PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Thursday, January 28, 2010

Penawar Penyakit UmatSalam buat kawan-kawan yang dirahmati Allah semoga semua berada dalam keadaan yang baik, sihat dan mendapat segala nikmat dari Allah. Kesempatan ini saya nak cerita sikit tentang kemanisan iman (halawatul Iman). setiap manusia yang Islam belum tentu beriman dan belum tentu selamat. Jadi iman ini mempunyai ikatan yang kuat dengan Islam, kerana untuk mendapat keberkatan dari Allah manusia perlu Islam dan juga perlu beriman kepada Allah, ini yang dikatakan manusia yang berjaya di dunia dan di akhirat. Sepertimana dapat dilihat dan diketahui, bahwa banyak orang-orang Islam yang sesat jauh dari jalan Islam. Kadang-kadang nama sahaja Islam tapi tingkah laku, sikap dan perangai macam Yahudi dan Nasrani. Banyak orang Islam terlibat dengan dadah, merempit, buang anak, mengandung luar nikah, melacur dan sebagainya. Mana terletaknya maruah Islam, mana terletaknya ajaran Islam dan mana terletaknya undang-undang Islam.

Wahai Muslimin dan Muslimat, hal ini perlu diberatkan kerana dunia sekarang sudah ke penghujung zaman bila-bila masa sahaja boleh berlakunya hari kemusnahan (hari khiamat). Bukan mudah untuk meningkatkan kualiti umat Islam yang mempunyai iman yang teguh, kerana dunia sekarang ini telah dikuasai oleh budaya Yahudi dan Nasrani tanpa disedari oleh umat Islam. Kebangkitan Islam datang dari umatnya sendiri yang berani untuk menegakkan Islam yang sebenar dan jauh dari pengaruh-pengaruh barat, Yahudi dan Nasrani.

Perkara yang paling penting untuk meningkatkan ketaqwaan dan iman ialah mulakan dahulu dengan solat lima waktu sehari semalam, kerana solat merupakan tiang agama ( assolatul i'manuddin). Solat juga boleh mendidik manusia mempunyai akhlak yang baik dan terpuji. Solat juga dapat menghindarkan manusia dari perbuatan keji dan mungkar. Tetapi untuk memiliki semua ini, perlulah melaksanakan solat dengan khusyuk dan seolah-olahnya berada dihadapan Allah, lahirkan diri dengan perasaan takut kepada Allah akan segala kesalahan yang telah dilakukan.

Sejarah telah membuktikan ketika Saidina Ali Karamallah Wajhah terkena anak panah yang menembusi kakinya. Anak panah tersebut tidak dapat dikeluarkan kerana kesakitan yang amat sangat dirasai oleh Saidina Ali. Kemudian Saidina Ali melaksanakan solat sunnat 2 rakaa't. ketika ia melaksanakan solat sunnat para sahabat Rasulullah SAW mencabut anak panah tersebut tanpa disedari oleh Saidina Ali. Terbukti di sini bahwa solat merupakan perkara yang paling penting untuk mengubati penyakit yang melanda umat masa kini.

Kesimpulannya, untuk meningkatkan iman kepada Allah, haruslah terlebih dahulu melaksanakan solat yang sempurna. Solat yang sempurna ini boleh mendatangkan rasa kecintaan kepada Allah lebih dari segalanya. janganlah melaksanakan solat seperti melepaskan batuk ditangga.

6 comments :

 1. salams...Ustaz Amin cakap:

  ...Kesimpulannya, untuk meningkatkan iman kepada Allah, haruslah terlebih dahulu melaksanakan solat yang sempurna. Solat yang sempurna ini boleh mendatangkan rasa kecintaan kepada Allah lebih dari segalanya. janganlah melaksanakan solat seperti melepaskan batuk ditangga....

  Ummi setuju sangat3..TAPI kan ustaz bila kita dah laksanakan KBS kat skul,baru kita dapat mengenalpasti punca sebenar mengapa sebilangan besar umat Islam kurang menitikberatkan SOLAT waktu...

  Semuanya berpunca daripada didikan awal di rumah..Yang amat kasihan terdapat pelajar langsung tak tahu perlakuan dalam solat apatahlagi bacaan dalam solat dan alasan yang diberi adalah ibubapa jarang BERSOLAT ketika di rumah...Kalau SINDROM ni dapat dicari UBATnya insyaAllah dapat mewujudkan masyarakat ISLAM yang BERTAQWA..InsyaAllah

  ReplyDelete
 2. solat itu tiang agama..segala-galanya bermula disini..jika solat x sempurna macam2 masalah timbul..contohnya

  kajian oleh dr fadzilah kamsah:kebanyakkan pasangan yg bercerai apabila dikaji mereka sebenarnya tidak menjaga solatnya dngn baek..

  jadi renung2kanlah

  ReplyDelete
 3. salam tice dan syah, terima kasih kerana komen yang bermanfaat untuk semua, saya bangga ada orang yang sudi bersama saya untuk menyampaikan seruan Islam kepada semua umat Islam. Mudah2an kita semua diberkati Allah atas usaha menyampaikan dakwah Islam ini

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG