PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Friday, March 26, 2010

Jom Kongsi Hikmah Solat Untuk Kebaikan Semua


Solat atau sembahyang adalah rukun kedua yang menjadi asas terbinanya Islam. Solat juga merupakan tiang agama dan satu ibadah wajib ke atas setiap umat Islam melakukannya dalam apa jua keadaan selagi akalnya masih waras. Dalam al-Quran terdapat lebih 25 tempat ayat " Aqama " yang merujuk kepada makna perintah mengerjakan atau mendirikan solat dan terdapat lebih 70 kali perkataan " Assolah " atau sembahyang diulang dan disebut dalam al-Quran, antaranya Firman Allah SWT yang bermaksud :


"Kemudian apabila kamu telah selesai mengerjakan sembahyang, maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah semasa kamu berdiri atau duduk, dan semasa kamu berbaring. Kemudian apabila kamu telah merasa tenteram (berada dalam keadaan aman) maka dirikanlah sembahyang itu (dengan sempurna sebagaimana biasa). Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya." (Surah an-Nisa' : 103)


Sebagai umat Islam, samada remaja, muda-mudi, dewasa, lelaki mahupun perempuan hendaklah memerhati, memahami dan menghalusi sehalus-halusnya perintah solat ini. Sebab itu, Baginda nabi SAW telah berpesan kepada umat Islam sejak 1400 tahun lalu supaya ibu bapa mengajar dan menyuruh anak-anak tentang ibadah sembahyang sejak umur mereka 7 tahun dan pukullah mereka jika enggan sembahyang ketika berumur 10 tahun. Kita wajib berdoa mengharapkan anak-anak dan keturunan kita sentiasa mendirikan sembahyang sesuai dengan Firman Allah yang bermaksud:


Wahai Tuhan kami! kurniakanlah keampunan kepada ku dan kepada kedua ibu bapa ku serta kepada orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hisab dan pembalasan." (Surah Ibrahim : 40)

Begitu juga kita hedaklah menyuruh kaum keluarga kita mengerjakan solat seperti Firman Allah dalam surah Toha ayat 132 yang bermaksud :

"Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu, dan (ingatlah!) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa."


Di sini dapat difahami betapa besarnya kepentingan sembahyang kepada orang-orang Islam yang beriman, di antaranya :

Solat dapat meningkatkan seseorang untuk sentiasa mengingati Allah

Firman Allah SWT yang bermaksud :

"Sesungguhnya Akulah Allah, tiada Tuhan melainkan aku, oleh itu, sembahlah akan daku, dan dirikanlah sembahyang untuk mengingati daku." (Surah Toha ayat : 14)

Berdasarkan maksud ayat tersebut sembahyang adalah jalan bagaimana untuk kita sentiasa mengingati Allah SWT. Sekaligus sembahyang juga merupakan tanda pengabdian dan syukur seorang hamba kepada Allah SWT. Atas segala nikmat dan rahmat yang Allah kurniakan kepada kita.

Solat dapat menghapus dosa

Kita umat Islam tidak terlepas dari melakukan dosa dan solat lima kali sehari semalam dapat menghapuskan dosa yang dilakukan. Sebagaimana yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW dalam sebuah hadis yang bermaksud :


"Dari Abi Hurairah RA, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: Sembahyang lima waktu dan sembahyang Jumaat hingga Jumaat berikutnya adalah penebus dosa antara jarak waktu sembahyang-sembahyang itu, selama dijauhinya dosa-dosa besar." (Hadis riwayat Muslim)

Solat dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar

Solat yang dikerjakan dengan khusyuk dan menepati segala rukun-rukunnya boleh mencegah orang yang melakukannya dari melakukan maksiat dan kemungkaran. Firman Allah SWT yang bermaksud :


"…. Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar, dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya), dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan." (Surah al-Ankabut : 45)

Solat dapat memberi barakah hidup dan berbahagia kehidupan

Kehidupan orang yang memelihara solat jauh berbeda dengan orang yang meninggalkannya. Ini Jelas kita melihat orang yang memelihara solat kehidupannya dipenuhi dengan keberkatan dan kebahagiaan. Sebagaimana Firman Allah yang bermaksud :


"Sesungguhnya berbahagia dan berjayalah orang-orang beriman. (Iaitu) mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya." (Surah al-Mukminun : 1-2)

Perlu diingatkan, bahawa solat adalah ibadah yang diterima oleh Baginda nabi SAW secara langsung daripada Allah SWT, ketika nabi SAW mengadap Allah SWT di “Sidratul Muntaha” dalam peristiwa Isra’ Mikraj adalah berbeza dengan ibadah lain seperti ibadah puasa, zakat, haji dan lain-lain yang diterima melalui wahyu dengan perantaraan malaikat Jibril AS pembawa wahyu. Ini adalah satu kenyataan bahawa ibadah sembahyang itu terlalu istimewa di sisi Allah SWT.


Dari segi perubatan dan kesihatan solat yang khusyuk boleh mendamaikan jiwa, mengawal tekanan perasaan dan menjadikan tubuh badan menjadi sihat serta cergas. Begitu juga, Rasulullah SAW ketika berhadapan masalah, akan memperbanyakkan solat kerana solat bagi baginda adalah amalan penyejuk hati. Seterusnya golongan yang memperkecilkan solat merupakan golongan yang sesat. Dalam surah Maryam ayat 59 yang bermaksud :


"Maka datanglah selepas mereka pengganti (yang keji) yang mensia-siakan solat mereka serta mengikut hawa nafsu maka kelak mereka akan menemui kesesatan."

Abdullah bin Abbas berkata maksud mensia-siakan solat bukanlah meninggalkan solat sama sekali tetapi melewatkan dari waktunya. Imam Said Ibni al-Musayyib berpendapat iaitu mereka melaksanakan solat Zuhur dalam waktu Asar, solat Asar di dalam waktu Maghrib, solat Maghrib di dalam waktu Isyak dan solat Isyak ditangguhkan sehingga masuk waktu subuh serta solat subuh dilaksanakan selepas matahari terbit. Sesiapa yang mati dalam keadaan ini tanpa bertaubat dia akan dihumbankan ke dalam sebuah lembah yang bernama "Ghaiy" di dalam neraka dan diberikan makanan yang amat jijik. Hal ini disebutkan oleh Said Hawa dalam kitab "Asas Fi Tafsir". Jika bersolat fardhu di luar waktu sudah begini hukumnya, bayangkanlah azab yang bakal menimpa mereka yang tidak bersolat fardhu sama sekali.

12 comments :

 1. As Salam,Apa kbr Ustaz? sy ingin bertanya, Berdasarkan keadaan sekarang ini terdapat banyak masjid dan surau d merata tempat,bolehkah Ustaz huraikan tentang solat jamak @ qasar yg mana pada dasar permerhatian saya sesetengah orang engan mengerjakan solat jamak@qasar semasa bermusafir .Apakah niat,syarat dan cara mengerjakannya.Terima kasih ustaz...

  ReplyDelete
 2. salams

  ARTIKEL yang amat bagus utk dijadikan panduan kepada remaja KHASnye dan semua golongan amnya..

  Elok jugak disimplifiedkan untuk di CETAK di dinding (MURALkan)skul/IPTA dll sebahagai bahan rujukan/bacaan harian dan diamalkan..InsyaAllah dapat dimanfaatkan sepenuhnya..

  ReplyDelete
 3. Salam,

  terima kasih kepada hans, tice dan musafir kerana sudi bertanya. bagus juga tice ambil artikel ini dan dikongsikan bersama sebagai pendedahan apa sebenarnya fungsi kebaikan solat ini. Solat juga merupakan satu sukan ibadah yang disyariatkan oleh Allah dengan perbuatan yang tertentu. Solat dengan baik juga dapat menyihatkan anggota badan, dapat menyembuhkan segala penyakit dan sebagainya. Solat mencegah perbuatan keji dan mungkar.

  ReplyDelete
 4. Salam...Ustaz nk share utk dikermbangkan lg pesanan nie....

  ReplyDelete
 5. assalamualaikum ustaz amin.

  mohon share ye. Fii amaanillaah :)

  ReplyDelete
 6. terima kasih jugak kepada ustaz dengan penjelasan hikmah2 solat yang terperinci....

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum ustaz, saya ingin bertanya tentang solat di tempat kerja dalam bilik yang bersih tetapi dipenuhi oleh patung2 berhala. Tiada tempat lain untuk bersolat kerana bekerja di kedai cina. Sah atau tidak solatnya?

  ReplyDelete
 8. Salam

  Solat sah walaupun solat dalam kuil sekalipun janji tempat itu bersih dan suci.. Kalau boleh didepan tempat solat kita tu tidak ada berhala takut seolahnya kita sujud kepadanya itu sahaja..

  ReplyDelete
 9. Assalamu'alaikum Ustaz.
  1. Boleh tak saya nak minta rujukan mengenai tajuk di atas?
  2. Bagaimana tingkatan keadaan solat seseorang menurut Ahli Tasawwuf?
  Terimakasih

  ReplyDelete
 10. terima kasih ustaz dengan perkongsian ini..moga2 di berikan hidayah oleh Allah swt kepada mereka yg sering meninggalkan solat. terlalu ramai umat islam sekarang yg memperlekehkan ibadat solat..

  ReplyDelete
 11. Assalamualaikum...

  Saya ingin bertanya soalan kepada ustaz. Saya tinggal di kawasan perumahan. Di luar pagar rumah ada sedikit kawasan berumput. Bolehkah saya menanam tanaman seperti cili, pisang dan serai serta makan hasil dari tanaman tersebut? Saya mendengar ada ustaz berkata bahawa ia adalah syubhah kerana tidak mendapat izin dari pihak berkuasa memandangkan kawasan tersebut bukan milik kita.

  Tetapi ustaz di sekolah anak saya mengatakan bahawa adalah lebih baik bercucuk tanam di kawasan tersebut daripada membiarkan tanah itu terbiar. Setidak-tidaknya kita dapat berbakti kepada tanah.

  Apa pandangan ustaz?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG