpuji dari awal dan akhir.

  ReplyDelete
 48. Kepada Surau Al-Amin, maaf saya kurang mengetahui kisah ini, Tetapi sedikit sebanyak yang saya tahu ialah Allah hendak menjadikan Khalifah di muka bumi ini, kemudian malaikanpun berkata bukankah manusia ini akan memusnahkan bumi ini dan melakukan kejahatan. Maka Allah berfirman bahawa jika kamu dijadikan seperti mereka, nescaya kamu juga akan melakukan kejahatan sebab manusia ini Allah bekalkan nafsu. Malaikat tiada nafsu.

  Harut dan Marut Allah turunkan ke bumi adalah sebagai nak bagi tahu bahawa sekuat ibadah dan mempunyai iman juga akan tertipu dengan dunia.

  Malaikat boleh bertukar ganti atas perkara-perkara kebaikan. Apabila harut dan marut jadi manusia, maka dia juga mesti bersifatkan manusia iaitu mempunyai nafsu dan makan, tidur dan sebagainya.

  ReplyDelete
 49. Assalamualaikum ustaz..

  Kira-kira sebulan yang lepas, saya telah membeli sebuah dompet kulit yang berharga RM10 di salah sebuah pasar raya di Batu Pahat.

  Tetapi saya baru perasan bahawa kulit di dalam dompet tersebut di bahagian meletak kad adalah kulit khinzir. Saya telah menyamak tangan saya. Namun, saya musykil tentang adakah saya perlu menyamak juga kad-kad bank saya? Adakah orang lain yang pernah memegang dompet saya juga perlu menyamak tangan mereka? Adakah sah ibadah yang telah dilakukan sebelum saya mengetahui hal tersebut?

  Saya harap ustaz dapat membantu.

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 50. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 51. Salam anonymous. Haram bagi kita memakan daging, kulit, darah dan segala yang diprodukkan oleh khinzir. Caranya anda perlu sama semua benda yang telah anda masukkan dalam dompet itu. dan kemudian anda perlulah beritahu kepada kawan-kawan yang pernah memegang dompet itu untuk samak.

  Cara samak sediakan 1 bekas air tanah yang suci dan di basuhkan ketempat2 yang yakin terkena kulit tersebut. Kemudian dibasuh dengan air mutlak sebanyak enam kali berturut2 sehingga hilang bahu, rasa dan warnanya.

  Najis terbahagi kepada 2 iaitu najis hukmi dan aini.

  Najis aini ialah najis yang kita nampak dan yakin bahawa itu adalah najis. Maka kita kena basuh sepertimna yang di syariatkan oleh Islam.

  Najis Hukmi ialah seseorang meyakini bahawa tempat tersebut terkena najis dan ada kesan-kesan najis. Contohnya kita menyakini bahawa tompok di tilam itu adalah air kencing. Maka cukup sekadar kita merenjis air, menyapu atau melapkan najis tersebut tanpa dibasuh seperti najis iani.

  ReplyDelete
 52. salam ustaz... saya nak soal sikit... saya ni lelaki.. dan sepupu saya kebanyakannya perempuan.. permasalahan saya sekarang ini saya dgn sepupu-sepupu saya ni mcm adik bradik... tepuk tampar.. tidur sebantal (tapi bukanye pelik-pelik)

  mak saya dan mak-mak sedara semuanya tak marah... bahkan dia kata kami ni tak leh kahwin pun sebab mak saya dengan mak dia adik bradik... diaorang kata kalau mak saya dengan ayah dia adik bradik baru tak leh... betul ke macamtu

  ReplyDelete
 53. Salam bagus soalan ini saya akan jawab secara detail dalam artikel saya seterusnya. Jawapan ringkas saya, tak boleh haram sebab sepupu boleh kawin. dan bukan muhrim. Selanjutnya saya akan terang dalam artikel saya seterusnya. soalan ini saya pending dahulu, kerana ada soalan maulidur rasul yang akan saya dahulukan.

  ReplyDelete
 54. Assalamualaikum ustaz.
  Soalan saya berkaitan Talak Kinayah.

  Adakah jatuh talak bila suami berkata pada isterinya "tidak berkat apa yang awak belajar" (selepas bercerai nanti) dan ketika itu suami berniat untuk bercerai dengan isterinya?

  Terima Kasih.

  ReplyDelete
 55. Salam terima kasih atas pertanyaan saya lihat dari segi ayat suami anda, tidak ada maksud yang melambangkan cerai. Tetapi kalau berbahasa kenayah cerai dengan niat selalunya jatuh.

  Sebagai tindakan yang baik, saya harap anda pergi ke jabatan agama berdekatan untuk mengadukan masalah ini, kerana yang berhak menyelesaikan masalah ini ialah pihak jabatan. Dan anda boleh membuat laporan bertulis dengan masalah ini. setahu saya suami yang talak diluar mahkamah akan dikenakan denda.

  Perkataan yang melambangkan cerai, contohnya seperti baliklah kerumah ibu bapa kamu, keluar dari rumah, kita pisah, putus ikatan dan yang sama maksud dengannya.

  Perkataan yang anda kemukakan tadi tidak melambangkan kehendak untuk putus. Sebagai tindakan yang lebih baik, perlulah anda membuat aduan di pejabat agama atau pejabat qadi.

  ReplyDelete
 56. salam ustaz... saya harap benar ustaz x lupa untuk jawab masalah saya dalam bab sepupu-sepapat ni...
  jgn lupa yer

  ReplyDelete
 57. Assalamualaikum ustaz, harap uztaz dapat membantu..
  masalah ini yg dihadapi oleh adik ipar saya..

  suaminya sering menuduh dia ada hubungan lain, dan sering mengatakan kepada adik ipar saya ini. bahawasa nya.. dia syak anak2 yg adik ipar saya kandongkan itu bukan anak2 nya. Dan sering mengatakan yang anak2 tersebut banyak tak iras dgn nya. Kesian adik ipar saya ini ustaz.. dari anak satu, skrng ni anak dah 4 ustaz. suaminya sering menuduh dia ada menjalinkan hubungan dengan lelaki lain dipejabat. Adik ipar saya ni pernah mendengar ceramah dari seorang ustaz, pernah mengatakan sekiranya suami menuduh isterinya melakukan kecurangan dan menuduh isterinya berzina dgn lelaki lain, hukumnya jatoh talak.. betul ke ustaz. Saya bimbang, mereka ini masih lagi tinggal sebumbung. sekiranya talak jatoh.. apa yg harus dilakukan oleh adik ipar saya ini.

  Terima kasih ustaz.. harap uztaz dpt membantu. sekiranya tidak keberatan ustaz bleh lah email saya untuk memberikan komen ustaz, di alamat email saya ..shidaalias@yahoo.co.uk..

  terima kasih ustaz...

  ReplyDelete
 58. Salam,

  Simpati saya kepada kisah adik ipar yang bertanya. Tergamak suaminya menuduh isterinya ada hubungan dengan orang lain. Perkara ini tidak jatuh talak, kerana suaminya tidak melafaz apa-apa perkataan yang meniatkan talak. Nasihat saya lebih baik anda bawa atau nasihatkan adik ipar awak pergi ke jabatan qadi yang berdekatan dan berjumpa dengan pegawai bahagian pembangunan keluarga atau unit kauseling untuk mendapat nasihat dan tindakan seterusnya dengan masalah ini.

  Ini dinamakan lian (menuduh isteri mengadakan hubungan dengan orang lain). dalam perundangan Islam suami dikehendaki menyatakan dihadapan hakim "aku bersaksi dengan nama Allah, aku adalah dari orang2 yg benar bahawa isteri aku telah berzina" sambil menunjukkan jarinya kepada isterinya sebanyak 4 kali kemudian hakim mengingatinya dan kali kelima dia menyatakan bahawa "Allah melaknat aku sekiranya aku bohong".

  selepas itu, isteri juga bersumpah dihadapan hakim dengan mengatakan "Aku bersaksi dengan nama Allah sesungguhnya suami aku menuduh aku berzina" sebanyak empat kali dan kali kelima menyatakan "Allah akan melaknat aku sekiranya aku menipu"

  Dengan nama Allah disebut dalam bahasa wal Allah, Bil Allah, Tal Allah

  ReplyDelete
 59. Assalamu'alakum, ustaz nak minta pandagan ustaz tentang bermain alat muzin yang bertali spt guitar, piano , violin dan sebagainya.. sekian Terima Kasih..

  ReplyDelete
 60. Salam kepada asma amani terima kasih atas pertanyaan, Jawapannya boleh sebab mengikut pendapat Imam Syafie boleh kecuali alat-alat yang berunsurkan agama tidak dibolehkan.

  ReplyDelete
 61. Maaf terlupa boleh alat-alat muzik tersebut, tetapi kalau alat tersebut melaqakan atau melalaikan, maka dia jatuh haram

  ReplyDelete
 62. ustaz bukan ke alat-alat bertali tak boleh... dan baru-baru ni saya ada baca risalah yang mengatakan menghayati dan menyanyikan lagu itu haram... betul ke... siapa ada dalil lagi tu...

  antara dalil dia hadis (tak ingat la sanad dia sohih ke tak)

  nabi menganggap tuklang serunai itu seperti orang bodoh....

  p/s: saya pun tak berapa i9ngat sangat.... tapi maksudnya lebih kurang macamtu lah...

  betul ke ustaz...

  ReplyDelete
 63. Salam kepada Ai-Od, Lagu yang diharamkan ialah lagu yang berunsur keagamaan, kekerasan, pemujaan, percintaan manusia dan sewaktu dengannya. Tetapi lagu-lagu yang berunsur agama, nasihat, kenegaraan,perjuangan dibolehkan. Islam tidak larang berhibur tetapi berhibur ada batasnya. serunai mestilah sebab dia adalah berasal dari muzik keagamaan tak silap saya agama hindu yang bawa serunai itu.

  Risalah yang awak baca itu perlu penghuraian lagi tu, sebab ayat dia tak habis.

  ReplyDelete
 64. Salam semua ,

  http://suraualaminshahalam18.blogspot.com/2010/01/muzik-hiburan-akhirat.html

  rasanya artikel ni membantu anda semua pasal muzik...

  ReplyDelete
 65. Salam terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat dari anda, teruskan perjuangan anda untuk agama, bangsa dan negara

  ReplyDelete
 66. Salam ustaz. saya ada soalan...soalan saya ni mungkin saya tak akan tanya sampai mati pun secara berdepan dengan siapa2...soalan saya...1.kenapa kita perlu bersolat? dan 2.kenapa pada hari jumaat kena solat jumaat tidak solat zohor seperti hari2 yg lain. saya cuba google utk mencari jawapan kpd persoalan saya tapi tidak saya jumpa jawapannya.

  ReplyDelete
 67. Salam kepada anda anonymous yang bertanya mengenai kenapa perlunya solat dan kenapa perlunya solat Jumaat telah dijawab di artikel saya yang terbaru mengenai pertanyaan anda ini.

  ReplyDelete
 68. salam ustaz,
  apa hukumnya kita ambil loan?
  ayah saya xbagi sy ambil loan sebab katanya,nama akan terpahat di pintu neraka.
  keluarga sy pernah merasa kereta baru ustaz,
  balik2 kereta lama,yelah cash kan,mak ayah cikgu je so xmampu nak beli kereta baru secara cash.
  tapi masalah dengan kereta lama,mmg masalah lah kan selalu buat hal je,so macam mana pandangan ustaz?
  adakah selagi kita mampu untuk beli kereta ala kadar,kita xboleh ambil loan.
  ayah sy xpercaya kata2 bank yang menyatakan ada loan secara islam.
  ayah kata,riba' tetap riba'.
  kita xboleh menidakkan.

  ReplyDelete
 69. Salam,

  Setiap bank yang ada sistem perbankkan syariah, ada pegawai yang dilantik untuk menyelia hal-hal berkaitan dengan syariah. sebenarnya boleh ambil loan, tapi carilah yang Islamic punya, kalau ambil yang bukan Islam haramlah sebab ambil riba. Cas-cas yang dikenakan bukan riba tetapi dia adalah cas kerja bank dan perkhidmatan bank, dari segi Islam boleh,

  Sahabat Nabi di suruh oleh Nabi untuk membeli seekor kambing dan Nabi bagi duit untuk membeli kambing tersebut, kemudian sahabat menjualnya kembali kepada Nabi dengan harga satu dirham tatapi harga kambing adalah setengah dirham. Sahabat mengadu kepada Nabi dan Nabi menjawab mudah2an segala kerja kamu diberkati oleh Allah.

  Kalau riba dia berlebihan kemudian kadarnya tidak tetap dan sering kali membebankan, Tetapi sistem perbankkan Islam beza dari segi itu, sebab sistem bank Islam menggunakan kaedah sewaan atau bank beli dahulu kereta tersebut dan dijual kembali kepada pembeli, sistem ini juga dibolehkan dalam Islam.

  Tidak mengapa boleh buat loan, tetapi carilah bank Islam sebab mereka menyediakan sistem yang dibenarkan dalam syariat atau muamalah Islam.

  ReplyDelete
 70. terima kasih atas jawapan ustaz.
  semoga lepas sy ceritakan kat ayah,ayah benarkan kami adik beradik guna kereta baru.huhu

  ReplyDelete
 71. mohon pandangan ustaz tentang forex. tq

  ReplyDelete
 72. salam ustaz,
  saya ada sedikit persoalan,

  1.saya sedia maklum berkenaan zakat emas.
  yang saya mushkil adalah gred-grednya.
  adakah terdapat perbezaan dari segi gred untuk menentukan nilai zakat.999 916 850 dll.

  cth:saya ada 100gram 999 dan 100gram 916.


  2.Apakah/wujudkah gred sunnah untuk matawang Islam iaitu dinar dan dirham.Adakah terdapat dalil atau hadith sahih berkenaan hal ini.

  ReplyDelete
 73. Assalamualaikum ustaz~

  Boleh ustaz tolong saya senaraikan beberapa sifat mazmumah (tercela)? sekiranya Ustaz boleh menulis lebih lanjut, Ustaz tolong sertakan dengan penerangan yang ringkas berkaitan sifat-sifat mazmumah itu.

  Terima Kasih Ustaz~

  Assalamualaikum~~

  ReplyDelete
 74. Salam,

  Ustaz, soalan saya
  Gejala sosial seperti jenayah, maksiat,didera, terbiar dan sebagainya dikalangan warga tua. Apakah penyelesaannya menurut Al Quran

  ReplyDelete
 75. salam ustaz... saya nak tanya ni ...
  hukum bersembang dengan rakan lain jantina di facebook apa hukumnya....

  ReplyDelete
 76. Salam Anonymous,

  Hukum jenayah, maksiat, didera, terbiar dan sebagainya banyak dinyatakan dalam Al-Quran. Seperti ayat Al-Quran yang bermaksud : "wahai orang yang beriman jauhilah diri kamu dan keluarga kamu dari azab api neraka Allah."

  Maksud ayat di atas ini, selagi orang itu tidak beriman kepada Allah, Rasul, kitab, hari kiamat dan qada dan qadar Allah. maka selagi itulah manusia tidak dapat menyelesaikan masalah umat atau masalah sosial yang makin parah ini.

  Ayat Al-Quran merupakan ubat atau penawar bagi segala penyakit rohani dan jasmani manusia. Masalah sosial ini boleh diubati dengan Al-Quran. maksudnya jalankan kehidupan yang berpandukan Al-Quran.

  Selagi manusia menolak Islam, masalah sosial ini tidak akan selesai. Marilah pegang Islam dengan sebenarnya untuk mengembalikan cahaya Iman atau Islam di dunia ini.

  Banyak lagi ayat Al-Quran atau hadis mengenai cara mengubati penyakit umat ini.

  ReplyDelete
 77. Salam Ai-OD,

  Hukumnya adalah haram jika bersembang untuk perkara yang laqa (sia-sia) atau perkara yang tidak berfaedah, kerana ia boleh menyumbangkan manusia menghampiri zina. Harus bagi sesiapa yang bersembang untuk kebaikan, kebajikan, pendidikan dan hal-hal yang bermanfaat.

  ReplyDelete
 78. salam..ustaz saya ingin bertanya ...apakah terbatal wudhuk sesama suami isteri sesudah menunaikan solat bila isteri bersalam dengan suami dan mencium tangan suami...yg ke 2..bagaimana cara untuk membayar fidyah untuk ibu yg telah meninggal dunia contohnya bab solat dan puasa..semasa uzur nya..bagaimana cara untuk mengira jumlah nya..wallahualam

  ReplyDelete
 79. Salam,

  Jawapan bagi Ahmad

  1. Wuduk terbatal selepas bersalaman dengan isteri tanpa lapit. jika berlapit tidak terbatal wuduknya.

  2. Cara bayar fidiyah bagi orang yang tinggal solat selama lebih satu tahun ialah puasa ganti dengan 1 cupak beras x hari yang ditinggalkan. jumlah cupak beras tersebut diberikan atau disedekahkan kepada orang miskin. puasa ganti boleh digantikan oleh waris atau tidak perlu diganti hanya cukup dengan 1 cupak beras sahaja pada setiap hari yang ditinggalkan.

  ReplyDelete
 80. salam ustaz... ni nak tanya sikit...soalan bodoh la jugak... apa hukum mencuri macam dalam situasi Robinhood... ramai ustaz yang hukum salah sbb dia kata matlamat tidak menghalalkan cara... walaupun niat robinhood tu baik untuk tolong orang miskin, tapi tak sepatutnya dia mencuri... itu kata mereka...

  tapi sya tak puas hati... sbb apa diaorang miss one more thing... robinhood mencuri bukan dari sebarangan orang.... tapi dari raja yang kaya dan zalim... ikut cerita tu raja tu dah menzalimi rakyat dan suka-suka je rampas harta diaorang....

  jadi komen ustaz...
  p/s: jangan la glak plak...

  ReplyDelete
 81. Salam Ustaz,
  Gejala sosial dikalangan warga tua seperti zina, mencuri dan sebagainya. Apakah penyelesaiannya menurut Al Quran?

  ReplyDelete
 82. Salam anonymous, gejala sosial dikalangan orang tua-tua atau warga tua sama sahaja balasannya dengan mukallaf yang lain, kalau melakukan zina maka hukumannya adalah rejam atau kalau ada warga tua yang masih dara sebat 100 rotan.

  kecuali warga tua itu nyanyuk, maka warga tua itu hanya diberikan nasihat, kerana mereka ini tidak dikira orang yang mukallaf dan tahu beza antara baik dan buruk. orang yang dah nyanyuk mereka ini tidak boleh berfikiran dengan rasional lagi.

  ReplyDelete
 83. Assalam Ustaz,
  Saya nak minta pendapat..kira saya muskyil juga dengan hal yang saya nak beritahu ustaz ni..
  Saya ni sudah bertunang..selalu nya kalau saya jumpa dengan tunang saya..kami hanya berdua.seperti saya dinasihati oleh kawan saya untuk membawa sesiapa yang mahram dengan saya untuk menjauhi daripada fitnah n maksiat.Cuma ustaz..bila ada orang lain,kami segan nak cakap..dan apabila hanya kami berdua saja pun..masing2 kurang bercakap kecuali ada perkara yang terlintas difikiran untuk dibincangkan..Selalu pun kalau jumpa..kami pergi makan dan window shopping.Jumpa memang dah jarang..sebulan sekali je..kitaorang takde lah nak pegang tangan apa..jalan beriringan je..jadi soalan saya.."boleh ke kami berjumpa berdua2an..?sedangkan ada hukum menyatakan haram"

  Masalah kedua :
  Saya dan tunang saya baru 4 bulan bertunang..berkawan dah hampir 2 tahun..pertama kali saya menghadiri majlis keluarga nya.Saya amat terkejut cara tunang saya bersalam dengan sepupu-sepupu perempuan dia..ada cium pipi lagi.Hati siapa lah tak cemburu..dengan orang lain dia buat macam tu..walaupun itu sepupu dia.hukum tetap haram kan..apa tah lagi dengan saya,memang confirm haram sebab saya belum isteri nya..tapi dengan saya Alhamdulillah..dia menjaga semua tata adab pergaulan dengan saya..Itu yang buat saya muskyil..bila saya tanya..dia kata mereka tu adik beradik sesusuan..saya terima sebab hukum nya tidak haram kan,Ustaz?? tapi ustaz,hati saya tetap tak menerima..sedangkan saya dengan sepupu saya..tak pernah ada berkelakuan begitu..hati saya amat sedih..tapi saya cuba trima andai betul lah mereka2 itu saudara sesusuan tunang saya..tapi tak kan lah semua sepupu-sepupu perempuan dia tu saudara sesusuan..bila saya nak bincangkan hal ni..takut jadi kemarahan dia pulak..takut saya salah cara menyampaikan hal ni.."apa yang patut saya buat ustaz,dalam hal begini..saya nak tegur..takut jadi masalah..cuma bila saya simpan..jadi masalah pulak..takut suatu hal yang berbangkit bila dia jadi suami saya nanti.memang saya akui..cemburu teramat sangat dengan kemesraan itu sedangkan dengan saya..dia takde lah mesra macam tu".

  masalah ketiga :
  saya musykil dengan penerangan mengenai i) apabila seorang lelaki menjadi suami,dosa-dosa isteri,anak2 perempuan belum kahwin,dan anak lelaki yang belum baligh..si suami yang menanggung..betul ke uztaz?? ii)adakah dosa-dosa perempuan sebelum dia berkahwin,suami dia yang tanggung selepas bernikah..?? iii)setiap sentuhan diantara si suami dan si isteri mendapat pahala n gugur nya dosa-dosa kecil apabila suami dan isteri berpegangan tangan??

  sori ustaz kalau banyak sangat soalan saya.Harap ustaz boleh jawap.Assalam..terima kasih

  ReplyDelete
 84. Salam anonymous, saya akan jawab soalan anda satu persatu dalam bentuk artikel di pos saya, esok saya akan masukkan artikel berkaitan bertunang yang keluar berdua-duaan tanpa teman mahramnya.

  dan seterusnya saya akan postkan artikel yang berkaitan soalan kedua dan ketiga, harap anda dapat bersabar dan maaf kerana lambat sebab banyak kerja lain yang perlu saya selesaikan.

  ReplyDelete
 85. Assalammualaikum wr wb dgn segala kerendahan hati bisakah saya bertanya sedikit,saya di perdengarkan berita gaib itu juga krn kehendak dgn byk bukti2 yg diperlihatkan yaitu kekuasaan dan kemurkaan Allah s.w.t. ,tapi setelah berita gaib itu hilang saya byk mendengar bisikan syetan yg ingin meruntuhkan iman,bagaimana solusinya untuk menghilangkan bisikan tersebut sampai saat ini saya tetap sholat malam,terima kasih byk?

  ReplyDelete
 86. Assalammualaikum ustaz,
  Saya ada kekeliruan,dalam bersukan seperti badminton,golf dll yang mana sebelum permainan bermula ada dibuat perjanjian antara pemain seperti berikut.
  1) Siapa yang kalah akan belanja makan atau air atau membayar kos bola atau bayaran kemasukkan dll.
  2) Siapa yang menang akan dapat duit yg terkumpul dari setiap pemain atau dapat makan free dll.

  Perkara diatas dilakukan dengan alasan untuk menjadikan perlawanan itu lebih bersemangat dan pemain akan bermain bersungguh2 utk menang dan tidaklah bermain dlm keadaan bersahaja/longlai.

  Soalan saya, adakah perkara diatas dikira bertaruh/berjudi.

  sekian terima kasih.
  Nas

  ReplyDelete
 87. Salam,

  kepada Bambang Heri Yanto dan Anonymous saya akan beri jawapan dalam bentuk artikel akan datang, harap anda berdua dapat bersabar, saya akan buat secepat mungkin, maaf kalau lewat, maklumlah banyak kerja office yang perlu di selesaikan.

  Jawapan sementara bagi Bambang untuk menghilangkan berita atau suara tersebut anda perlu pergi mengaji atau menuntut ilmu2 agama sebagai memberikan kekuatan hati anda. Saya rasa suara gaib itu adalah dari suara-suara syaitan yang berusaha sedaya upaya untuk menyesatkan umat Nabi Muhammad. anda kena banyak berzikir dan mencari guru yang alim untuk anda belajar ilmu2 agama.

  Kepada Anonymous, jawapan sementara ialah haram kerana ia merupakan judi. Penerangan selanjutnya nanti di dalam artikel akan datang.

  ReplyDelete
 88. Ustaz isteri jiran saya mengalami sakit seperti dirasuk dan bomoh yang merawat beliau memberitahu bahawa isteri jiran saya diganggu oleh makhluk peliharaan ibu saya. Situasi kedua pesakit sendiri bercakap dan memberitahu jin yang merasuk beliau adalah jin peliharaan ibu saya. Adakah ini boleh dipercayai

  ReplyDelete
 89. Salam,

  Menurut pendapat saya yang berbekalkan sedikit ilmu, memang Allah menciptakan makhluk halus sepertimana firmannya yang bermaksud : tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan hanya untuk beribadah kepada Ku.

  Jadi memang ada akhluk halus ini, cuma masalah rasuk ini mestilah mendapat dari mana sumbernya. bomoh tersebut macam mana? bomoh yang ok tak syariatnya. betul ke ibu awak ada bela benda tu? saksi yang boleh dipercayai adalah saksi yang tidak fasik (pembohong) dan tidak munafik iaitu tidak tinggalkan solat, tidak menipu, tidak buat jahat dan melaksanakan segala perintah Allah dan meninggalkan segala larangan Allah.

  Awas, bomoh sekarang ini banyak yang menipu, apa-apapun awasi dahulu dan selidiki dahulu maklumat tersebut.

  ReplyDelete
 90. Salam ustaz.., berlaku sedikit kemusykilan pabila terbaca blog ini.., adakah faktanya boleh dipercayai..?? pandangan ustaz bagaimana..??

  http://abu-syafiq.blogspot.com/2009/11/dr-asri-ajaran-sesat-penjenayah.html#links

  ReplyDelete
 91. Salam saya pernah buat artikel masalah ini yang bertajuk ahli sunnah dan wahabi.

  http://ustaznoramin.blogspot.com/2010/02/wahabi-dan-ahli-sunnah-wal-jamaah.html

  sebenarnya jangan terlalu mendakwa orang sesat sebab takut dakwa kita tidak berasas dan kembali balik kepada kita. Bagi ana dalam masalah wahabi dan ahli sunnah wal jamaah, kita mestilah berlapang dada, sebab bersalahan pendapat adalah fitrah. bukan sesat. Cuma ajaran yang dibawa oleh dr. asri tidak sesuai di amalkan di negara ini sebab di kuatiri masyarakat berbalah sepertimana yang berlaku sekarang.

  ReplyDelete
 92. Salam,

  Saya tahu blog yang anda linkkan ni, bagi pendapat saya, kita semua mestilah berlapang dada dalam masalah ini. Sebab nak kata dr. asri sesat dia juga solat, membaca Al-Quran, setiap hujahnya di dasarkan kepada hadis dan Al-Quran. ramai juga ulamak yang muktabar lahir dari kelompok wahabi.

  Dalam hal ini cuma yang kita tak boleh nak terima cara teguran dr. asri seperti dia mengatakan orang yang membaca yassin malam jumaat, talkin, imam baca doa untuk makmum adalah sesat. Itu je masalah dr. asri ini.

  Nak kata orang malaysia baca yassin malam jumaat sesat, tak boleh juga sebab hal ini bersandarkan kepada ulamak, bukan saja2 buat. Sumber hukum Islam ada empat iaitu Al-Quran, Hadis, Ijmak dan Qiyas. Ulamak juga merupakan pewaris Nabi.

  sebagai orang awam dan kita semua ini mestilah berlapang dada dalam masalah ini.
  http://ustaznoramin.blogspot.com/2010/02/wahabi-dan-ahli-sunnah-wal-jamaah.html

  ReplyDelete
 93. Assalammualaikum wr wb dengan segala kerendahan hati ini,saya kembali ingin bertanya ustad bisakah ada kiamat separuh atau lebih jelasnya bumi ini di perbaiki isinya tapi Allah menghendaki satu ummatnya utk melihatnya krn pada saat itu orang azdan pun gagu dan orang2 di buat panik tapi saya terus di tuntun dan di terangkan krn di bkn perumpamaan kelak ada 2 jalan yaitu jalan mukmin dan jalan orang laknat benarkah itu begitu ustad?sunnguh ustad saya sangat bingung mohon penjelasannya krn saya di perlihatkan bumi semuanya gelap dan yg mukmin semua yg tidak menyekutukan Allah di sselamatkan oleh Allah mereka ada di alam mashyar tinggala saya yg ada di bumi di pertempurkan dgn semua orang musyrik ,orang kufur,dan orang-orang yg menyekutukan Allah itu awalnya krn saya was-was ustad lalu saya baca "subhaanal malikil quddussil khalaaqil fa'aali'in yasya' yudzikum waya'ti bikhlqin jadiid, waa dzaalika 'alallaahi bi'aziz (Maha suci tuhan yang memiliki,tuhan yg maha kudus,Tuhan yg menjadikan dan yg memperbuat.Jika ia menghendaki, dihilangkan-Nya dan di gantikanNya dgn kejadian yg baru.Tidaklah yg demikian itu menyusahkan bagi Allah S.W.T)saya baca dari buku doa ustad ,mohon penjelasannya ustad? krn saya takut salah andai ustad dekat2 di sini inysa Allah saya datang untuk bertanya langsung krn saya baca doa itu krn tanpa saya sadar saya di pertemuka oleh Allah ama orang terkufur di depan rumah saya dan setiap saya mengingatkan orang tersebut saya bilang kekuatan Allah lebih kuat dari pada setan orang itu berbicara sebaliknya hingga ia dirubah jadi setan hidup2 awalnya tidak bisa nginjak bumi terus jadi roh dari ujung kakinya hinnga ke kepala waktu perubahan itu hanya di tampakkan dari mata kiri dan sseluruh bulu saya meremang ustad sunguh ustad saya ingin bertanya langsung tapi saya bingung saya risih,saya pemalu krn saya blm pernah mondok pesantren itu krn saya saking terlampau terzholimi ustad krn waktu saya baca AL Qodr saya lansung melihay orang bersayap tidak lebih beberapa jauh dari muka saya setelah itu saya mendengar suara dari atas ubub-ubun saya dan bilang ini wahyu kehendak apakah kamu percaya saya sangkal sampai 3 kali ustad krn saya bilang nabi trkhir udah turun dan Al Kitab AL QUR'AN udah turun dan saya dirtemukan dengan nabi saya muhammad saw waktu itu saya bingung ustad krn saya menangis meraung2 ternyata ahlak saya di tanya ustad siapa yg ingin bertemu nabi krn ahlak saya tidak benar ustad tapi waktu itu hati saya bercahaya sekali sampai saya takut sendiri ustad benarkah ini semua ulah setan ustad mohom maaf ustad krn terlalu panjang ceritanya saya yg ngak enak sama usatad jika bercerita sepotong-potong tapi mohon penjelasannya bisakah orang yg seperti saya mendapat wahyu kehendak krn hati saya yg terang sekali dan krn saat itu saya juga terzholimi,terima kasih banyak ustad

  ReplyDelete
 94. Salam,

  Terima kasih bambang, sebelum saya jawab saya nak tanya anda ada amal apa2 ilmu tak? kalau ada ceritakan kepada saya ilmu yang anda amal dan bagaimana metodenya?

  ReplyDelete
 95. Assalammulaikum wr wb dengan segala kerendahan hati ini,saya tidak mengamalkan ilmu apa-apa ustad hanya baca doa-doa seperti ayat lima,doa jaa al haqqu wa zahaqol baathilu innal baathila kaana zahuuqoo,jaa al haqqu wamaa yubbdi ul baathilu wamaa yi'iidu,doa Alloohumma ya maaliki yawmid diin iyyaka na'budu wa iyyaka nasta'iin,doa ALLAAHHUMMA YAA WADDUD YA WADDUD YAA WADDUDYAA DZAL'ARSYIL MAJIID YAAMUBDI-U YAAMU'IIDYAFA'AAL UL LIMAA YURIID.'ASALUKABINUURI WAJHIKAL LADZII MALA-A ARKAANA'ARSYIKA WABIQUDRATIKAL LATII QADARTA BIHAA 'ALAAJAMII-IKHALQIKA WABIRAHMATIKAL LATII WASI'AT KULLA SYAIIN LAA ILAAHA ILLA ANTA YAA GHAYYAATSAL MUS-TAGHIITSSIINA AGHITSNII YAA GHAYAATSAL MUS-TAHIITSIINA AGHITSNIIYAA GHAYAATSAL MUS-TAGHIITSIINA AGHITNII ,Dan doa yg ada kumpulan doa -doa mujarab ,maaf ustad saya tadinya orang yg jarang sholat saya suka merantau di jakarta,palembang,sampai pontianak dan kuching krn dulu kel saya bersaing dengan orang arab masalah dagangan tapi Allah memeperlihatkan keadilannya pada saya krn bathin saya dari lubuk yg terdalam bertanya seperti apa islam yg sebernanya rupanya doa saya di perkenankan krn saya melihat kok sesolah-olah orang memojokkan saya ketika saya berada di jakarta semua orang mengatakan saya setan dan di desa saya sendiri pun begitu dan dari sekian lama itu hingga akhirnya Allah menurunkan rahmatnya pada saya dan seluruh kel saya tiap saya baca doa doa itu terkabul ustad pernah saya baca doaayat ke lima yg menerangkan bahwa Allah menyuruh malaikat 12.000 malaikat dgn membawa senjata dari nur dan itu di perlihatkan pada saya kilatan cahaya ketika mengenai roh-roh peliharaan orang kufur dan saya kadang sholat hajat baca fatehah 100x la ilaha illallah 1000x sungguh usatad andai berada dekat saya saya ingin sekali bercerita dari awal hinnga akhir krn setelah saya memeperoleh berita gaib itu baru di terangkan kalau saya selama di aniaya oleh orang kufur mereka saling kontak melalui peliharaan mereka yaitu syetan roh orang yg matinya tidak sempurna di bawa kain kafannya oleh mereka krn saya di pertemukan dengan seluruh orang yg menyekutukan Allah itu secara sadar ustad tidak melalui mimpi krn nabi menerangkan silsilah keturunannya kepada saya dan saya dipertemukan dengan para nabi ,maaf ustad bisakah semua itu terjadi saya hanyalah orang yg sangat ingin belajar apalagi setelah di perlihatkan kekuassaaan Allah dan kemurkaannya terhadap orang yg menyekutukannya sunnguh ustad bumi sudah tidak ada krn semua orang yg beriman kepada Allah ada di Alam masyhar hanya saya dengan kehendak Allah bertempur dengan semua orang-orang yg menyekutukan Allah saya cuma di suruh jalan ustad bila ada yg mengejar cuma di katakan LAKNATTULLAH saya tidak boleh melihat ke belakang bila ada orang tidak benar saya di suruh duduk di depannya nanti di cerikan orang ini begini begitu bisakah semua ini terjadi ustad tapi saya diterangkan kalau hati saya tidak akan kembali bersinar setelah itu kecuali saya berusaha untuk berusaha bersikap apa adanya krn sekarang terasa bagi saya suylit sekali saya bersikap apa adanya mangkannya saya bingung ustad apakah ini suatu ujian bagi saya,terima kasih banyak ustad semoga Allah melindungi umat mukmin krn pesannya ama saya saya biar berdoa selamatkan umat mukmin dan ketika berita gaib itu mau hilang saya hanya di suruh banyak2 istighfar

  ReplyDelete
 96. Assalammualaikum wr wb semoga Allah merahmati kita semua dengan segala kerendahan hati ini saya ingin bertanya sedikit ustad saya kemaren baru bepergian ke jakarta dan saya tidur di masjid ketika saya mau pulang saya bermimpi habis shubuh ustad saya bawa mobil isinya 3 orang 4 dengan saya yg menyetir saya tiba di suatu desa yg isinya munafik semua terus ada yg bilang cari desa lain lagi saya seperti di bawa terbang lalu kami mencari desa lagi dan semakin ke bawah jalanan yg kami lalui semakin curam saya sempat khawatir ada yg bilang jgn-jgn cepat-cepat saya was untung remnya pakem walau pun saya sambil ngerem berdiri dan ketika tiba di desa ke dua banyak habib yg lagi sholat hingga penuh itu ada di dalam rumah terus ada yg bilang cari lagi terus ketemu mushola tapi tidak ke musholanya hanya ada rumah di dekatnya ada seorang habaib sedang sholat dan saya mendatanginya bersama orang -orang yg berada di masjid yg saya tingalin yg buat tempat tidur selama di jakarta saya bilang habaib tolong doa kan kita semua tapi saya malah pergi tetapi saya penarasaran saya ingin mengetahui doa yg di panjatkan saya ingin mendengarkan,lalu saya mendengarkan dari balik pintu dan yg terdengar hanya kata ya Rosulluloh dan saya terbangun tapi doa tersebut tetap terdengar sampai saya terbangun ada di sisi kanan saya sampai saya sedih ustad,mohon penjelasannya dan kejadian huru hara bumi yg di tampakkan ke saya itu terjadi antara tahun 2007-2008 sekitar bulan juni ustad ,terima kasih banyak atas perhatiannya semoga Allah menyelamatkan umat mukmin

  ReplyDelete
 97. Salam, dari hasil penerangan anda bambang, saya rasa anda telah di tipu oleh syaitan, alasan saya berkesimpulan begini adalah seperti :

  1. Dari penjelasan anda yang sering meninggalkan solat disebabkan anda sering bermusafir. Kerana solat merupakan tiang agama dan merupakan titi untuk menuju kepada Allah. Jika solat tidak lengkap bagaimana anda boleh menjadi abid atau orang yang dekat dengan Allah.

  2. Wahyu hanya Nabi dan Rasul sahaja yang terima, manusia biasa tidak layak menerima wahyu.

  3. Alam roh merupakan kerja Allah dan ia merupakan perkara samiyat (dengar) dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Bagaimana anda boleh berdiskusi dan berperang dengan alam roh iaitu melawan orang munafik.

  4. Tiada dalam nas dari Al-Quran dan Hadis yang menyatakan orang mukmin akan berperang dengan orang munafik dan kafir di padang masyar.

  5. Mimpi sering merupakan mainan tidur, Mimpi yang boleh dikategorikan benar ialah mimpi orang yang tidur dengan air sembahyang, tidur membaca doa dan sebagainya. Berjumpa dengan Rasulullah adalah orang yang sangat Alim dan abid dengan Allah dengan sebenarnya dan orang itu sering berselawat dan sentiasa merindui rasulullah.

  Nasihat saya, lebih baik anda merujuk kepada ustaz atau guru-guru yang alim dan benar ilmuannya atau berjumpa dengan ulamak-ulamak terkemukan indonesia untuk masalah ini, tindakan ini wajar untuk menjawab segala jawapan masalah anda ini.

  ReplyDelete
 98. Assalammulaikum wr wb ustad dengan segala kerendahan hati ini saya bepergian tapi tidak pernah meninggalkan sholat ustad sampai-sampai kejadian terakhir ini dekat-dekat rumah saya ustad dia di azab dan dia tidak memungkirinya itu meskipun saya tidak usah melihat jadi saya di suruh mengambil AL QUR'AN DAN DI SURUH MENYELAMATKANNYA kaerena orang2 kufur mengacak -ngacak isi dalil begitu maksudnya dan orangnya hingga kini takut ustad pernah lagi di masjid dekat rumah orang ada 3 orang yg di terbangkan dia ada langsung sujud ada maaf ustad krn saya orangnya sangat canggung dan pemalu krn tidak pernah di pondok pesantren dan itu semua kehendak apakah tidak kehendak seperti itu usta d sebelumnya saya mohon maaf ustad krn saya di sini bingung moga-moga Allah menemukan saya dengan orang berilmu dan ber ahlak baik,terima kasih ustad,saya sangat senang ada yg mau mendengar dan memberitahukan saya maaf ustad sebenarnya isi cerita kalau boleh saya ingin bercerita dari awalnya karena saya pikir terlalu panjang mangkanya tidak begitu jelas mungkin kalau di perbolehkan saya ingin berceriota melalui emai yg di ada di usta nor Amin ,terima kasih banyak

  ReplyDelete
 99. Salam,

  Bambang boleh sahaja, emailkan kepada saya, isyaallah saya akan bantu semampu saya, tapi saya minta maaf la kalau terlewat jawab atas segala persoalan anda.

  ReplyDelete
 100. salam ustaz,

  apa hukum menjual dan membeli barangan tiruan kepada jenama2 yang mempunyai hak cipta terutamanya pakaian, beg kasut dll..?

  ReplyDelete
 101. Assalammualaikum wr wb dengan segala kerendahan hati ini ustad saya minta maaf karena saya kemaren bilang ingin bercerita melalui email sungguh ustad saya tidak tahu bercerita dari mana dan saya ingin memberitahukan saya minta maaf ustad karena terlalu panjang dan kalau tidak langsung berbicara saya rasa sulit sekali dan saya mengucapakan banyak-banyak terima kasih

  ReplyDelete
 102. Salam,

  Bambang heri Yanto apa-apa mohon pertunjuk dari Allah, minta melalui doa kepada Allah akan segala masalah yang dihadapi anda, bangun malam untuk tahjud dan banyak membaca Al-Quran supaya hati anda menjadi tenang dan mudah mendapat jawapan dengan masalah yang dihadapi anda. Tidak mengapa saya hanya sekadar membantu anda sahaja. Selebihnya mohon kepada Allah dan berusaha sendiri untuk mengatasi masalah anda.

  ReplyDelete
 103. A'kum ustaz, Kak cabai confuse la dgn biz internet ni yg dok klik-klik dpt duit ni, contohnya Adsense dan macam2 lagi la. Cuma klik saja dpt duit, duit yg kita dapat tu halal ka ustaz? Maklum la kak cabai ni kan baru kenal keja-keja internet ni.. Harap ustaz terangkan ye.. Terima kasih.

  ReplyDelete
 104. Salam,

  Terima kasih kepada kak cabai yang bertanya. Sebenarnya masalah ini telah saya buat di artikel saya yang lepas. Untuk jawapan sila baca di link di bawah ini

  http://ustaznoramin.blogspot.com/2010/02/hukum-meletakkan-iklan-nuffnang-google.html

  ReplyDelete
 105. Alhamdulillah... ustaz kak cabai dah baca entry tu rasanya legalah sikit hati ni. Bkn apa kak cabai takut kt dunia ni semuanya rasa2 macam halal tapi smpai kt sana esok kantoi..Sbb tu la kak cabai tanya ustaz ni. Terima kasih la ustaz no..kak cabai faham dah.

  ReplyDelete
 106. salam ustaz...
  1.sekiranya seorang anak menjaga ibunya yang tua(separuh nyanyuk) tetapi ibu sering melontarkan kata2 kesat contohnya (kamu ni anjing la)kepada anaknya....apakah jalan penyelesaian terbaik boleh kah kita menghantarnya ke rumah orang2 tua berdosa kah kita???

  ReplyDelete
 107. Menghormati ibu bapa adalah wajib dan memelihara ibu bapa adalah wajib dan menegur kesalahan ibu bapa juga wajib. Setiap teguran mestilah dengan hikmah dan berbudi bahasa. Selalulah memohon kepada Allah semoga diturunkan hidayah kepada ibu bapanya yang begitu.

  Boleh nak hantar ke rumah orang tua-tua tapi jangan lepas tangan dan biarkan dia di sana terus, sebagai anak lebih baik anda memeliharanya kerana sewaktu kita kecil dahulu semua dilayan dengan baik dan tidak pernah merungut ibu kita, kita berak dan kecing di atas tilam dan di bajunya dengan tenang dia basuh. kita nangis waktu malam dia bagus buai dan beri susu kepada kita.

  Takkan masalah seperti ini kita tak boleh nak terima dan berkeputusan untuk hantarnya kerumah orang tua-tua. Jaga ibu bapa yang tua besar pahala dan hikmahnya, Allah murahkan rezeki kita. Tak rugi jaganya, lagipun jika dihitung umurnya sudah tidak lama lagi, sabarlah semestara dan jangan menyesal kemudian, ingat hadis Nabi yang bermaksud : Syurga di bawah tapak kaki ibu". Jangan sesekali mengecilkan hati ibu kerana kita tidak dapat bau syurga.

  ReplyDelete
 108. Assalamualaikum ustaz,
  saya farah.dari kedah ingin penjelasan uztaz mengenai jasa ibu bapa.

  1)Seorang anak itu telah dijaga oleh neneknya sejak dari kecil.Sehingga ank itu sangat bencikan ibunya sendiri.Soalan saya ialah apa yang perlu dilakukan.

  2)Seorang ibu yang baru ditimpa kemalangan dan hanya terlantar sakit di rumah dan dijaga sepenuhnya oleh cucunya sendiri seorang diri.
  Walaupun ibu itu mempunya ramai anak tapi sorangpun tak ingain menjaga ibu itu dengan alasan sibuk dan cucu itu yang perlu menjaga ibu mereka kerana perlu membalas jasa ibu itu yang membelanya dari kecil.
  Soklan saya ialah bagaimana ingin menyelesaikan masalah ini.

  terima kasih uztaz

  ReplyDelete
 109. assalamualaikm ustaz..semoga ustaz sihat di samping isteri dan anak-anak..asif jiddan ustaz..ana ada persoalan yg ingin diutarakn kepada ustaz..

  1)persoalan ana tentang situasi kebiasaanya penjawat-penjawat kerajaan yang membuat claim income tax bagi belian barangan seperti laptop, komputer dan sebagainya..kebiasaanya maksimun claim yang boleh dibuat oleh penjawat awam ini ialah rm 5000..persoalan ana bagaimana hukumnya bagi seseorang yang membuat claim tidak mengikut jumlah yang dibelinya..

  ana bagi contoh membeli harga laptop dengan harga rm2699..tetapi utk claim income tax, letak harga rm 5000..bagaimana hukumnya ustaz..

  ana tengok ramai sangat orang yang membuat seperti itu..bagi ana ia tidak wajar kerana seolah-olah menipu..kerana jumlah belian barangan tidak seperti jumlah claim bg income tax..

  persoalan kedua yang berkaitan dengan situasi diatas, bagaimana pula tentang si penjual barangan laptop tadi yang seolah-olah seperti bersubahat dengan pembeli tadi apabila menambah nilai yang lebih tinggi dari nilai yang sepatutnya.(kebiasaanya penjual akan memberi resit lain yang nilainya akan di mark up dari jumlah asal spt yg ana bg contoh tadi)..

  asif jiddan...diharap persoalan ana dapat difahami oleh ustaz..insyaALLAH..syukran jazilan..jazakallahu khairan khatira..

  dari kaklong

  ReplyDelete
 110. Assalamualaikum ustaz..bagaimana saya nk seimbangkan pembelajaran agama dgn pendidikan akademik..ini kerana sebagai student saya sangat sibuk sekali dengan tugas-tugas yg diberi..

  ReplyDelete
 111. salam,

  Anonymous boleh seimbangkan, pendidikan Islam tak semestinya di bilik kelas, malam2 boleh cari kelas kuliah di masjid atau di mana, boleh adakan usrah dengan kawan2, boleh buka laman web, boleh beli CD atau dengar ceramah dalam radio dan sebagainya. Apa-apa pun yang penting diri kita, kalau mau seribu usaha boleh kita buat.

  ReplyDelete
 112. Assalamualaikum ustaz..uztaz ada tips tak mcm mn nk tingkatkan keyakinan diri..dan meningkatkan motivasi diri..

  ReplyDelete
 113. ustaz saya tak tau sy dah keluar islam ke tak,sy slu mengucap byk2 tapi kdg2 syaitan ni,kacau,terutama waktu marah,pastu dlm hati cakap mcam2,kelua smua perkataan,klu niat pun,ape2 niat tibe2 klu marah nak terniat aku berwuduk kerana "bende lain",tahla ustaz ,dah la ade was2,tensen2,belaja lagi,susah senanye nak terangkan melalui perkataan

  ReplyDelete
 114. Salam kepada yang meminta tips keyakinan diri, saya akan siapkan dalam bentuk artikel, cuma masanya mungkin lambat sikit, sebab saya ada urusan keluarga dan kerja, maklumlah nak dapat anak pertama, sibuk sikit.

  Jawapan bagi pertanyaan anda. Iman mesti menghadirkan niat, kerkataan, perbuatan, kalau salah satu berlaku, maka cepat2lah istiqfar, kadang2 kita tak sedar diri kita rosak akidah disebabkan niat kita. Nasihat saya banyaklah istiqfar dan banyak berdoa kepada Allah, buang sifat waswas. Jangan tensen dan setiap masalah rujuklah kepada ustaz yang terdekat.

  ReplyDelete
 115. Salam ya Ustaz.Apa hukumnya kita menggantung gambar bernyawa didalam rumah. Contoh gambar kita menerima sijil.

  ReplyDelete
 116. salam ustaz..pohon penjelasan dari ustaz.

  pesoalan 1:
  seperti yg diketahui ada khilaf berhubung doa qunut dalam solat subuh.Dan boleh la ikut mana2 pendapat sekalipun..Sama juga khilaf berhubung selawat.iaitu khilaf berhubung adakah perlu meletakkan sayyidina ataupun tidak di dalam selawat ketika solat..Pendapat yg sy dngr bolehlah memilih mana2 khilaf sekalipun dngn syarat jngn menafikan antara satu sama lain.Persoalan sy,bolehkah jika sy mengamalkan kedua-dua khilaf tersebut..contohnya bila rajin maka sy akan baca qunut dan selawat pula dengan membaca sayyidina muhammad..tp bila tak ada masa atau sbb kemalasan sy maka saya tak baca qunut dan tidak pula selawat dengan membaca sayyidina..persoalan sy,bolehkah mengambil kedua-dua khilaf tersebut ataupun kita wajib memilih salah satu shja pendapt mengikut keyakinan kita selepas meneliti hujjah kedua-dua khilaf tersebut..

  persoalan2:
  biasanya kuliah2 agama di surau2 atau masjid,ustaz akan menjelaskan hukum dan ada juga menjelaskan mengikut pendapat mazhab-mazhab lain..sy amat keliru tentangnya..adakah penjelasan kepada mazhab lain ini sebagai tanda kita boleh juga berpegang kepada mazhab lain ataupun penjelasan tersebut hanya sekadar maklumat tambahan shja..Adakah kita boleh berpegang kepada mazhab lain dalam hal2 yg tertentu sedangkan di malaysia kita berpegang pd mazhab syafie..bagaimana pula kes menunaikan haji dan tidak terbatal wuduk jika bersetuhan dngn perempuan lain kerana ramai sngt orng waktu tawaf.kata sesetengah pihak kita boleh keluar dari mazhab syafie dalam hal ini dan berpegang kepada mazhab lain..jika benar la demikian maknanya boleh campur-campur ke ustaz penerimaan mazhab ni..sy benar2 keliru tentang hal ini.muga ustaz sudi memecahkan kebuntuan sy ni.insyarallah..

  ReplyDelete
 117. Salam,

  Shah masalah qunut merupakan perkara sunat dan kalau tertinggal atau terlupa, mengikut syafie perlu diganti dengan sujuk sahwi. Kalau mazhab lain tidak payah baca dan tak perlu sujud sahwi.

  Kita merupakan pengikut mazhab syafie dan negara Malaysia adalah berpegang kepada mazhab syafie, maka perlulah kita berpegang kepada satu mazhab sahaja, kecuali kita memang belajar keempat2 mazhab dari awal hingga akhir, menurut saya kalau kita alim keempat mazhab tersebut tidak mengapalah kita buat ikut mazhab yang mana kita nak, tapi buatlah di rumah atau solat sorang-sorang sahaja kerana nak elak dari pertikaian orang lain (orang awam).

  Masalah selawat nak tambah syaidina ataupun tak, itu terpulanglah kepada kita dan tidak menjadi masalah kalau tidak sebut saidina, kalau sebut dapat pahala kalau tak sebut tak dapat apa. Sebab ini perkara sunat. Beza dengan qunut sebab qunut sunat muakad (sunat yang dituntut) kalau tertinggal kena sujud sahwi.

  Kalau mengaji lain dan sekadar perbandingan tidak mengapa, tapi kalau nak amalkan lebih baiklah dengan mazhab syafie, sebab kalau kita buat mazhab lain dalam solat berjamaah, kecoh jemaah tersebut. Lagipun Islam melarang kita taklif buta tanpa ilmu, sebab itulah Islam suruh dan wajib menuntut ilmu. Ada pendapat ulamak orang yang taklif buta di tolak amalannya. Dalam soal ibadah jangan buat menurut kepentingan diri atau nafsu kita, buatlah sepertimana yang dikehendaki oleh Islam dan Allah, baru dinamakan ibadah yang ikhlas.

  ReplyDelete
 118. salam,mohon penerangan berkaitan zakat ternakan lembu

  1)pada 15 muharam jumlah lembu 40 ekor.dua bulan kemudian menjadi 55 ekor dan bertambah berterusan.bila tarikh mengeluarkan zakat dan jumlah mana yang hendak digunapakai.

  2)bolehkah zakat ini dibayar dengan nilai duit

  3)apakah benar zakat ternakan hanya dikenakan pada ternakan meragut bebas yakni tidak wajib pada ternakan yg makanannya dibeli dan gembalanya digaji.

  ReplyDelete
 119. Assalamualaikum Ustaz, nak tanye pasal login facebook dpt duit Rm100. kini terlalu byk merebak dlm FB. Dan bagaimana pula join Friends Club yg dicadangkan kwn sy utk tambah income? Adakah semua ini Halal Ustaz?

  ReplyDelete
 120. salam ustaz..bagaimana nk kawal nafsu dari melakukan perkara2 mungkar...

  ReplyDelete
 121. salam ustaz,
  saya berada di luar negara sekarang.. bolehkah fidyah puasa saya, saya bayar secara online kepada penduduk di Sri lanka berbanding malaysia?

  ReplyDelete
 122. assalamualaikum ustaz..
  bole ustaz terangkan hukum saya menggunakan gaji berkerja di kelab malam (sebagai pemuzik)? untuk pengetahuan ustaz,saya dah berazam untuk mencari kerja yg lebih bersih,saya tidak minum arak.

  bolehkah saya menggunakan duit gaji untuk;
  1. membeli al-Quran dan kitab2 agama yg lain
  2. membeli barang makanan untuk keluarga
  3. berinfaq

  harap ustaz dapat membantu...jika ada sumber2 yg ustaz dapat suggestkan pd saya untuk saya rujuk.

  terima kasih

  ReplyDelete
 123. assalamualakikum ustaz....
  saya harap ustaz dapat leraikan masalah saya,
  saya berkawan dengan seorang lelaki yang pada masa ini tunangan orang,,,tetapi hubungan antara kami berlaku sebelum lelaki ini bertunang,,,kami telah terlanjur,,,dan saya hamil,,,,tetapi saya mengugurkan kandungan saya tanpa pengetahuan lelaki ini,,,selepas beberapa hari saya berterus terang tentang perkara itu dengan lelaki ini,,dia sangat marah serta kecewa dengan keputusan saya,,,dalam masa yang sama dia baru bertunang dengan kekasih nya,,,,haram seorang menduakan tunang nya dan membuat hubungan dengan orang lain,,itu saya tahu,,,tetapi ustaz,,,dalam masalah saya,,,,apakah berdosa sekiranya lelaki itu ingin bertanggungjawab pada saya dalam masa pertunangan nya,,,kerana saya adalah tanggunjwab lelaki ini,,,,dia ingin berkahwin dengan saya tetapi perlu bernikah terlebih dahulu dengan tunang nya,,,apakah itu berdosa

  ReplyDelete
 124. assalamualaikum ustaz...sy ada satu soalan...sekiranya sy sedang bersolat seorang dri...tiba2 ada individu dtg utk solat bersama2 sy...ttp tidak menyentuh belakang bahu sy...adakah solat berjemaah itu sah...??

  ReplyDelete
 125. Ustaz,

  SITUASI: saya menetap di UK dan tidak sebagaimana di tanah air yang mana waktu solatnya agak tetap. Di UK ini jika sekarang telah masuk 'summer', magribnya sekitar jam 9pm dan isya 11.30pm. Saya sering tertidur sebelum sempat solat Isya dan hanya terjaga pukul 2 pagi (itupun telah masuk Subuh - 2 am).

  SOALAN: Adakah saya dibolehkan untuk buat solat jamak (tanpa qasa), hanya untuk musim summer ini, dan hanya di hari-hari yang memang saya sendiri rasa tidak mampu untuk berjaga hingga jam 11 pm dan tidak mampu untuk bangun semula sebelum jam 2 pagi untuk isya'.

  Minta pandangan, dan jikalau boleh ustaz nyatakan dalil/hadith yang berkaitan... terima kasih.

  khairul

  ReplyDelete
 126. salam ustaz,

  saa ingin bertanyakan tentang pemakaian seluar bagi wanita dari segi islam.

  لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّجُلَ يَلْبَسُ لِبْسَةَ الْمَرْأَةِ وَالْمَرْأَةَ تَلْبَسُ لِبْسَةَ الرَّجُلِ
  Rosululloh melaknat laki-laki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian laki-laki. (HR. Abu Dawud, no: 4098; Ibnu Majah; Ahmad; dll

  hadis di atas jelas melarang wanita berpakaian lelaki dan juga sebaliknya. Kalau macam tu, wanita tak boleh pakai seluar ye?

  ReplyDelete
 127. Bukan macam itu, pakaian seluar yang wanita punya, contohnya seperti seluar bagi jubah seluar, seluar sukan wanita dan seumpamanya.seluar yang dimaksudkan adalah seluar yang longgar dan tidak menampakkan bentuk paha dan pinggulnya.

  Yang menjadi haram ialah wanita berpakaian seperti lelaki ialah, berpakaian t-shit pendek lelaki, seluar jin, seluar lelaki dan seumpamanya. Haram juga bagi wanita yang memakai seluar ketat.

  Jangan sempetkan pandangan anda dengan masalah ini. Setiap apa-apa mestilah mematuhi syarak Islam. Islam itu indah dan tidak sempit.

  ReplyDelete
 128. assalamualakikum ustaz....
  saya harap ustaz dapat leraikan masalah saya,
  saya berkawan dengan seorang lelaki yang pada masa ini tunangan orang,,,tetapi hubungan antara kami berlaku sebelum lelaki ini bertunang,,,kami telah terlanjur,,,dan saya hamil,,,,tetapi saya mengugurkan kandungan saya tanpa pengetahuan lelaki ini,,,selepas beberapa hari saya berterus terang tentang perkara itu dengan lelaki ini,,dia sangat marah serta kecewa dengan keputusan saya,,,dalam masa yang sama dia baru bertunang dengan kekasih nya,,,,haram seorang menduakan tunang nya dan membuat hubungan dengan orang lain,,itu saya tahu,,,tetapi ustaz,,,dalam masalah saya,,,,apakah berdosa sekiranya lelaki itu ingin bertanggungjawab pada saya dalam masa pertunangan nya,,,kerana saya adalah tanggunjwab lelaki ini,,,,dia ingin berkahwin dengan saya tetapi perlu bernikah terlebih dahulu dengan tunang nya,,,apakah itu berdosa

  ReplyDelete
 129. askum ustaz
  tolong jwab soklan sya di atas
  saya sangat perlukan jawapan

  ReplyDelete
 130. Salam,

  setiap manusia sering melakukan kesalahan dan tidak sepi melakukan dosa. Tindakan awal anda ialah perlu bertaubat kepada Allah dengan sebenar taubat (taubat nasuha). Berazam kepada diri anda tidak akan melakukan dosa tersebut lagi. (saya harap anda faham nasihat saya yang pertama ini).

  Haram bagi wanita bercinta dengan orang lain selain tunangnya, kerana ia akan menjadi milik tunangnya. Kalau lelaki lain, kerana dalam Islam lelaki boleh berpoligami dan tidak menjadi masalah. Cuma yang salah adalah tindakkan anda bercinta sebelum kahwin dan sebelum bertunang. Dalam Islam tidak ada istilah bercinta sebelum kahwin. Tapi walau bagaimanapun, perkara yang lepas tidak boleh patah balik dan yang perlu adalah bertaubat atas dosa ketelanjuran dan menggugurkan anak.

  Selagi tidak menjadi isteri dia, tiada istilah bertanggungjawab. Lelaki perlu bertanggungjawab kepada isterinya dan anaknya sahaja, bukan kekasihnya. Nasihat saya, lebih baik anda jauhkan diri dari lelaki tersebut, kerana saya kuatir akan merosakkan rumah tangga lelaki tersebut. Kalau isterinya redho atau restu kawin lagi tidak mengapa, yang ditakuti ialah lelaki itu mengabaikan tanggungjawabnya terhadap isterinya dan memikirkan anda. Besar dosa orang yang meruntuhkan rumah tangga orang lain.

  ReplyDelete
 131. Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh..
  Ustaz, saya ingin bertanya.. bolehkah jika kita menggantung gambar di rumah.. contohnya gambar ketika menerima sijil, gambar keluarga.. hanya sekadar kenangan..

  ReplyDelete
 132. Salam,

  Sila baca di artikel saya yang lepas, sila kunjung di URL di bawah ini

  http://ustaznoramin.blogspot.com/2010/04/hukum-meletakkan-gambar-bernyawa-di.html

  ReplyDelete
 133. asaalamualaikum ustaz

  berapakah besar azab bagi seoarng lelaki yang lari dari tanggungjawabnya setelah menghamili seorang wanita.dan perlukah lalki itu menyegerakan pernikahan nya dengan wanita itu

  ReplyDelete
 134. salam ustaz
  saya ada seorang kenalan
  dia lelaki dan baru saja bertunang
  tetapi ustaz dia sudah terlanjur dengan rakan wanitanya sebelum dia bertunang
  selepas lelaki ini bertunag,,,tunagnya dapati yang dia pernah curang dan rakan wanita itu pernah hamil anak lelaki ini,,,persoalannya disini ustaz
  pada siapa lelaki ini perlu bertanggungjawab dahula,,adalah tunangnya ataupun wanita yang dihamili itu,,tetapi lelaki dan rakan wanitAanya telahpun mengugurkan kandungan itu,,,,apakah lelaki itu perlu lakukan

  ReplyDelete
 135. Salam,

  Lelaki itu tiada tanggungjawa lagi kepada tunang atau aweknya. Dosa bagi lelaki itu adalah dosa besar sebab dia melakukan perkara yang sumbang. Tindakan yang dia perlu buat adalah bertuabat.

  Lelaki itu perlu bertanggungjawab kepada Allah sahaja dan bertanggungjawab kepada isterinya dan keluarganya sahaja. Sebelum kawin tiada istilah bertanggungjawab kepada mana-mana wanita. Yang [erlu dia buat adalah bertaubat dan berjanji tidak akan mengulangi lagi masalah ini.

  ReplyDelete
 136. assalamualaikum ustaz yg budiman

  sy ada satu kemusykilan,hrp ustaz dpt membantu..

  bagaimana aurat seorang mualaf wanita di hadapan ahli keluarganya yang masih belum Islam??

  sekian jazakallahu khairan kathira

  ReplyDelete
 137. assalamualaikum ustaz,

  baru ni sy beli barang tp tak pasti pulak rupanya barang ciplak. lepas beli baru tahu barang tu ciplak dan sekarang barang tu pulak dah rosak. soalannya adakah boleh repair dan guna??? wassalam

  ReplyDelete
 138. Dengan keluarga dikira mahram dan auratnya mengikut mahramnya. Sila tengok artikel di link bawah ini

  Jawapan barang tiruan, boleh ripair dan guna dan tidak dosa selagimana dia tidak ada pendaftaran hak milik atau hak cipta.

  ReplyDelete
 139. sila lihat di link bawah ini untuk mengetahui aurat sepupu dan adik beradik

  http://www.ustaznoramin.com/2010/02/batas-pergaulan-antara-sepupu-lelaki.html

  ReplyDelete
 140. assalamualaikum ya ustaz...ana ada satu masalah:

  Dalam satu majlis,pengerusi majlis mintak semua org senyap 1 minit sebagai bertafakur/hormat pada seorg kafir yg baru meninggal dunia...boleh ke cam tu?

  terima kasih banyak2..wslm

  ReplyDelete
 141. assalamualaikum ya ustaz...saya ada satu masalah

  Dalam satu majlis,pengerusi majlis mintak semua org senyap 1 minit sebagai bertafakur/hormat pada seorg kafir yg baru meninggal dunia...boleh ke cam tu?

  Terima kasih banyak-banyak..wslm

  ReplyDelete
 142. Selagi majlis itu tidak ada istiadat keagamaan, tidak salah dan boleh buat, sebagai tanda penghormatan.

  ReplyDelete
 143. salam ustaz,

  saya ingin bertanya tentang kewajipan menjawab panggilan ibu ketika solat..
  menjawab panggilan ibu ketika solat adalah wajib jadi kita kena hentikan solat kita atau macamana?
  klu tak jawab maknanya dosa lah?

  ReplyDelete
 144. salam ustaz..sya ada kemusykilan.
  tepi rumah sya telah dinajisi oleh anjing.adk sya telah terpijak dan terus masuk ke dalam kereta..
  najis anjing itu sudah lama dan sya rasa2 kering (swaktu dipijak)
  apa carpet kereta harus disamak?
  klu abg sya masuk ke kereta tanpa berkasut adakah kakinya harus disamak.
  ustaz sya juga mempunyai masalah was2 yng teruk..bgaimana ingin menghindarinya?
  terima kasih!

  ReplyDelete
 145. salam ustaz,
  saya ingin bertanya..apakah hukum membuang tahi lalat di muka samada melalui kaedah laser atau tradisional..ini kerana tahi lalat di muka saya kian membesar hari demi hari..sebelum membuang tahi lalat ini, saya nak bertanya dahulu.takot tidak mendapat keredhaan Allah...Harap ustaz dapat membantu..syukran ustaz..

  ReplyDelete
 146. salam ustaz,
  nak tanya apa hukum seorang isteri mintak cerai?

  ReplyDelete
 147. salam ustaz, keluarga sblah bapa sye ade terlbat dengn perkara yg bkaitan dengan bomoh..mereka seolah2 taksub dengan bomoh..dan bomoh tersebut akn menuduh sesiapa shj trmasuk ibu saya kononnya ibu saya berbuat sesuatu yg tidak baik kepada keluarga sebelah ayah saya ni. bukan ibu saya shj yg mnjadi mangsa malahan nenek saudara dan ramai lagi.mereka seolah berdendam dengan keluarga saya.pada awlnya, saye tidak percaya semua ni, kerana tak kan la kelurga ayah saya sanggup buat demikian kpd emak saya serta adik beradik yg lain..Masalh ini dah lama berlaku sejak saya kecil lg dan sye sering melihat emak sye sering sakit..dan kmi senntisa melihat lmbga hitam seolah beruk berada di rumah kami. dan kami juga diganggu semasa tidur semasa brda di rumah atau pun di asrama. Sehinggakn pada satu masa kami pindh ke rumh yg lain krn tidak tahan. Pada mulanya, kami tak mahu menuduh keluarga ayah saya ini, namun selpas bjumpa bbrpa ustaz dan org alim,mrk mnyatakan org tersebt mrpkn kaum krabat yang dekat dngn kami dan mereka seolah dengki dengan kami..Masalah sudah berlarutan sudah lma.Mungkin org luar tidak percaya dengan perkra ini krna merka mrupakn org yg alim dlm agama, lebai dn disegani oleh org kmpg.Namun, kmi yg mendrta ini je yg faham permainn sebnr mrka .Saya masih menghrmati mereka kerna mrka mrpakan ibu dan adik brdik ayah sye. Namun kini, masalah ini kian meruncing..Kadang kala terfikir, sampai bila masalah ini akn berlarutan..
  Persoalan saye, adakah wajar saya menziarahi keluarga ayah saya semasa raye ini. Sya tahu memutuskan perhubungan silaturahim merupakan dosa besar. Namun sye ingin mengelakkn merka dengki kpd kmi. dan melalui ustz yg kmi jmpa juga lah kmi thu y mrka "membuat" kami dlm mknn dan minuman yg dihidang. Mereka mltkkn benda kotor dlm mknn..Namun, sye msih menghrmati ayh sye..sye tkot ayh akn kecil hati..

  yg kedua, ustaz..bagaimanakah kita ingin menangani org seperti ini..

  Harap ustaz dpat mbantu..moga perkara ini dapat diselesaikan..

  ReplyDelete
 148. harap ustaz dapat mmbantu..terima kasih ustaz.

  ReplyDelete
 149. Salam,

  Maaf kerana lambat menjawab sebab laman blog saya ada masalah kerana akaun google saya di ceroboh. Di sini saya jawab secara ringkas sahaja.

  1. Solat sunat sahaja boleh berhenti. Solat wajib tak perlu sebab panggilan Allah lebih penting dari panggilan ibu bapa.

  2. Najis tahi anjing itu wajib di samak kerana nampak najis tersebut walaupun kering, kerana ini najis aini. masalah orang yang tidak tahu ada najis, dia hanya perlu basuh kakinya sahaja, kerana itu najis hukmi.

  3. was-was, cara menghindarinya ialah basuh betul tempat yang was-was. amalan orang was-was adalah tidak baik dan merupakan amalan syaitan. berdoa dan beristiqfar kepada Allah. sempurnakan amalan wajib dan jangan bagi ada perkara yang meragukan dan boleh jadi was-was.

  4. Buang tahi lalat adalah harus, tetapi lihat pada niatnya, kalau niatnya adalah ingin menunjuk2 maka ia jatuh haram. Kalau niatnya untuk kebaikan maka ianya jatuh harus.

  5. Isteri mintak cerai tanpa sebab adalah haram. Kalau suami tu tidak menunaikan tanggungjawabnya, maka boleh minta pasak. hal ini lebih baik rujuk di jabatan agama Islam negeri.

  6.percaya bomoh adalah syirik, ini adalah dosa. Orang yang dengki adalah dosa besar. sebagai keluarga anda tidak patut memutuskan hubungan silaturrahim dengan mereka. Tetapi anda perlu bijak, anda perlulah kemukakan beberapa alasan yang munasabah untuk mengelakkan anda terkena apa2 perkara yang tidak diingini. Ada juga boleh menegur dan selalulah amalkan ayat kursi, 3 qul dan sentiasa bagun malam untuk bertafakur atau munajat kepada Allah, mudah2an Allah menunjukkan jalan keluarnya.

  ReplyDelete
 150. assalamualaikum ustaz.
  saya ingin bertanya mengenai wanita haram membotakkan rambut. tapi apakah hukumnya sekiranya tujuan untuk membotakkan rambut adalah kerana menginginkan rambut yang lebih sihat dan cantik oleh kerana rambut yang sekarang ini agak kasar. adakah ia di kira mengubah ciptaan Allah swt? dan adakah di kira haram sedangkan niat bukanlah utk menunjuk2 sedangkan sy merupakn seorang yang berhijab.

  ReplyDelete
 151. mungkin kuar topik skit: bukankan d tanah haram tidak ada wktu yg xleh solat? maksudnya solat lah pada mana2 waktu pon, tadak hal. ke guana?

  ReplyDelete
 152. askum ustaz
  ada tak apa² doa untuk suami sayang dan rindu serta ingat selalu

  ReplyDelete
 153. salam ustaz sya ingin menanya..bru2 bola permainan kmi telah dijilat oleh anjing..
  oleh kerana tidak mahu menyentuh adik sya telah menendang bola itu sehingga sampai ke rumah..sesampai di rumah dia terus kembali ke tempat taman permainan dan mengambil motosikal kerana dia ke sana dengan motosikal.
  masalahnya adik telah menyamak bola tersebut.
  apakah kasut adik sya harus disamak?
  adakah pedal motosikal jga harus disamak?

  ReplyDelete
 154. ustaz bukankah najis yang sudah lama selepas mengalami perubahan bumi seperti terikan matahari hujan, najis itu akan menjadi suci semula?
  sya ada terbaca artikel mengenainya..harap ustaz dapat jelaskan

  ReplyDelete
 155. assalamualaikum ustaz,sy sebenarnya telah berkawan dengan seorang pemuda hampir 10 thn smjak sy menuntut di menuntut di salah sebuah IPTA.Akan tetapi ibu sy tidak mbenarkan sy teruskan perhubungan kerana ibu sy mementingkan rupa paras, pendidikan dan pekerjaan.pemuda tersebut tetap akan menunggu sy walau apapn terjadi.sy serba salah ustaz.apa yg perlu sy lakukan?sy pernah meyakinkn ibu tentang diri pemuda tersebut,tetapi ibu sy lgsung tidak dapat menerimanya..sy kesiankn pemuda tersebut.Jika diizinkn Allah, sy ingin sy berkahwin dgnnya.sy telah berumur 28 sudah semestinya sy inginkn sbuah keluarga.Jika tidak keberatan, bolehkah ustaz berikan doa untuk berhadapan dengan ibu sy.sy sygkan ibu.sy hanya perlu restu dari ibu.sy serba salah ustaz....

  ReplyDelete
 156. assalamualaikum ustaz,...sekiranya ustaz dapat membantu sy terhadap masalah yg telah sy utarakan pada Jumaat, 12 June, sy amat berbesar hati..sy amat memerlukan pertolongan...sekian, terima kasih

  ReplyDelete
 157. Salam,

  Dalam soal ini, saya berpendapat, sebagai seorang anak lebih baik mentaati ibu bapa, kerana redho Allah adalah redho kedua ibu bapa. Memang boleh anda berkahwin tanpa izin atau restu ibu bapa anda. Tetapi kesannya kehadapan. Banyak kes penceraian dan pergaduhan berlaku adalah disebabkan tiada restu ibu dan ibu bapa tidak boleh menerima menantu mereka.

  Tetapi dalam hal ini anda boleh bawa berbincang dan berikan keyakinan kepada ibu bapa anda. Jadikan nenek atau tok wan sebagai orang tengah. Boleh juga jadikan bapa atau ibu saudara sebagai orang tengah untuk berbincang dengan ibu bapa anda dalam masalah ini. Tetapi ingat ini sebagai bincang sahaja, kalau ibu bapa anda tidak boleh menerima, serahkannya kepada takdir Allah. Seringlah bangun malam, seringlah solat sunat hajat dan dhuha dan seringlah bersedekah kepada orang yang memerlukan. Doakan setiap selepas solat atau waktu2 yang baik untuk berdoa semoga dilembutkan hati ibu bapa untuk menerima anda dan kawan anda. Doanya juga boleh dibaca dengan rabbi srohli sodri wayarsirli amri wahlul ukhdatan minlisani yafqahu qauli amin. doa ini dibaca sebelum berbincang dengan ibu bapa anda dan bagus juga untuk digunakan waktu temuduga.

  Nasihat saya jangan sesekali menderhakai ibu bapa anda, kerana jika anda menderhakai atau berkahwin lari, nescaya hancur hati mereka dan anak yang menderhaka tidak akan mencium bau syurga dan hilang keberkatan dalam hidupnya.

  ReplyDelete
 158. Assalamualaikum ustaz,

  saya menuntut di luar negara. saya telah mengqadha segala puasa saya yg saya tinggalkan dizaman remaja dulu. hampir 70 hari kesemuanya.

  semua telah siap saya qadha. masalahnya ialah, saya tidak tahu cara membayar fidyah. saya tahu cara mengira nya. cuma saya tidak tahu di mana harus saya bayar fidyah tersebut sebelum masuk Ramadhan tak lama lagi.

  adakah saya harus bayar di malaysia iaitu ditempat saya dibesarkan, atau saya boleh bayar sahaja di negara saya belajar sekarang?

  tapi, jika saya bayar disini, harganya sangat mahal. bolehkah saya bayar di Malaysia dengan hanya mengirim wang kepada rakan dan membayarnya di mana2 pusat pungutan zakat di Malaysia?

  tapi urusan nya agak rumit dari segi pemindahan wang, bolehkah saya membayar fidyah tersebut dalam bentuk seolah2 saya bersedekah sahaja kepada pihak masjid dengan memasukkan duit zakat mengikut jumlah bayaran Malaysia?

  saya confius la ustaz..

  saya ada jumpa satu laman web yg menyediakan segala maklumat bank untuk kita bayar zakat. ianya berpangkalan di Sri Lanka. boleh kah saya bayar sahaja fidyah tersebut kepada pusat zakat sri lanka tersebut? ianya mudah bagi saya, kerana saya tidak perlu menyusahkan sesiapa mewakili saya membayar fidyah. saya hanya perlu transfer duit sahaja. jika boleh, kadar fidyah yg mana satukah yg saha kena guna? adakah harga secupak beras Sri Lanka, atau secupak beras negeri Terengganu (kelahiran saya) atau secupak beras yg saya makan di tempat saya sekarang?


  atau, paling senang, bolehkah ustaz tolong saya bayarkan fidyah tersebut? saya boleh masukkan duit ke dalam akaun ustaz. saya segan untuk minta tolong ahli keluarga di malaysia.. saya tak nak lah mereka tahu yg saya 'ponteng' puasa.

  harap ustaz boleh jelaskan.. terima kasih.

  ReplyDelete
 159. salam ustaz,

  adakah lelaki lembut dilaknat oleh Allah? saya dibesarkan sejak kecil seperti lelaki, tetapi kerana suasana pembesaran, menjadikan saya lebih bersifat keperempuanan. iaitu, cara saya bercakap lembut, pergerakan juga lembut. bila remaja, saya mula suka kepada kedua2 lelaki dan perempuan. saya tertarik dengan lelaki yg hensem dan macho. pada masa yg sama, saya suka perempuan yg alim dan solehah. tetapi, nafsu shahwat saya lebih terarah kepada lelaki sehinggalah sekarang. saya tahu homoseks adalah haram dan dilaknat. saya mencuba untuk menjauhinya. dan Alhamdulillah, sekarang nafsu lebih terkawal.. tetapi, sukar untuk saya padamkan nafsu sonsang tersebut.. kadang2 mata saya masih melirik kepada lelaki hensem.. saya cuba tundukkan pandangan mata.

  saya berdoa agar saya tidak gay.. dan saya rasa sedikit sebanyak sudah ada hasilnya. cuma, untuk mempunyai shahwat dengan perempuan pula agak susah. bila bercakap dengan wanita idaman saya, nafsu saya tidak terangsang sebagaimana saya melihat lelaki hensem..

  apa kah nasihat ustaz? bagaimana harus saya lupuskan kesemua nafsu songsang ?

  selain itu, walaupun perasaan songsang mula lentur, tetapi sikap keperempuanan saya masih ada. gaya lembut berjalan dan beraksi, cara percakapan saya. saya rasa, mungkin sekali bercakap dengan orang sahaja, mereka sudah tahu saya jenis lembut.. tabiat ini susah untuk saya buang. adakah saya juga berdosa dengan menyerupai wanita dari cara ini? sebab memang saya berjiwa lembut.

  harap ustaz boleh bagi nasihat.
  wassalam.

  ReplyDelete
 160. assalamualaikum ustaz,
  terima ksih kerana memberi penjelasan terhadap permasalahan sy serta memberikan sy doa untuk diamalka. akan tetapi ustaz,sekiranya sy menggunakan org tengah untuk berbincang dengan ibu sy, adakah itu dikira sebagai membelakangkn ibu?sy tidak mahu ibu mbuat sngkaan buruk terhadap sy.sy sudah ketiadaan bapa dan segala keputusan dibuat oleh ibu.akan tetapi ustaz, keputusan yg dibuat oleh ibu dipengaruhi oleh bomoh dan org sekeliling.pernah ibu sy mendapatkan khidmat bomoh untuk menilai seseorng.sy pernh beri nasihat spaya jauhi bomoh.kadangkala ibu sy memandang enteng terhadap nasihat sy.sebaliknya sy dipersalahkan..sy tau ibu amat syg pada sy tetapi kenapa ibu mendapat khidmt bomoh sebaliknya tidak berbincang dgn sy..sy kesal ustaz.kepada siapa sy ingin mengadu.sy bkn sorang yg suka mceritakan mslh sy kepada org lain, akan tetapi sy terpaksa kerana sy ingin betulkan keadaan supaya sy juga dapat merasai kebahagian seperti orng lain..kadangkala sy takut ingin berbincang dengan ibu.ibu lgsung tidak mahu mdengan penjelasan sy..sy juga ingin ibu sy jauhkan diri daripada benda2 kurafat..sy anak,beliau ibu..bagaimana seorang anak perlu menegur ibunya sedangkan nasihat anaknya lgsung tidak dipeduli?terima kasih ustaz kerana sudi membaca ruangan masalah sy ini...

  ReplyDelete
 161. assalamualaikum ustaz, saya ingin bertanya ttg hadith palsu ..HR ahmad tu hadith palsu ke tak? dan macam mana org biasa seperti saya nak tahu itu hadith palsu ke tak? terlalu banyak hadith! confuse yg mana yg betul!
  maaf bertanya.jahil ttg hadith22 nie.. terima kasih ustaz..wasalam

  ReplyDelete
 162. assalamualaikum ustaz..
  saya ingin bertanya ttg cara terbaik untuk menegur teman serumah yang tidak solat. dari segi pemakaian dia memang agak menyimpang jauh dari yang disyariatkan Islam.selalu memakai seluar pendek, pakaian yang menjolok mata dan menyebabkannya kelihatan seksi.

  ReplyDelete
 163. Salam,

  Syiriklah kalau percayakan bomoh lebih dari Allah, saya nasihatkan anda bersabarlah kerana Allah bersama orang yang sabar. Berdoalah semoga Allah bukakan pintu hati ibu anda dan memudahkan segala urusan anda.

  ReplyDelete
 164. Salam

  Cara menegur kawan anda boleh rujuk di link bawah ini

  http://www.ustaznoramin.com/2010/05/cara-menegur-kesalahan-ibu-bapa.html

  http://www.ustaznoramin.com/2010/02/bagaimana-cara-menegur-seorang-kawan.html

  ReplyDelete
 165. Salam hadis palsu atau dhaif ini adalah hadis yang terputus atau sanatnya tidak sampai kepada Rasulullah.

  Saya tak pasti bahawa HR Ahmad itu palsu? Nasihat saya lebih baik anda merujuk kepada orang yang lebih mengatahui dan alim dalam bidang hadis.

  Cara mengelakkan guna hadis palsu gunalah HR bukhari, muslim

  ReplyDelete
 166. Assalammualaikum...

  Saya ingin bertanyakan satu soalan yakni berkaitan dengan hukum hudud. Sekiranya seseorang perempuan yang telah berkahwin melakukan maksiat dengan leaki yang berkahwin juga dan dikenakan hukuman hudud. Adakah mereka ini tetap di azab Allah s.w.t atas dosa yang telah dilakukan itu..?

  Minta ustaz perjelaskan
  Terima kasih

  ReplyDelete
 167. Salam,

  Hukum hudud merupakan hak Allah yang wajib dilaksanakan. Mudah-mudahan mereka terlepas dari siksaan Allah, kerana mereka telah melaksanakan hukum Allah. Tapi ini semua hak Allah kalau mereka terlepas dari siksaan Allah, maka itu kehendak Allah. Ada pendapat yang mengatakan bahawa orang yang dikenakan hukum hudud yang ditetapkan sepertimana dalam nas-nas, maka ia akan terlepas dari siksaan Allah di hari akhirat nanti.

  ReplyDelete
 168. Assalamualaikum Ustaz.

  Saya mendapat tahu melalui kajian tersendiri bahawa bapa saya telah menghamilkan ibu saya di luar pertalian nikah. Mereka hanya bernikah 6 bulan selepas persetubuhan tersebut.

  Ustaz, soalan saya ialah, adakah status saya 'anak luar nikah'? Dan adakah pernikahan mereka itu sah? Jika tidak, maka ibubapa saya berada dalam penzinaan, kerana saya mempunyai dua lagi org adik.

  Ustaz, jika perkahwinan mereka selama ini tidak sah, apakah yang patut mereka lakukan?

  Dan bagaimana pula dgn binti saya? Adakah saya patut dibintikan kpd bapa saya atau seharusnya ditukarkan kpd Abdullah?

  Saya berharap sgt agar Ustaz menjawab soalan-soalan saya. Kerana saya skrg ni tdk tenteram.

  Terima kasih, Ustaz.

  Assalamualaikum.

  ReplyDelete
 169. Ustaz, saya ni seorang pelajar sekolahb menengah ugama arab... Saya juga merupakan seorang ahli badan dakwah dan disiplin... kalau di sekolah mudahlah kerja-kerja dakwah saya kerana saya berada dalam golongan kenalan.. Namun di kampung saya, ada sekumpulan kenalan saya (teman bermain bola) yang sememangnya buruk perangainya... Biasalah kalau merempit, hisap rokok, blue dan main bola pakai seluar pendek... Saya yang sekolah arab ni rasa terpanggil nak tegur diaorang, tapi menengokkan kepada mereka-mereka ni yang agak 'gedebe' atau samseng, iman saya pulak yang luntur...

  Saya dah cuba da'wah bilhikmah, tapi tak makan saman. Apa perlu saya buat ustaz, Saya tak mau tanggung dosa, tolong la saya...

  Apa kaedah yang perlu saya pakai...

  ReplyDelete
 170. ustaz nk tnye sikit ni...
  boleh tak kalau kite batalkan nazar kite dgn allah..
  walau ape pun nazar...

  ReplyDelete
 171. assalamualaikum. saya ingin tahu apa hukumnya apabila seorang menantu (lelaki) tidak mahu memasuki rumah mentuanya kerana ibu bapanya tidak mengizinkannya.
  terima kasih.

  ReplyDelete
 172. Salam kepada Noor Shazreen Jamal :

  Sebagai tindakan lebih baik lagi anda perlu merujuk masalah ini majlis agama Islam yang berdekatan dengan anda untuk mendapat nasihat dan tindakan lanjut. Saya jawab serba ringkas iaitu anda tidak boleh dibinkan kepada bapa anda kerana hubungan mereka bukan daripada perkahwinan yang sah. Bapa anda juga tidak boleh menjadi wali kepada anda ketika anda mahu menikah nanti. Anda juga tidak boleh mewarisi harta pusaka ayah anda.

  Sebelum itu nasihat saya pastikan betul2 hubungan ibu bapa anda tersebut, kerana menuduh orang berzina adalah dosa besar. Apatah lagi ibu bapa anda..

  Jawapan kepada Ai-0D :

  Sebenarnya tanggungjawab ada dah terlepas kerana anda telah melakukan dakwah kepada mereka, soal hidayah itu adalah urusan Allah. Sebagai pendakwah kita hanya perlu berdakwah, kalau dah berdakwah atau sampaikan seruan Islam kepada mereka tidak mahu ikut juga, maka itu urusan mereka dengan Allah. Sebagai pendakwah perlu berdoa kepada Allah supaya pintu hati mereka di buka dan dapat menerima seruan Islam.

  Jawapan kepada Anonymous Pertama :

  Nazar tak boleh batal ye sebab dia adalah wajib dilakukan, kalau tak lakukan dosa.

  Jawapan anonymous kedua :

  Menantu tersebut dosa kerana perbuatannya, sebab mertua itu adalah sebagai ibu bapanya juga. Sepatutnya menantu tersebut tidak perlu mengikuti perintah ibu bapanya. kerana Islam mencegah anak-anak atau isteri menuruti perintah yang batil atau jahat. Ingkar perintah yang batil tidak berdosa dan tidak dikira sebagai anak derhaka.

  ReplyDelete
 173. ustaz..
  d'sni sye nk tnye sesua2...
  andai kte sye tlah b'nzar jike sye lkukn maksiat sye akn b'puase...
  cthnye....
  sye nie ske m'curi...
  tetapi sye b'azam ingn b'hnti jdi sye b'nazar jike sye m'curi sye akan b'puase sethun...
  lme2 sye dh tak tahan lalu sye ingin batalkan nazar t'sebut...
  boleh atau tidak????

  ReplyDelete
 174. Assalamualaikum ustaz yg budiman...mohon bantuan:

  Ada orang berkata..."siapa yang lahir hari Isnin akan meninggal hari isnin. begitu jugalah dengan hari hari yang lain..
  apakah ini satu ketentuan atau kebetulan?

  (Adakah terdapat hadis dan kalau blh sila masukkan sekali sumber@nama buku utk rujukan saya)

  wassalam..jazakallah

  ReplyDelete
 175. Assalamualaikum ustaz yg budiman...mohon bantuan:

  Ada orang berkata..."siapa yang lahir hari Isnin akan meninggal hari isnin. begitu jugalah dengan hari hari yang lain..
  apakah ini satu ketentuan atau kebetulan?

  (Adakah terdapat hadis dan kalau blh sila masukkan sekali sumber@nama buku utk rujukan saya)

  wassalam..jazakallah

  ReplyDelete
 176. Salam,

  Jawapan mengenai soalan anda ada di link bawah ini

  http://www.ustaznoramin.com/2010/07/roh-mati-adalah-urusan-allah.html

  ReplyDelete
 177. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 178. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 179. Assalamu'laikum w.b.t.

  ustaz, saya ingin menanyakan kpd ustaz ttg pendekatan dakwah. cthnya, jika seorg individu ini,lebih tepat lagi seorg wanita, didikan agamany kurang semanjak kecil, umurnya pula sudah 20-an, namun diemasih kurg paham ttg soal aurat, kehormatan diri dan betapa tinggi sebenarnya martabat seorg wanita dalam islam. jika sy ingin mengajakny mendalami agama, sy ingin memulakan dr awal, maksud sy, wlaupun die sudah berumur demikian, tetapi die masih memerlukan pemahaman agama yg mula diajar semnjak sekolah rendah.
  ini termasuklah akidah,fiqh ibadah, akhlak dan sbgnya.
  apakah pendakatan y paling berhikmah ustaz?
  pendekatan yg tidak menyinggungny dan dpt menarik perhatianny dlm memahami fikrah islam?

  terima kasih.

  ReplyDelete
 180. Salam,

  Cuba anda berikan kepadanya CD, Artikel2 berkaitan agama, buku-buku dihadiahkan waktu hari2 tertentunya. Ini saya rasa lebih baik dan tidak menggunakan lidah kita, dan ini lebih baik untuk mengelakkan dia tersinggung.

  Kalau ada masa ajak dia pi masjid dan dengar ceramah, kalau boleh ajak kawan-kawannya sekali. Setiap perjumpaan atau perbualan selitkan cerita2 agama, supaya dia dapat informasi secara tidak langsung. Kirimkan email2 agama kepadanya dan banyak lagi.

  ReplyDelete
 181. jazakallah ustaz..sy akan cuba

  ReplyDelete
 182. Assalamualaikum ustaz. Alhamdulillah terjumpa blog ustaz yg bermanfaat ini. Saya ada dua kemusyikilan yang harapnya dapat dijawab oleh ustaz.

  1) Saya seorang yang pendiam dan susah untuk berborak. Mungkin kerana lama bersekolah asrama, saya tidak rapat dengan adik saya. Saya sering dibelenggu masalah untuk menegur adik saya yg malas bersolat, solat yang selalu ditinggalkan adalah solat isyak.. yang lain alhamdulillah.. saya dapati adik saya ni x betul2 memahami solat itu sendiri.. hanya solat bila ada ibu bapa.. atau bila rasa rajin.. saya tidak tahu bagaimana nk menegur.. apa yg saya pernah buat hanyalah meletakkan status di Facebook dan membukan rancangan2 agama berkaitan.. nak menegur secara terus saya x punya kekuatan. dalam doa saya, saya sentiasa memohon agar adik saya diberikan hidayah oleh Nya.. adakah saya dikira berdosa ustaz, kerana tidak menegur dengan bersungguh2?

  2) sejak 6 bulan yang lalu, saya selalu didatangi dengan lintasan fikiran yang bukan2.. lebih saya takut lintasan tersebut selalu mengatakan Allah itu dan ini. Was dan sebagainya. Sudah merata tempat saya berubat tp x sepenuhnya berhasil. Akhirnya saya buat keputusan untuk berhenti berubat kerana byk antara mereka mengatakan saya dimasukki jin, terkena sihir dan sebagainya.. apa yang menenangkan saya hanyalah solat n bacaan alquraan.. tetapi kadang kala menjadi2 jugak lintasan tersebut.. apakah yang harus saya lakukan? berdosakah saya dengan lintasan yang menggoyahkan iman itu?

  Terima kasih ustaz. salam

  ReplyDelete
 183. salam ustaz,
  saya igin bertanya ttg hukum perempuan haid yang mengajar mengaji al-Quran..dia tidak membacaAl-Quran tetapi sekadar menegur kesilapan pelajarnya..

  tq..

  ReplyDelete
 184. Salam ustaz,

  Saya nak tanya pasal samak najis anjing,(saya tak pasti najis yang terkena kasut saya itu najis anjing atau bukan, rasa was-was). Samak guna tanah yang dimaksudkan itu bolehkah gunakan tanah di dalam pasu pokok bunga. Walaupun tanah itu tidak lagi digunakan untuk menanam pokok bunga.

  Dan satu lagi bolehkah sisa daging korban ditanam didalam tanah pasu pokok bunga.

  Terima kasih.

  email saya: ahmadkamarol@gmail.com

  ReplyDelete
 185. salam..ustaz, saya nk tny pendapat ustaz ttg mimpi yg saya sering alami. Mimpi ttg kawan sekelas saya. Dia seorang yang wara' tp saya selalu mimpi yg tak elok pasal dia, yang tak mungkin dia akan buat pada alam nyata. Andai dia tak hadir dalam mimpi, tp saya akan mimpi ada orang lain yang akan cerita pasal benda tak elok yang dia buat. Jadi, saya nak tanya ustaz kenapa saya asyik mimpi pasal hal sebegini? Adakah sesuatu yang Allah nak tunjuk pada saya?atau ia hanya mainan tidur?
  sekian.

  ReplyDelete
 186. Salam,

  Jawapan kepada Muhamad Dani :

  Sebenarnya cara teguran anda adalah merupakan selemah-lemah iman. Anda tidak berdosa kerana anda telah menegur adik anda, dalam Islam banyak cara dan teknik untuk berdakwah ada yang tidak menggunakan lidah, ada yang menggunakan visual, ada yang menggunakan pergerakkan badan dan sebagainya.

  Setiap kali berlakunya lintasa tersebut anda perlu beristiqfar banyak, sering2lah memohon ampun dari Allah. Betul kata orang anda diganggu oleh jin. Seringlah bagun malam dan seringlah membaca Al-Quran dan maksurat. Setiap kali lintasan tersebut jangan sesekali anda meredhokan hati anda terhadap lintasan tersebut dan beristiqfar banyak2.

  Jawapan kepada Hamizah :

  Kalau boleh elakkanlah dari mengajar orang membaca Al-Quran. Kerana orang yang haid tidak dibenarkan membaca dan menyentuh Al-Quran kecuali wanita yang menghafal Al-Quran dibenarkan dengan meniatkan setiap bacaannya sebagai zikir.

  Jawapan kepada Ahmad Kamarul :

  Boleh guna tanah pasu bungga dan sebagainya untuk bersamak selagimana tanah tersebut bersih dan terhindari dari najis.

  Daging korban tak perlu ditanam, kalau nak tanam boleh je dimana-nama asalkan tidak menjadi sampah dan busuk.

  Jawapan kepada Sue :

  masalah mimpi ini memang saya tak pandai, tetapi bagi saya mimpi ini adalah mainan tidur dan juga gangguan syaitan bagi mimpi yang tidak baik. Jangan berkesimpulan yang tidak baik berdasarkan mimpi tersebut terhadap kawan anda. Kerana ia akan mengundangkan fitnah. Cari dahulu bukti yang kukuh dan pasti. Atau berbincang dengan kawan anda tentang masalah ini dan lebih baik diamkan sahaja.

  ReplyDelete
 187. Apa hukum solat berimamkan orang yang berfirqahkan selain Ahli sunnah Wal Jamaah?

  ReplyDelete
 188. Assalammualaikum...
  Disini saya ingin dapatkan penjelasan, adakah binatang/haiwan boleh mengetahui apa yang terjadi akan datang? Saya tahu benatang mungkin boleh mengesan bahaya yang mungkin akan berlaku seperti kisah Tsunami. Tapi bolehkah ia meramalkan sesuatu?

  Ini berkenaan seekor sotong yang bernama Paul yang boleh meramal keputusan perlawanan bolesepak dunia dengan tepat..

  Boleh ustaz perjelaskan..

  TQ

  ReplyDelete
 189. Salam maksud selain ahli sunnah, saya kurang jelas? kalau dia masih syahadah iaitu percaya akan kewujudan Allah dan berimankan kepada Allah dan rasul dan percaya kepada kitab Al-Quran dan hadis. Sah la solat kita sebab syarat sah solat iaitu Islam, baliq, beraqal, suci dari hadas kecil dan besar, masuk waktu.

  ReplyDelete
 190. Salam,

  Masalah binatang boleh mengetahui perkara yang akan datang itu saya tak tahulah. Tapi setiap perkara yang akan datang itu Allah sahaja yang mengetahui. Binatang itu mungkin secara kebetulan. Jangan pula kita percaya binatang dari takdir Allah, nanti syirik pula.

  ReplyDelete
 191. hamba allah yang jahil....July 9, 2010 at 11:10 AM

  salam ustaz, saya ada persoalan yg saya nak tanya. saya ada seorang anak yang mengalami masalah autisme, kini berusia 7 tahun. dia tak dapat mengurus diri sendiri dan tak dapat bezakan perkara baik & buruk. saya & isteri terima dia seadanya dgn ikhlas dan menyayangi dia sama seperti anak2 yg lain. tp yang sentiasa bermain di pikiran kami, bagaimana keadaannya selepas kami sudah tiada kelak? siapa yang akan menjaga makan minum, pakainya,sedangkan semua perkara kita kena bantu dia. sanggupkah saudara2nya yang lain menjaganya nanti?

  pernah suatu malam selepas solat sunat saya berdoa pada allah...andai suatu masa ajal saya sudah tiba untuk dijemput, saya minta izin allah untuk saya bawa anak saya itu bersama...sampai kesitu sekali doa saya ustaz, ustaz faham maksud saya kan...setap kali saya fikirkan perkara ini, saya pasti menangis, kerana saya tidak mahu membebankan orang lain dan saya tidak mau hidupnya terumbang ambing selepas ketiadaan saya...

  saya minta pencerahan ustaz akan doa saya itu.

  sekian, wassalam.

  ReplyDelete
 192. Salam,

  Saya bersimpati dengan masalah anda, tapi setiap perkara yang Allah bagi ini ada hikmahnya, Memang berat bahu untuk memikulnya, tetapi ingat Allah bersama orang2 yang sabar. Soal rezeki itu urusan Allah dan Allah telah menentukan rezekinya. Kita sebagai manusia kena redho dengan ketentuan Allah itulah tanda orang yang bersyukur. Mungkin Allah berikan dugaan seperti ini untuk memberikan sesuatu yang istimewa untuk anda dan keluarga nanti. Besar pahala orang yang menjaga anak seperti ini.

  Soal doa anda itu, sepatutnya tidak berlakulah, kerana seolahnya seperti anda tidak meredhoi ketentuan Allah. Sebaik-baik perancangan adalah Allah sebagai hamba yang bertaqwa kita sering berdoa dan berserah kepada Allah setelah berusaha. Bagi ana lebih baik anda berdoa supaya Allah berikan perlindungan, kekuatan, dan mudahkan kehidupan anak anda yang kurang upaya itu. Sebagai ibu bapa anda perlu memberikan nasihat, teguran dan pemahaman kepada anak-anak anda yang lain supaya mereka mengetahui akan kepentingan hubungan keluarga.

  Saya juga doakan anda diberikan kekuatan dan semangat untuk menjaga anak anda yang kurang upaya itu. Jagalah ia dengan baik dan itu adalah anugerah dan amanah Allah kepada anda semua.

  ReplyDelete
 193. ustaz..
  tolong jwbkan p'tanyaan saya..
  (mahaza on 1 july 2010)

  ReplyDelete
 194. Salam,

  MAHAZA setakat pengetahuan saya, nazar tidak boleh dibatalkan, kalau dah bernazar kena buat dan ia menjadi wajib. Satu lagi kita tak boleh bernazar atas perbuatan dusta atau dosa dan perkara yang wajib. contohnya kalau aku lulus periksa aku nak minum arak (nazar ini haram dan tak wajib lakukan). Kalau anda gagal melaksanakan nazar tersebut anda dikehendaki membayar kaffarah iaitu berpuasa 3hari berturut2, sedekahkan pakaian atau makanan kepada 10 orang fakir miskin dan memerdekakan hamba.

  ReplyDelete
 195. hamba allah yang jahilJuly 10, 2010 at 3:05 PM

  assalamualaikum ustaz.
  terima kasih atas penerangan dan pencerahan ustaz, insyallah segala nasihat akan dijadikan panduan. semoga usaha ustaz dirahmati allah.

  ReplyDelete
 196. Assalamualaikum..

  Soalan saya ialah...bolehkah kita mengubah takdir Allah s.w.t yg telah ditetapkan seperti mati,jodoh dan juga rezeki...

  ReplyDelete
 197. Salam,

  Firman Allah yang bermaksud :

  "Dialah Yang menciptakan kami dari tanah, sesudah itu ditentukannya ajal (kematianmu), dan ada lagi satu ajal yang ditentukan (untuk berbangkit) yang ada pada sisiNya (yang Dia sendirilah mengetahuinya)." (Al-An'am: 2)

  "Katakanlah: Sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kami. Dialah Pelindung kami dan hanya kepada Allah orang-orang yang beriman harus bertawakkal." (At-Tawba: 51)

  Soal takdir itu adalah ketentuan Allah, manusia tidak boleh mengubah ketetapan Allah, sebagai manusia kita hanya mampu berdoa dan bertawakal kepada Allah sahaja akan nasib kita. Dalam rukun iman yang keenam iaitu percaya kepada Qada dan qadar Allah iaitu percaya dan yakin ketentuan dan ketetapan adalah datang dari Allah.

  ReplyDelete
 198. Assalamualaikum..
  ustaz, terdahulu sy ade bertanyekan soalan kepada ustaz berkenaan gmbr keluarga untuk di gantung untuk dijadikan kenangan di dinding rumah.. ustaz kata tak bole.. tp ade sy terbaca artikel di akhbar, ianya di bolehkan asalkan tidak menjadi barang pemujaan sehingga manusia mengagung2kan gambar tersebut.. ape kate ustaz??

  ReplyDelete
 199. Salam

  Saya mengatakan haram bagi gambar yang dihasilkan dari lukisan sahaja dan harus bagi gambar yang dihasilkan dari kamera atau video, tetapi gambar yang dihasilkan oleh kamera atau video itu bukan tujuan untuk pemujaan, wanita yang seksi atau tidak menutup aurat dan seumpamanya.

  untuk keterangan lanjut boleh layari link dibawah ini

  http://www.ustaznoramin.com/2010/04/hukum-meletakkan-gambar-bernyawa-di.html

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG