PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Thursday, March 25, 2010

Status Anak Luar Nikah (Anak Yang Tidak Sah Tarafnya)


Salam bahagia dan salam gembira kepada semua, semoga iman dan taqwa kita lebih baik grafnya. Soalan pengunjung yang berbunyi “Di sini ana nak cadangankan kepada ustaz untuk menghuraikan status anak luar nikah disisi Islam kerana saya rasa setenggah masyarakat memandang serong terhadap golongan ini. Adakah gelaran ANAK HARAM sesuai pada mereka padahal mereka lahir diatas ketelanjuran dan kesilapan mak ayah mereka? Bagaimanakah jika mereka membesar dan menjadi imam,wali dan statusnya. Tolong ustaz huraikan status anak ini disisi ISLAM bukan disisi MASYARAKAT?

Jawapannya

Status anak luar nikah (anak yang tidak sah tarafnya) adalah anak yang lahir dari hubungan ibu bapa tanpa ikatan pernikahan yang sah dari segi syariat Islam. Anak tersebut bukan anak haram, bukan najis dan kotor, sebenarnya anak itu adalah sempurna dan dilahirkan dalam keadaan fitrah dan bersih tanpa dosa. Bagi saya tidak baik dan tidak patut sangat menggelar anak tersebut sebagai anak haram. Yang menjadi masalah ialah hubungan zina kedua ibu bapanya tanpa ikatan perkahwinan. Haram itu adalah pelakuan ibu bapanya dan bukan anak itu haram. Firman Allah yang bermaksud :

“Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia Dalam bentuk Yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai Dengan keadaannya).” (At-Tin : 4)

“Dan Sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam; dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut; dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda Yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka Dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk Yang telah Kami ciptakan.” (Al-Isra : 70)

Hadis Nabi yang bermaksud :
“Setiap anak yang dilahirkan adalah fitrah”.

Ketiga-tiga dalil yang diberikan di atas ini, sangat jelas dan tidak dapat dipertikaikan bahawa setiap manusia yang dilahirkan adalah dalam keadaan yang sangat baik dan bukan dalam keadaan aib dan hina sepertimana yang digambarkan oleh sesetengah pihak terhadap anak-anak luar nikah ini. Jangan dibinasakan anak tersebut disebabkan anak tersebut luar nikah. Sepatutnya kita sebagai orang Islam wajib memuliakan antara satu sama lain, berbuat baik antara satu sama lain kerana ini yang dikehendaki oleh Islam dan ini juga merupakan sifat Rasulullah saw.

Jangan kita menghina anak tersebut dan meminggirkannya sehingga dirinya merasa hina disebabkan salah ibu bapanya. Dosa besar bagi orang yang menaburkan fitnah dan mengaibkan orang di atas segala dosa yang telah dilakukan oleh ibu dan bapanya. Dosa ibu bapanya yang lalu biarlah mereka dengan Allah, kita sebagai umat Islam berdoa kepada Allah mudah-mudahan Allah mengampunkan segala dosa ketelanjuran mereka dahulu. Sebagai umat Islam tidak sepatutnya menuding jari kepada sesiapa atas kesalahan yang telah dilakukan, tetapi sepatutnya mengajak dan memberikan nasihat yang baik kepada mereka supaya mereka mengerti akan pelakuan mereka itu adalah salah di sisi syariat dan bersegeralah bertaubat. Sesungguhnya Allah menerima ampun bagi sesiapa yang bertaubat dengan sebenar-benar taubat (taubat nasuha).

Anak luar nikah tidak dipertanggungjawabkan atas kelakuan ibu bapanya yang terlanjur dan tidak boleh kita menuding jari kepada anak tersebut, dia juga mempunyai perasaan dan mempunyai hati yang perlu dijaga oleh kita. Setiap amalan kejahatan dan kebaikan adalah merupakan tanggungjawab individu tersebut dan tidak dipertanggungjawabkan kepada orang lain. Firman Allah yang bermaksud :

“Patutkah manusia menyangka, Bahawa ia akan ditinggalkan terbiar (dengan tidak diberikan tanggungjawab dan tidak dihidupkan menerima balasan)?” (Al-Qiyamah : 36)

Setiap anak yang dilahirkan perlu dibimbing dan dididik kearah yang dituntut dalam Islam, menghantar anak mempelajari ilmu-ilmu agama terlebih dahulu kerana ini merupakan fardhu ain dan wajib dituntut oleh setiap individu muslim sebagai panduan hidupnya. Jika anak tersebut menjadi ustaz, menjadi imam, menjadi muazzin dan sebagainya, maka itu lebih positif dan bagus kerana anak tersebut merupakan saham kebaikan kepada ibu bapanya dan sudah pasti anak tersebut akan sentiasa mendoakan kebaikan terhadap ibu bapanya. Jika anak tersebut mengetahui akan status dirinya adalah anak luar nikah, saya rasa mungkin anak tersebut menerima kenyataan dengan redho dan mengetahui ini adalah ketentuan Allah.

Bagaimana jika anak luar nikah jadi imam di masjid atau di surau? Jawapannya solat jemaah itu tetap sah jika anak luar nikah itu menjadi imam atas kelayakkannya, mengikuti krateria-krateria sebagai seorang imam, fasih bacaannya, sebutan jelas dan tajwidnya betul, maka itu tidak menjadi masalah dan solat jemaah tersebut sah.

Adakah boleh anak luar nikah jadi wali kepada adik-adiknya? Jawapannya menurut pendapat ulamak anak luar nikah tidak boleh dibin atau dibintikan kepada bapanya, kerana hubungan ibu dan bapanya diluar ikatan perkahwinan yang sah. Anak luar nikah ini perlu dibin atau dibintikan kepada Abdullah. Jadi jelas di sini, bahawa anak tersebut tidak dikira dari darah daging ayahnya. Anak luar nikah ini tidak boleh jadi wali kepada adik-adiknya.

Adakah bapa yang melakukan zina sehingga dia dilahirkan itu boleh jadi walinya? Jawapannya adalah tidak boleh sebab, menurut pendapat ulamak bapak tersebut tidak sah dan tidak diiktiraf kerana mereka melakukan hubungan diluar ikatan perkahwinan yang sah. Maka anak tersebut boleh diwalikan oleh wali hakim (perkara ini boleh dirujuk kepada bahagian pembangunan keluarga Islam Jabatan Agama Islam mana-mana negeri dalam Malaysia.

172 comments :

 1. Salam Usatz,
  bagaimana pula setelah berkahwin, suami baru tahu tentang bayi dalam kandungan adalah hasil zina dgn lelaki lain sebelum bergelar isterinya (pengakuan oleh isteri), bagimana dgn kandungan perempuan itu, adakah perlu diteruskan?, kalau gugurkan apakah hukumnya?..kalau lahir zuriat itu pula, bolehkan di bin kan suaminya.
  maaf jahil sungguh saya.

  ReplyDelete
 2. salam ustaz.....anak itu tidak berdosa....kesian mereka....ada saudara saya sorang bapa saudara saya maksud saya datuk kepada anak luar nikah itu tak mahu menerima dia....dia diberi kepada orang lain...saya menangis mengenangkan nasib ana itu...saya merayu untuk memelihara anak itu...walaupun saya tahu yang anak itu boleh berkahwin dgn suami saya suatu hari nanti....suami saya juga menangis sebab kesian.....sekarang saya tak tau dimana anak itu....zalim sungguh....

  ReplyDelete
 3. Bagaimana pula dengan status anak angkat dalam Islam? Kalau menjadi ibu susuan, bagaimana hubungan anak susuan dengan bapa angkatnya (suami yang menyusukan anak tersebut), hubungan dengan saudara, contohnya saudara sebelah ibu susuan dan bapak susuan (betul ke istilah ini..saya tak pasti)..terutama drp segi aurat, hak pergaulan, harta harta dlln?

  ReplyDelete
 4. Salam pakcikle, Haram bagi lelaki mengahwini perempuan yang mengandung atau dalam iddah seperti :

  1. Perempuan yang diceraikan suami iddahnya selama 3 kali suci.

  2. Perempaun yang mengandung diceraikan suami iddahnya sampai ia bersalin.

  3. Perempuan bercerai sebab suami mati, iddahnya selama 4 bulan 10 hari.

  Bagi orang yang mengandung tanpa suami dan tiada iddah, maka perkahwanian mereka sah dan anak tersebut tidak boleh dibinkan kepada suami tersebut sebab anak itu tidak sah tarafnya atau anak luar nikah.

  Manakala perempuan yang mengandung diceraikan suami, diharamkan berkahwin dan perkahwinan mereka tidak sah kerana perempuan tersebut dalam iddah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 5. salam aryati bakri, anak angkat sesusuan tidak boleh berkahwin dengan ibu susunya dan saudara-saudara susuannya. Aurat anak angkat susuan adalah sepertimana anak dengan ibunya dan sama juga dengan adik beradik susuannya. Tetapi ayah angkatnya dikira bukan muhrim auratnya sama sepertimana orang bukan muhrim. Pembetulan tiada istilah bapa susuan hanya yang ada adalah ibu susuan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ustaz, mohon semak semula.. banyak pendapat mengatakan sekiranya seorang wanita menjadi ibu susuan, bapa angkat yang ada ikatan perkahwinan dgn wanita tersebut menjadi mahram kepada anak angkat tersebut.

   Delete
  2. ustaz, mohon semak semula.. banyak pendapat mengatakan sekiranya seorang wanita menjadi ibu susuan, bapa angkat yang ada ikatan perkahwinan dgn wanita tersebut menjadi mahram kepada anak angkat tersebut.

   Delete
 6. salam kembali Ustaz..
  Walaupun ringkas tetapi padat.Inilah yg terjadi di luar sana,di mana kita selalu melihat kejadian buang anak.Kajian telah menganggarkan dalam sehari ramai anak luar nikah telah dilahirkan.Kaum melayu yg beragama islam merupakan ranking yg tertinggi.
  Sebagai ayah, ana juga merasa risau dalam membesarkan anak2 krn takut dgn pengaruh luar yg sangat dahsyat dgn hiburannya dan sosialnya yg melampau.Memang benar tugas mendidik adalah tanggungjawab mak ayah,tp pendedahan luaran dan pengaruhnya juga amat penting utk diambil risiko.Beginilah nasib anak2 akan datang jika ISLAM tidak dapat dimartabatkan melalui undang2 ISLAM.
  ISLAM hanya di mulut sahaja,sepatutnya pemimpin2 ISLAM bersatu demi ISLAM dan perjuangan menegakkan ISLAM adalah keutamaan.
  Terima kasih atas pandangan Ustaz.Semoga dgn pembincangan begini dapat meningkatkan pengetahuan bersama.Inilah cara utk menafaatkan keguaan IT

  ReplyDelete
 7. takot sgt dunia luar skrg..macm2..sy yg remaja belia ni lg takot,nk survv..humph =(

  ReplyDelete
 8. salam utz,adakah pahala solat berjemaah dapat jika berimankan anak luar nikah?

  ReplyDelete
 9. salam uztaz,

  Saya mahu bertanya. Apa yang belaku jika anak itu lahir dari segi nama yang akan di bin kan..hal ini kerana saya mendengar hujah pelbagai yang sekian mengatakan sipolan di bin kan abdullah sekian di bin bapanya. Apabila ibu bapa nya berkhawin selepas keterlanjuran tersebut..turut sama jika tidak mereka bernikah.Bagaimana uztaz harap uztaz dapat membantu saya.

  ReplyDelete
 10. salam ustaz apa kelebihan anak luar nikah pada ibunya pulak, klu anak lelaki adakah batal wuduknya, atau boleh berkahwin dgn ibunya,

  ReplyDelete
 11. Marzuq Maghrib :

  Banyak pendapat dalam masalah ini, ada yang mengatakan selagi kandungan tidak cukup 3 bulan ke atas, berlaku perkahwinan dengan lelaki yang melakukan maksiat tersebut, maka anak kandungan itu boleh dibinkan kepada baba tersebut. Kalau lebih tidak boleh.

  Ada pendapat pula yang mengatakan tidak boleh dibinkan kepada bapa tersebut dan mesti dibinkan kepada abdullah sebab anak tersebut tidak sah taraf.

  Saya lebih cenderung menggunakan pendapat mesti dibinkan kepada abdullah, ini bertujuan untuk mengelakkan berlakunya kerosakkan dalam keturunan.

  Jawapan kepada Anonymosu :

  Anak tersebut adalah mahram ibu tersebut auratnya seperti orang mahramlah. tak boleh berkahwin dengan ibunya dan tidak terbatal wuduknya.

  ReplyDelete
 12. salam ustaz.saya ada beberapa pertanyaan mengenali wali bagi anak luar nikah ini. saya mempunyai anak angkat yang berstatuskan anak luar nikah ini. ibu kepada ank ini telah pun berkahwin dengan lelaki yang bertanggungjawab terhadap perempuan ini (bapa kepada anak ini). kami (ibu bapa kandung dan saya) menjalinkan hubungan sangat baik kerana saya tidak mahu anak ini tidak menghargai ibu kandungnya berikutkan ibu kandungnya yang melahirkannya. persoalannya, adakah bapanya (bapa kandung anak ini)boleh menjadi wali apabila anak ini hendak bernikah kelak? untuk maklumat ustaz, ank ini di bintikan dengan Abdullah. Apakah status anak ini dengan bapa kandungnye skrg yang telah bernikah dengan ibu kandungnye?.

  ReplyDelete
 13. Jawapan kepada Anonymous :

  Wali kepada anak luar nikah atau tidak sah status adalah berwalikan hakim dan tidak boleh diwalikan oleh lelaki yang menyebabkan dia ada di dunia ini, kerana ia tidak sah taraf dan tidak boleh dibinkan kepada lelaki tersebut. Statusnya seperti anak tiri dan bukan sebagai bapa kandungnya.

  ReplyDelete
 14. salam ustaz,
  jika anak luar nikah itu perempuan, bagaimanakah hubungannya dengan saudara lelaki sebelah ibunya seperti bapa saudara dan datuk? Dari segi auratpun bagaimana?

  ReplyDelete
 15. Salam

  Saudara sebelah ibu tu adik beradiknyalah.. jadi auratnya dikira sebagai mahram..

  ReplyDelete
 16. AsSalam Ustaz,

  Suami isteri berkahwin secara sah dan mendapat anak lelaki perempuan cuma anak ketiga (perempuan) tidak pasti benih suami atau tidak sebab si isteri telah berzina... persoalannya adakah si suami boleh menjadi wali kepada anak ketiga itu yang telah dibintikan namanya sbb dia tidak bercerai. Persoalan pernah ditanya kadi/pej mufti, jawapan si suami dibolehkan jd wali kpd anak tersebut. terima kasih ustaz...

  ReplyDelete
 17. Salam

  Sekarang kita ada teknologi boleh pastikan dari mana benih anak tersebut, kalau bukan anak suami itu, maka ia tidak boleh jadi wali dan ia perlu walikan hakim.. Ini berbeza pendapat, ada yang kata boleh dan ada yang kata tak boleh..Jadi sebagai tindakan berjaga-jaga, maka suami tersebut tidak boleh walikan anak tersebut, sebab anak tersebut tidak sah taraf.

  ReplyDelete
 18. terima kasih ustaz. walau skrg ada teknologi tp kosnya bukan rendah malah terlalu lama utk dptkan result. ustaz juga ada mengata anak tersebut bukan bersalah cuma ibu bapa yg berdosa. juga tidak perlu kita mengaibkan si anak dan bakal keluarga mertuanya... betul, demi menjaga keturunannya perlu berwali hakim sbg tindakan berjaga2. dan bagaimana demi menjaga aib tersebut. ustaz kata ada pendapat berbeza, kata boleh dan tidak boleh. mohon ustaz dpt memberi pendapat yg terbaik demi menjaga keturunan supaya tidak dosa dan menjaga aib tersebut.

  ReplyDelete
 19. Pendapat terbaik adalah wali hakimlah sebabnya ini tindakan berjaga-jaga supaya keturunannya tak rosak dan perkahwinan anaknya itu sah. Ini pendapat sayalah..

  Dalam hal ini yang dipertanggungjawabkan adalah jabatan agama Islam, jadi lebih baik anda rujuk ke jabatan agama Islam, dan mereka juga lebih arif dan berpengalaman dalam masalah ini..

  ReplyDelete
 20. salam ustaz..
  Ada seorang perempuan yang telah berzina dgn seorang lelaki. Dia didapati hamil lalu bernikah dgn lelaki tersebut. Ditakdirkan anak yang dilahirkan itu adalah perempuan. Soalannya, apakah anak perempuan tak sah taraf ini ada batasan aurat dgn bapanya sekarang? Adakah status anak perempuan ini dgn bapanya dianggap sbg anak tiri?

  ReplyDelete
 21. saye nk tanyer ustaz..kandungn brape bulan yg dibolehkn anak itu dibinkan dgn bapa nya sekiranya hamil sebelum berkahwin

  ReplyDelete
 22. as'salam...ustaz...
  suami saya mempunyai anak saudara perempuan yg tak sah status. anak tersebut telah dibintikan dgn nama bapanya.sekarang anak itu telah dewasa dan bertunang. dijangkakan akan berkahwin tidak berapa lama lagi. anak tersebut tidak diberi tahu tentang asal usulnnya. alhamdulilah dia seorang anak yang taat dan bertanggungjawab. masalahnya sekarang keluarga mahu dia dinikahkan dgn berbinti serta berwalikan bapanya. suami saya diminta menjadi seksi tetapi kami agak keberatan utk menunaikan hasrat tersebut. jadi apa yg harus kami buat?
  (kami pernah menasihati keluarga supaya berterus terang dgn anak tersebut tetapi ditolak)

  ReplyDelete
 23. Nak Tahu :

  Mengikut pendapat Syafie anak tersebut tidak sah taraf dan ia dengan bapanya adalah seperti bapa tiri.

  Anonymous pertama :

  kurang 3 bulan maksudnya kandungan itu belum berbentuk manusia atau lembaga.. boleh dibinkan kepada bapa tersebut, kalau lebih tak boleh dan pendapat ini diguna pakai oleh jabatan agama seluruh negeri.

  Anonymous kedua :

  Lagumana pun mesti kena beritahu dan tidak boleh dibinkan kepada bapa tersebut dan bapa tersebut tidak boleh jadi wali sebab dia bukan bapa sebenar, kalau jadi juga akan menyebabkan perkahwinan anak tersebut jadi tidak sah dan mereka hidup dalam penzinaan disebabkan bapa tersebut, lebih baik elakkan dari timbul masalah yang lebih besar dan boleh ambik wali hakim di jabatan agama Islam. Jangan dosa besar perbuatan seperti ini.

  ReplyDelete
 24. salam ustaz saya nak tanya tentang status anak luar nikah.
  sorg suami mempunyai 2org isteri. si suami dan isteri ke 2 mempunyai sorg anak luar nikah lelaki. jadi ustaz apa kah aurat antara anak lelaki tersebut dengan anak-anak perempuan dari isteri pertama dan isteri pertama itu sendiri?
  terima kasih

  ReplyDelete
 25. Salam

  Anak lelaki atau anak tak sah taraf auratnya ialah seperti orang yang bukan mahram..

  ReplyDelete
 26. seseorang anak luar nikah ingin berkahwin & diwalikan oleh wali hakim,adakah pernikahan boleh dilakukan di rumah pengantin perempuan @ masjid?

  ReplyDelete
 27. Boleh dimana-mana sahaja bukan setakat rumah pengantin perempuan dan masjid sahaja.

  ReplyDelete
 28. Salam Ustaz. Adakah anak luar nikah (lelaki) boleh bersentuhan dengan adik beradik perempuannya? Apakah hukum dari segi syarak jika statusnya dirahsiakan?

  ReplyDelete
 29. apakah hukumnya bernikah dengan perempuan yang sedang hamil...?

  ReplyDelete
 30. Kalau dia dicerai suaminya maka idahnya sehingga bersalin.

  Kalau dia mengandung luar nikah dan berkahwin dengan lelaki tersebut, maka hukumnya sah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Slam ustaz sya nk brtanya jika prempuan itu mngandung luar nikah dn berkhwin dgn llaki bpa kpda ank dlm kndungan itu adakah status kelahiran nya berbin kn nma bpanya.

   Delete
 31. seseorang mengandung luar nikah & berkahwin dengan lelaki tersebut tetapi bagaimana pula hubungan anak dalam kandungan kepada lelaki tersebut...?adakah bapa @ sebaliknya...?

  ReplyDelete
 32. apakah hubungan kekeluargaan antara anak luar nikah(lelaki) dengan saudara(nenek, mak saudara) sebelah bapa?

  ReplyDelete
 33. Nurul Jannah :

  Anak tersebut tak sah taraf dan tak boleh dibinkan kepada bapanya.. Hubungan dengan bapanya adalah seperti orang yang bukan mahramnya.

  Anonymous pertama :

  Orang bukan mahramnya.. maksudnya auratnya semua seperti orang luar (bukan mahram).

  ReplyDelete
 34. Ustaz..
  apakah hukum perkahwinan anak tak sah taraf dengan bapanya?

  ReplyDelete
 35. Salam

  Sah perkahwinannya mengikut mazhab syafie..

  ReplyDelete
 36. salam ustaz..
  bagaimana pula kalo anak luar nikah ni laki..
  then bile da dewasa dan berkahwin..
  bole ke die jd wali tuk anak perempuan die?

  ReplyDelete
 37. Kalau anak luar nikah walikan anak dia nanti boleh la sebab itu anak dia yang sah dengan perkahwinan dia yang sah.

  ReplyDelete
 38. salam ustaz...
  sy nak tnye...kalau anak itu adalah anak luar nikah (perempuan) ingin berkahwin,bolehkah bapanya menjadi wali...kerana ibu dan bapanya berkahwin semasa usia kandungan 3 bulan tepat...

  banyak sangat pendapat tentang ermasalahan ini..diharap ustaz boleh memberi penjelasan..

  ReplyDelete
 39. Salam Ustaz..

  Saya ingin mendirkan rumah tangga pada July ini.. Pada satu ketika saya di panggil utk bertemu keluarga perempuan berkenaan suatu perkara yg penting. Saya amat terkejut apbila diberitahu bahawa bakal isteri sy adalah anak luar nikah ibu dan bapa kandung nya sekarang, dn lebih menyedih kan bakal isteri saya pun baru mengetahui perihal ini sekarang (setelah 27 thn).. soalan sy adalah;
  1) bagaimana nama dia bole ber binti kan ayah dia di dalam ic?
  2) adakah ini akan sedikit sebnyak merosakan keturunan sy nanti?
  3) dan bagaimanakah cara yg terbaik utk sy jelas kan perkara ini kepada ibu dan bapa sy, kerna sy bimbang persepsi buruk mereka terhadap bakal isteri sy..?

  sekian..
  Hamba Allah

  ReplyDelete
 40. Anonymous pertama :

  Ada dua pendapat, kalau ikut pendapat imam syafie dia mengatakan bapa itu tak boleh jadi wali.

  Ada pendapat lain mengatakan boleh jadi wali dan boleh dibinkan kepada bapa tersebut. Masalah ini lebih baik rujuk dijabatan agama Islam.

  Kalau tak silap saya boleh jadi wali kalau kandungan itu kurang dari 3 bulan. tapi apa2pun rujuk dulu majlis agama Islam atau qadi.

  Anonymous kedua :

  Bakal isteri anda itu tak salah dan tak dosa, yang dosa itu adalah ibu bapanya. Anda kawin dengan dia berwalikan hakim untuk mengelakkan perkahwinan anda tidak sah.

  Pasai IC itu boleh buat permohonan untuk tukar bin.. Apa2pun lebih baik rujuk kepada qadi.

  ReplyDelete
 41. assalam ustaz...
  sy ade kawan..dye tanye pndapat sy...tp sy pon x tau...
  dye tgk kat surat nikah mak dye 31 januari...dye punye tarikh lahir 31 julai... camane 2 ustaz? patut ke dye tanye mak atau ayah dye..??
  camane pulak dye nak kawen nnti ustaz??? leh ke ayah dye walikan dye...

  ReplyDelete
 42. salam

  Apa2 tanya dulu kedua ibu bapa dengan cara yang lembut dan tidak melukakan hati kedua ibu bapanya. Kadang2 boleh jadi lahir tak cukup bulan..

  ReplyDelete
 43. salam ustaz,
  satu pasangan ni berkahwin bila perempuan tu dah hamil 7 bulan. lepas 2 bulan kahwin,perempuan ni bersalin sorang anak lelaki. maksudnya anak ini adalah anak luar taraf kan? kemudian, masa anak ni umur 3 tahun, diorang bercerai. diorang dah bercerai hampir 2 tahun. so anak tu dah umur 5 tahun. sekarang dia tinggal dgn bapa dia. soalan saya,

  1)adakah boleh anak itu tinggal dgn sebelah bapa bersama nenek dan mak saudara sebelah bapa?

  2)bagaimanakah hubungan antara mereka?

  3)jika anak sudah baligh kelak, adakah batal wudhu' jika bersentuhan dgn nenek atau mak saudara sebelah bapa?

  4)adakah anak ini dibawah tanggungjwab ibunya sepenuhnya?

  ReplyDelete
 44. salam ustaz, seorang perempuan yang telah hamil 3 bulan bernikah dengan lelaki yang menghamilkannya secara nikah sindiket, apa hukum nikah itu dan bagaimana dengan anak mereka? Bolehkah dinasabkan kepada bapanya?

  ReplyDelete
 45. Assalamualaikum Ustaz,

  Seorang rakan bukan Islam mempersoalkan mengapa anak luar nikah menerima akibat drpd perbuatan silan ayah & ibunya? Bkn dia yang berdosa.

  Contohnya anak tidak boleh dibinkan dgn nama ayahnya, pergaulan dgn adik beradik terbatas (kalu ayahnya kahwin dgn ibu td) dan terpaksa berwalikan hakim utk pernikahannya...

  Saya amat jahil akan perkara ini. Diharap ustaz dapat membantu akan persoalannya ini.

  ReplyDelete
 46. Salam

  Hanis anak luar nikah bersih dan tak ada dosa dan tidak tanggung semua masalah ni.. dia anak tidak sah taraf dan tidak boleh dibinkan kepada bapa tersebut sebab takut benih tersebut bukan dari hasil bapa tersebut.. Islam terima dengan baik mereka, Islam tidak menyeksa mereka.. Ini bertujuan untuk menjaga keturunan supaya hasil keturunan keluar tersebut tidak rosak, sebab Islam menitik beratkan soal keturunan, sebab dia ada kaitan dengan yang akan datang seperti perkahwinan, wali, mewarisi harta dan sebagainya.

  ReplyDelete
 47. As salam Ustaz...

  Maaf uztaz... sy masih tk paham...
  jika islam menjaga keturunan, maka maksudnya kalu kita kahwin dgn anak luar nikah (atau mak atau ayah dia anak luar nikah) maka keturunan kita tk baik la ya...

  harap ustaz dpt jelaskan lebih terperinci...

  ReplyDelete
 48. salam.. bagaimana pula dengan anak zina lelaki????

  ReplyDelete
 49. Hanis :

  Boleh berkahwin dengan anak tidak sah taraf ni, cuma dari segi keturunannya tidak baik sahaja, perkahwinan boleh dan sah..Contoh kalau kita kawin dengan dia, orang kampung atau keluarga kita tahu, mesti ini akan menjadi buah mulut.

  Anonymous :

  Anak lelaki ke perempuan ke, hukum dia tetap sama sebagai anak tidak sah taraf..

  ReplyDelete
 50. assalamualaikum ustaz..
  Apakah hukum jika anak tidak sah taraf ni diBin kan kepada bapa kandung iaitu suami si ibu?? Dan apakah sah jika anak ini mewalikan adik-adiknye??

  ReplyDelete
 51. assalamualaikum ustaz,

  saya mempunyai masalah berkaitan dengan mahram anak luar nikah.
  saya mempunyai seorang kakak ipar yang mempunyai dua orang anak luar nikah (kedua2nya perempuan). umurnya sekitar 11 tahun dan 8 tahun. semasa mengandungkan anak kedua (anak luar nikah juga) , kakak ipar saya ini bernikah dengan lelaki yang lain (bukan lelaki yang menghamilkannya). adakah suami saya itu mahram kepada dua anak ini?

  selain itu juga, saya ,mempunyai 3 orang abang ipar tiri. ini adalah kerana sebelum ini ibu mertua saya mempunyai suami yang lain. bagaimana pula hubungan mahram anak abang tiri (yang kesemuanya lelaki dengan anak luar nikah kakak ipar saya itu yang kesemuanya perempuan?) adakah saya dengan abang tiri dan anak2 lelakinya itu juga mahram dan boleh bersalaman?

  terima kasih.

  ReplyDelete
 52. Ustaz. Bagaimanakah hendak menjaga aurat terrhadap bapa yang tidak sah taraf seumur hidup? Tiada kah kemudahan dalam islam dalam hal tersebut. Saya rasa ank x sah taraf yang terbeban dari salah ibu bapanya dahulu. Sedangkan hak untuk menjadi waris harta pun dipertikaikan. Di manakah haq kmi yg x diminta untuk menjadi ank yg x bertaraf?

  ReplyDelete
 53. ustaz, saya nak tanya, apa status anak yang dikandungkan oleh wanita bukan islam tetapi berayahkan seorang islam? adakah anak itu seorang islam atau bukan? dan apabila wanita itu memeluk islam setelah melahirkan anak itu, perlukah anak itu diislamkan bersama? dan setelah si ibu berkahwin dengan ayah kepada anak itu, perlukah si anak menjaga auratnya terhadap ayahnya dan saudara-saudara lelakinya (cth:adik lelaki yang lahir selepas perkahwinan ibu bapanya)? terima kasih ustaz..

  ReplyDelete
 54. bernikah pd usia kandungan 2bln 1/2 hasl penzinaan,dan ank tersebut lahir 9 bulan 10 hari genap,adakah ank tersebut dianggap ank luar nikah.....?

  ReplyDelete
 55. slm...sya nk ty ckt..kwn sy hamil 7 bln br brnikh ngn bf dia...bolekh ank itu dibinkn bapa kndungnya dan ada x cara-cara yg mmbolehkan ank itu dbinkn bapa kndungnya kerana takut bla dh sekolah nnt akn mmberi impak yg besar dr segi mental bdk trsebut jika mndapati xdinbinkn nm bapanya sebaliknya dibinkn abdullah...kasihan...

  ReplyDelete
 56. salam ustaz saya nak tanya, jika beliau anak tidak sah patutkah dia memberitahu bakal suami tentang status beliau.

  ReplyDelete
 57. Assalammualaikum Ustaz..

  Saya ada pertnyaan, saya adalah janda berstatus anak tidak sah taraf akibat keterlanjuran ibu bapa saya. Namun demikian, nama saya berbintikan atas nama ayah saya sekarang. Adakah ia dibolehkan dan apakah hukumnya? Soalan kedua, sekiranya pernikahan kali kedua ini, perlukah saya dapatkan kebenaran berkahwin dari mahkamah spt perkahwinan terdahulu kerana berstatus ank tidak sah taraf untuk mendapatkan kebenaran berkahwin secara wali hakim.??
  Dan soalan ketiga, adakah perlu bagi saya memberitahu status diri saya kepada bakal suami iaitu anak tdk sah taraf? apa hukumnya? mohon ustaz dapat membantu saya mencari jawapan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya juga mengalami masalah yang sama....:(

   Delete
 58. assalamualaikum ustaz,saya ingin bertanya mengenai kakak saya baru berkahwin sebelum kakak saya berkahwin kakak saya sudah memiliki anak luar nikah berumur 12 tahun. persoalannya ustaz adakah tanggungjawab nafkah ditanggung oleh suami barunya atau ibu dan nenek anak tersebut. sekian terima kasih

  ReplyDelete
 59. salam ustaz, sy nak bertanya. adik ipar saya telah berkahwin selama setahun dan isterinya telah mengandung lapan bulan. dan baru2 ini mereka dapat tahu yang isteri kepada adik sy sebenarnya adalah anak luar nikah bapanya sekarang. (mereka bernikah setelah 2 bulan adik ipar(isteri kepada adik) sy dilahirkan). dan bila ditanya kepada bapa perempuan itu, dia mengatakan dia wali sah mengikut mahzab hanafi - dia berketurunan pakistan. persoalan kini, adalah perkahwinan mereka sah? adakah hukum mereka setelah bersama dan persoalan penting, adakah anak yang dikandung itu boleh berbinkan adik sy dan boleh diwalikan olehnya?

  ReplyDelete
 60. salam ustaz.. saya adalah anak luar nikah. tapi saya dibesarkan oleh sepasang suami isteri yang tidak mempunyai anak. saya dibesarkan selama 19 tahun. tiba2 saya jumpa dengan mama kandung saya sahaja. mak jaga saya dan mama saya berebut mahakan saya. sebelah sini mengata kat sana, sebelah sana mengata sebelah sini. saya jadi keluru. saya patut utamakan yang mana 1 dahulu ustaz. saya boleh adil tapi yang mana perlu saya dahulukan.

  ReplyDelete
 61. assalamualaikum ustaz, kami akan mendirikan rumah tangga pada 22 Dis 2011, di atas keterlanjuran kami, saya dapati saya telah hamil 3 minggu pada 9/12/2011. Kerisauan saya adalah taraf anak ini, sekiranya perempuan bolehkan dibintikan dengan pasangan saya dan bolehkan pasangan saya menjadi walinya apabila dewasa kelak? Kami yang berdoasa mohon panduan...

  ReplyDelete
 62. Assalamualaikum ustaz..

  Saya nak tanya, betul ke anak lur nikah tidak boleh mewalikan anak nye di ikuti dgn 7 keturunan anak tersebut? Saya perlukan jawapan dari ustaz..

  Terima kasih..

  ReplyDelete
 63. Abdul Rahman Bin Abdul JalilJanuary 16, 2012 at 4:07 PM

  saya ada anak saudara perempuan yg tidak sah taraf, wlbagaimanapun anak saudara saya ini pernah menyusu dengan kakak saya, adakah anak tersebut sebagai saudara sesusuan dan adakah bapa kandungnya boleh menjadi wali?

  ReplyDelete
 64. nak tanye...kalau usia kandungan sebulan,kemudian mereka bernikah...adakah anak dalam kandungan itu sah diwalikan oleh bapa ye apabila anak perempuan tersebut ingin berkahwin?

  ReplyDelete
 65. asalamualaikum,, sye nk tye.. apakah hukum kite memberitahu org luar tentang status ank luar nikah.. adakah jika kite mmbritahu kite telah membuka aib org tue kite.. mohon penjelasan ustaz...

  ReplyDelete
 66. Salam Ustaz... Saya ada terbaca di dalam http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan berkenaan denga hukum Wanita Menyusukan Anak Angkat di mana di akhirnya ada menulis bahawa "Bagi seorang lelaki yang mengahwini wanita yang menyusukan bayi angkat dan bayi tersebut telah thabit menjadi anak susuan, maka Muzakarah memutuskan bahawa lelaki yang menjadi suami kepada wanita berkenaan adalah menjadi mahram kepada anak susuan tersebut." Harap sekiranya dapat Ustaz komen berkenaan mahram antara bapa angkat dengan anak angkat perempuan. Terima kasih atas penjelasan ustaz.

  ReplyDelete
 67. Assalamualaikum, saya mengambil anak angkat "anak luar nikah",saya telah menjadi ibu susuannya. Bolehkah saya meletakkan nama anak tersebut berbintikan bapa susuannya(suami saya).

  ReplyDelete
 68. assalamualaiku ustaz..saya ingin bertanya..bagaimana hubungan/status anak luar nikah lelaki dgn ibunya di dunia dan akhirat nanti..

  ReplyDelete
 69. assalamualaikum ustaz..saya ada seorg ank prmpuan yg tak sah taraf..saya bercadang untuk berkahwin dengan bapa kandung nya..boleh tak kalau selepas kahwin saya nak binti kn ank kndung saya pd nama bapa kandung nya..terima kasih ustaz..

  ReplyDelete
 70. Salam ustaz,

  Semlm saya baru saja berjumpa dengan ayah kandung saya. Saya diberitahu bahawa saya adalah anak luar nikah. Bapa zina saya telah berkahwin dengan ibu saya semasa saya berusia 4 bulan dlm kandungan. Persoalan saya ustaz, apakah hukum bersentuhan antara saya dengan ayah saya?? Saya juga telah dibinkan atas nama bapa zina saya. Minta tolong huraikan. Tq.

  ReplyDelete
 71. Salam ustaz,

  semasa sy berumur 10 tahun,mak sy telah memberitahu sy bahawa sy adlh anak luar nikah..mak sy berkahwin pd bulan 3 dan beliau melahirkan sy pd bulan 7..Dan nama sy tlh dibintikan dgn nama bapa zina sy dr sy lahir smpai sy berumur 18(2012)..adakah sy perlu menukar binti sy kpd abdullah??dan bagaimana caranya??sy juga ingin berkahwin pd thun hdpan..adakah sy perlu memberitahu kpd keluarga pakwe sy atau merahsiakan shja??utk makluman ustaz,pakwe sy sudah mengetahui hal ini dan dia tidak kisah akan status sy..hrap ustaz dpat membantu sy..tq..

  ReplyDelete
 72. salam ustaz .. jika orang itu mengandung kemudian baru nikah .. adakah anak dalam kandungannya haram atau tidak .. dan juga anak-anak yang lain haram atau tidak ..

  ReplyDelete
 73. salam ustaz, saya bakal berkahwin pada bulan julai ini, masalah saya adalah orang tua tunang saya telah pun bercerai.
  Saya dimaklumkan bahawa sewaktu perkahwinan mereka, mereka sering bercerai dan rujuk sehingga melebihi 3x, namun mereka tetap bersama, dikhuatiri kelahiran tunang saya adalah hasil daripada perhubungan selepas mereka telah bercerai 3x dan masih rujuk semula tanpa "cina buta"
  maka dari itu saya ingin bertanya adakah tunang saya boleh diwalikan oleh ayahnya? dan seandainya pernikahan tetap diteruskan, adakah perkahwinan itu sah? dan apakah hukumnya sekiranya saya bersama dengan isteri saya selepas itu.
  mohon ustaz terangkan.... wasalam

  ReplyDelete
 74. assalamualaikum ustadz,,,,,saya mau bertanya bagaimana status perkawinan anak hasil persinaan yang tidak menggunakan wali hakim,,,,karena pihak KUA tidak mengetahuinya dan sebelumnya tidak ada pemberitahuan kepada pihak KUA,,,apakah pernikahan tersebut sah apa tidak sah?

  dan kalau tidak sah bagaimana dengan status anak hasil dari pernikahan tersebut?
  moh0n penjelasannya ustadz soalnya ini buat bahan penelitian saya,,,

  :)

  ReplyDelete
 75. salam ustaz... saya nak tanya ustaz...klau anak tak sah taraf perlu ke isi borang seperti biasa... sebab ada mengata kan tak perlu tapi pagi tadi saya pergi pejabat jais... dia minta isi borang dari internet.. tapi dalam borang tu minta isi kan alamat masjid... sedang kan saya hanya bernikah di pejabat jais... macam mane tu ustaz??

  ReplyDelete
 76. salam ustaz..
  seandainya seorang lelaki tersebut berkahwin dengan seorang wanita yg hamil anak luar nikah tp kurang dr 3bulan dan ia juga hasil hubungan mereka sendiri..adakah disahkn anak itu dibinkan mengikut nama ayahnya dan adakah ia juga dianggap sebagai anak luar nikah..

  maafkan saya ustaz, saya amat confuse dlm bidang ini

  ReplyDelete
 77. salam ustaz, bagaimana pula seseorng ank luar nikah itu, telah di bintikan bapanya walaupun ibu bapanya telah berkahwin ketika usia kandungan 7bln. ini disebabkan ahli keluarga ingin menutup dosa yg tlh dibuat oleh kedua ibu bapa anak itu. apa hukumnya ustaz? apa yg perlu dilakukan?

  ReplyDelete
 78. assalamualaikum.. ustaz, soalan saya.. apakah hukum bagi anak zina menjadi wali kepada ibunya jika anak zina tersebut adalah seorang hakim,, adakah ia dibolehkan sperti anak sah taraf??

  ReplyDelete
 79. Assalamualaikum w.b.t...ustaz,disini sy ade sedikit keraguan...boleh kah anak tdk sah taraf di bin kan kepada bapa tiri nya???kerna musykil kmngkinan pihak sekolah akn mempertikaikan tntang tdk sah taraf itu ketika melakukan pendaftaran...harap sy boleh trima jwpn ustaz utk mse terdekat ini...

  ReplyDelete
 80. Salam ustaz...kalau anak luar nikah tu nak kahwin..bapa dia memang tak leh jdi wali ke,,tq

  ReplyDelete
 81. Salam Ustaz,
  saya telah baca semua posting yg ada di sini sebelum saya bertanya soalan agama. mana tahu sudah dijawab.

  Baiklah. Anak lelaki saya tersilap kelakuan hanya sekali sahaja. Ppuan tersebut mengatakan dirinya Janda sedangkan dia Isteri orang dan lebih tua dari anak saya.

  Setelah mengandung Ppuan ini merasiakan dirinya dan setelah bersalin emnghantar sms kepada anak saya mengatakan anaknya sudah dilahir. kemudian Ppuna di bintikan bayi kepada si suaminya. Suaminya tahu anak itu anak orang lain kerana rupanya lain sangat. Suaminya sekarang ajar isterinya mengunakan bayi itu untuk peras ugut kami kerana kami keluarga berada.

  Anak lelaki saya sangat bertaubat dan ingin mendapatakn hadhanah bagi anak (perempuan) tak sah taraf tersebut untuk di lindgungkan dari di pakaiguna untuk peras ugut dan sebagainya. Keluarga Ppuan ini ramai betul anak luar nikah.

  Boleh ke anak lelaki saya tuntut hak jagaan dan apa yg kami perlu sedakan dari segi hukum syarak untuk kemudahan si anak perempuan tersebut dari segi auratnya?

  Untuk pengetahuan Ustaz kami telah pun buat ujian DNA dan sudah sahkan keadaan nasab sebenar.

  Wassalam
  Ummi

  ReplyDelete
 82. Salam Ustaz,
  Saudara perempuan saya telah melahirkan anak luar nikah dan beliau bersetuju untuk menyerahkan anak luar nikah itu kepada keluarga angkat iaitu kakak saya,masaalahnya sekarang apabila saudara perempuan saya itu sudah melahirkan beliau menjadi berat hati untuk menyerahkan anak luar nikah itu sedangkan saudara perempuan dan kakak saya telahpun mempunyai surat hitam putih menyatakan bahawa kakak saya berhak mengambil anak luar nikah itu selepas saudara perempuan saya itu habis pantang.

  ReplyDelete
 83. Salam ustaz,

  Bagaimana kalau ibu yg mengandung anak tidak sah taraf tidak mahu menikahi lelaki yg berzina dengan nya sehingga melahir kan bayi tersebut, adakah perempuan yang melahir kan anak tersebut masih menanggung dosa kerana tidak berkahwin?

  ReplyDelete
 84. assalammualaikum ustaz,
  1. apakah hukum anak tidak sah lelaki dengan ibu kandungnya. dari segi doa dan syurganya.
  2.andai anak itu diambil oleh keluarga angkat. tetapi ibu kandung kurang rela melepaskan anaknya. guna pelbagai alasan untuk berjumpa anaknya termasuk berhubungan dengan suami keluarga angkat anaknya. apa nasihat ustaz.
  3. salah ke isteri si suami menegur. kerana suami tidak izinkan isteri menyakiti si ibu kerana terhutang budi. keluarga si angkat tidak mempunyai anak sendiri.

  ReplyDelete
 85. Assalam ustaz .. sy ingin brtnya , bolehkah seorang ank luar nikah perempuan berbintikan ayah tirinya?? Maksud sy sblm ini ank itu berbintikan Abdullah , tp mahu ditukar kpd binti ayh tirinya ?? mohon penjelasan ustaz ..sy sedikit keliru ..

  ReplyDelete
 86. bagaimana kedudukan anak dari kaum kafir yang lahir kedunia hanya dapat merasakan dunia kira2 1 tahun....apa sama derajat nya dengan anak kaum islam? tolong jawaban nya ustad ?

  saidaz_tt@yahoo.co.id

  ReplyDelete
 87. Apa hukumnya seorang anak walau pun lahir 7 bulan dlm kandungan tetapi mendapat tanda2 bahawa dia adalah anak x sah taraf, cuba mencari kepastian dan bukti termasuk bertanya kepada ibunya kerana si anak telah menjadi wali kepada pernikahan adik perempuannya. Adakah wajib si anak mencari bukti dan kesahihan dan adakah jatuh hukum derhaka kepada si ibu jika si anak meminta ibunya membuat pengakuan sama ada benar atau tidak dan tindakan itu akan melukakan hati si ibu.

  ReplyDelete
 88. Assalammualaikum ustaz..
  Sy ingin b'tanya..
  Adik prmpuan sy bru melahirkan seorg bayi lelaki yg tdk saf tarafnya..
  Sy sudah berkahwin dan akan bersalin lagi 2bln..
  Bolehkah sy mengambil bayi itu sbgai anak angkat sy slps sy bersalin nnt..
  Apakah hukumnya jika sy mengatakan bayi itu juga dilahirkan oleh sy..
  Mksudnye kembar xseiras..utk mnjaga maruah keluarga..
  Blh ke ustaz??

  ReplyDelete
 89. Ulamak mana yg buat hukum anak luar nikah WAJIB berbinkan 'Abdullah neh? ALLAH dan Nabi Muhammad pun tak buat hukum-hukum yg MENG'AIBKAN keluarga, ibubapa si anak dan si anak itu sendiri kelak dalam menempuh hidup...cukuplah balasan ALLAH ke atas dosa zina ibubapanya di akhirat kelak. Kita bukan tuhan dan bukan nabi utk menghukum meng'aibkan seseorang mukmin. Sesungguhnya Maruah seseorang mukmin tidak halal untuk mukmin yg lain. Jangan kita salahkan sesiapa jika di zaman sekarang ini terlalu banyak bayi2 luar nikah Melayu yg dibuang di masjid, di rumah tok imam, di perkarangan mahkmah syariah dan di dalam tandas awam.

  Saya rasa para ulamak su'u yg membuat hukum mengalahkan ALLAH sebeginilah yang patut diperangi habis-habisan hingga tiada lagi fitnah dalam Agama. Mereka ini, bak kata Nabi Musa a.s., Lebih baik membunuh diri masing2 daripada terus terusan menyesatkan kebanyakan umat dengan hukum2 ciptaan sendiri.

  ReplyDelete
 90. Saya ingin menanya, adakah perlu utk seorang suami dan isteri bernikah semula selepas isteri melahirkan anak? Ini kerana ada seorang kenalan saya mengatakan bahawa mereka harus dinikahkan untuk mengesahkan bahawa anak itu adalah darah daging mereka yang sah.

  ReplyDelete
 91. Ustaz dh penat nk ble kot.. kpd yg nk bertanya.. sila baca soal jwb dr mula.. mgkin disitu dpt jwpn.. pape pon tq ye ustaz ats pnduan yg diberikan... syukran jazilan..

  ReplyDelete
 92. Salam. Adakah sah anak tak sah taraf (bapa) menikahkan anak kandungnya sendiri?

  ReplyDelete
 93. Salam ustaz... Saya ingin bertanyakan soalan pada ustaz... Saya ingin bertanya,sekirannya seseorang perempuan telah melakukan zina dengan teman lelakinya sehingga hamil tetapi dia telah bernikah dengan teman lelakinya itu setelah dia hamil 4 bulan... Apakah anak itu sah dibinkan atau dibintikan kepada bapa zinanya itu..adakah anak itu anak sah taraf?

  ReplyDelete
 94. Salam ustaz.. Bagaimana pula kalau pernikahan berlaku ketika kandungan kurang 1 bulan, dan tiba2 anak tersebut dilahirkan tidak cukup bulan..dan anak itu telah dipaksa untuk dilahirkan. Sekarang anak itu berbinti abdullah.. Bagaimana ustaz..

  ReplyDelete
 95. Salam ustaz, kalau tempoh penikahan kurang dari 6 atau 4 bulan sebelum bayi dilahirkan adakah boleh berbinkan bapanya? Dan bukankah dlm islam menitik beratkan aib sesorang itu? Kenapa bayi yg xberdosa harus menangung aib dari perbuatan ibu/bapanya? Kesian sangat bila melihat budak2 lain mengejek anak luar nikah di sekolah memang sgt tekanan bg mereka yg tidak tahu apa2 adakah dlm islam xmementingkan isu mcm nie? Harap ustaz boleh bagi jawapan kerana kami sekeluarga dah buntu..

  ReplyDelete
 96. Assalamualaikum ustaz...
  Sy ingin bertanya
  . Untuk menghalalkan hubungan ibu angkat dgn anak angkat adalah menjadi ibu susuan....
  Bagaimana pula dgn suami ibu susuan tersebut? Ade yg mengatakan adik atau kakak perempuan kpd si ayah angkat harus menyusukan anak angkat itu sebanyak 5x kenyang... Benarkah begitu?
  Sy yg jahil tentang persoalan ni... Mohon jawapan dr yg lebih arif secepat mgkin... Krn sy bakal menerima bayi tu dlm masa 2 bln...

  ReplyDelete
  Replies
  1. suami kepada ibu susuan itu akan menjadi bapa susuan kepada bayi tersebut. Adik beradik suami itu juga akan menjadi bapa dan ibu saudara susuan

   Delete
 97. Assalamualaikum ustaz...
  Sy ingin bertanya bagaimanakah cara yang terbaik untuk memberitahu status sebenar anak perempuan ini bahawa dia adalah anak tidak sah taraf tanpa menyakiti hati dia..dan umur yang sesuai untuk beritahu status sebenar?Harap ustaz boleh bagi jawapan.

  ReplyDelete
 98. aslmkm ustaz, saya nak tahu jika pasangan berzina bawah umur (lelaki 18 manakala perempuan bawah 16) hendak berkahwin tetapi wali sebelah perempuan enggan memberi kebenaran, adakah mereka masih lagi boleh berkahwin walaupun perempuan itu sedang hami melebihi 6bulanl?

  ReplyDelete
 99. salam ustaz..saya ingin bertanya mengenai status anak tidak sah(perempuan).mereka akan berkahwin tidak lama lagi. bagaimanapun pengantin lelaki dan perempuan yg bakal berkahwin itu tidak mengetahui status pengantin perempuan anak tidak sah kerana ibubapa pengantin perempuan bercadang untuk merahsiakan statusnya.setahu saya apabila kita hendak berkahwin pihak jabatan agama islam akan meminta sijil kahwin ibubapa tersebut. sekiranya borang dan sijil nikah tidak disertakan dan diuruskan dengan senyap-senyap( orang dalam) adakah sah pernikahan tersebut menggunakan wali hakim.kerana pihak perempuan memaklumkan bahawa bapanya berada jauh dari mereka.sedangkan ibubapanya tidak berkahwin dan sesekali ibubapa mereka akan berjumpa sesama mereka.maksudnya macam ada penipuan. ini kerana ibubapa perempuan tidak sanggup untuk memberitahu status anak perempuannya disebabkan ketelanjuran mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ni kena rujuk kepada ustaz yg pakar.

   Pada pendapat saya Sah kalau menggunakan Wali hakim tetapi kalau guna wali wakalah (bapa mewakilkan jurunikah jadi wali) itu adalah tak sah. Kesian betul pengantin.. Seeloknya pengantin pergi jumpa qadi dan cerita benda sebenar.

   Kalau perempuan bagitau hakim yang dia tiada wali, dan dapat wali hakim, maka pendapat saya Sah.

   Tetapi kalau perempuan cakap ayah dia jauh, dan ayah dia isi borang mewakilkan kepada jurunikah untuk jadi wali, maka tak sah, sebab ayah dia tak ada hak beri wakil sbb dia tak layak jadi wali.

   Delete
 100. slm ustaz,

  jika kita mengambil anak angkat, adalah haram berbinatau berbinti bapaangkatnya.

  tp bbaru ni saya ada dgr dari sebuah rancangan bual bicara bekenaan anak angkat, dalam rancangan itu mereka ada menjemput seorang pakar motivasi. Pakar tersebut menyatakan bahawa membinkan atau membintikan anak angkat dengan bapa angkat adalah HARUS demi memudahkan urusan tetapi kita perlu menberitahu anak itu tentang dia kedudukan dia sebagai anak angkat.. Adakah benar? harap kan penjelasan dari ustaz.

  terima kasih.

  ReplyDelete
 101. salam ustaz saya ada terbaca dlm byk bloq bahawa.
  Perempuan yang diharamkan kahwin oleh lelaki disebabkan oleh susuan ialah:
  Ibu susuan
  Nenek dari sebelah ibu susuan
  Adik-beradik perempuan susuan
  Anak perempuan kepada adik-beradik susuan lelaki atau perempuan
  Emak saudara sebelah ibu susuan atau bapa susuan
  jadi adik beradik sebelah suami ibu susuan juga tdk batal wudhuk.betulkah?tapi ustaz kata hanya sebelah ibu susuan saje.saya mohon pencerahan

  ReplyDelete
 102. salam ustaz. saya ingin bertanya, benarkah yang dikatakan sesetengah orang bahawa doa si anak tidak saf taraf ini tidak akan sampai kepada ibu @ bapa nye sekiranya mereka meninggal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. tidak benar. Anak tidak sah taraf adalah anak yg suci sepertimana anak2 yang lain.

   by the way, anak tak sah taraf tidak ada bapa. Tidak diiktiraf bapanya.

   Delete
 103. Ustaz, suami saya mempunyai seorang anak lelaki yg lahir hasil hubungannya dengan seorang wanita. Anak tersebut berusia 3 bln seorang bayi lelaki dan kini bersama dgn ibunya. Masalah saya, suami saya mahukan anak tersebut utk dijaga oleh kami tetapi si ibu enggan melepaskannya. Apakah tanggungjawab suami sya akan terus ke atas anak tersebut memandangkan suami terpaksa melihat anaknya dia rumah wanita tersebut tanpa ikatan perkahwinan? Sy tidak memberikan keizinan utk mereka berkahwin danp wanita tersebut pula tidak membenarkan suami saya membawa anak tersebut utk dipelihara. Terima kasih ustaz.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suami awak tidak layak walau sikit pun ke atas anak yang lahir tanpa ikatan pernikahan itu, malah tidak boleh berbinkan nama nya pada nama anak itu.

   Hanya ibu dan keluarga ibunya sahaja yang layak.

   Delete
 104. salam ustaz, saya berkahwin dengan berwali kan orang lain (tiada apa-apa hubungan) dengan persetujuan bapa kandung saya dan di izin kan oleh bapa kandung saya lelaki tersebut (orang lain) mewali kan saya, kerana bapa kandung saya diluar negara dan tiada lain yang mewali kan saya. adakah ia sah perkahwinan saya?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mj,

   Saya rasa mungkin ada kekeliruan di sini.

   Saya rasa bapa kandung awak mewakilkan orang itu menjadi wali.

   Jika benar, itu dinamakan wakalah wali, maka sah, iaitu awak berwalikan orang yg diwakilkan oleh bapa awak.

   Keliru kalau baca statement awak, seolah bapak awak terpaksa bagi persetujuan untuk org lain jadi wakil. Tapi kalau awak fikir betul2, ayah awak tak boleh jadi wali sebab duduk luar negara, oleh itu dia pun mewakilkan orang lain untuk menjadi wali untuk menikahkan kamu melalui dia atau pun jurunikah.

   Wallahua'alam

   Delete
 105. Salam..saya hendak bertanyakn soalan ini.. si perempuan ini sudah pun berkahwin,tetapi si perempuan ini melaku kan zina dengan lelaki lain.dan perempuan itu mengandong kn anak hasil zina,tanpa pengetahuan suami dia itu..dan anak itu lahir,bolehkah anak itu di bin kan atau binti kn kepada suami dia yang sah itu,dn boleh kah suami yang sah itu menjadi wali sekiranya anak itu perempuan..apakah jadinya sekiranya di bin atau binti kn kepda suami yg sah itu..dan menjadi wali kepada anak itu.kerana si perempuan ini tidak mahu suami dia ini tahu ubungan sulitnya dengan lelaki lain..dia merahsiakn perkara ini sehingga anak itu telah berkahwin dan mempuyai anak..apakah hukum dan bolehkah ia..?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anak itu tidak berdosa sampai ke besar. yang berdosa adalah mak dan lelaki penzina itu.

   Anak itu tidak boleh dibinkan kepada suaminya.

   Anak itu tidak boleh diwalikan suami kpada ibunya.

   Anak itu in sha Allah tiada aurat dengan suami ibunya kerana dia menjadi bapa susuan (dengan anngapan isterinya menyusukan bayi tersebut).

   Delete
 106. salam..mohn dijawab soalan ini,,sekiranya anak luar nikah perempuan, mempunyai saudara susuan,bolehkh saudara susuan itu menjadi wali kepadanya??minta penjelasan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak boleh. Wali hanya nasab.

   Anak tak sah taraf boleh mintak wali hakim. Senang aje.

   Delete
 107. Assalam.. ustaz, sy ingin bertanya soal pengambilan anak angkat.
  Sekiranya anak angkat tersebut, diambil dari tangan ibu bayi sendiri. (Kenal dan family tahu),
  tetapi untuk proses pendaftaran utk mendapatkan sijil kelahiran, ibu bayi berkenaan tidak mahu
  namanya tercatat di sijil kelahiran. Bolehkah di letakkan nama ibu dan bapa angkat di sijil kelahiran
  tersebut? Apakah implikasinya kelak dan apakah hukumnya? Sebab apa yg sy tau, anak angkat tidak boleh di binkan dengan bapa angkat. Utk pengetahuan ustaz, bayi tersebut berjantina perempuan.
  Mohon ustaz dapat beri pencerahan. T. Kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1. Kalau mati2 diorang tak mau nama diorang, boleh letak Abdullah (hamba Allah).

   2. Kalau ikut hukum, Allah melarang seorang anak diletakkan bin atau binti orang lain.

   3. Implikasi taruk nama org lain adalah berkenaan nasab dan wali (yang utama).

   4. boleh semak melalui JPN / Jabatan Agama untuk lebih lanjut. Ada perbezaan pendapat benda cam ni.

   Delete
 108. Salam ustaz.. sy mempunyai anak xsah taraf.. sy xmampu membesarkan dia dgn status sy masih bujang.. sy telah memberikan dia dia kepada pasanagan suami isteri yg tlh bkhawin 6 tahun tiada zuriat.. sy dan keluarga angkat tersebut masih baik dan tiada halangan utk kami bjmpa.. persoalan nya sekarang, bagaimana tanggungjawab sy terhadap anak sy itu.. anak sy perempuan dan telah bsekolah darjah 1, adakah sy masih btggjwb diatas semua perbelanjaan sekolah anak sy itu kerana sy masih keliru dgn tggjwb sy terhadap anak sy itu.. semasa bayi sy ada jgk memberi sedikitt kerana waktu itu sy masih tidak bkerja.. skrgrezeki sy lebih mampu utk sy membiayai anak sy tersebut.. bagaimana tggjwb sy terhadap anak sy itu.. minta mohon pjelasan ustaz terhadap kekeliruan sy ini...

  ReplyDelete
 109. assalamualaikim...ustaz..saya ingin tahu apakah hukum anak tiri perempuan cium pipi ayah tiri didalam rumah sewaktu ibu kandung berada dirumah dan dalam keadaan terang benderang...

  ReplyDelete
 110. assalamualaikum...ustaz..saya sudah bercerai dan sudah menikah dengan janda anak 3..seorang anak perempuan berumur 14 tahun dan anak lelaki kembar berumur 13 tahun...baru2 ini anak tiri perempuan saya telah mencium pipi sewaktu saya balik dari kerja..sewaktu ianya terjadi saya,anak tiri perempuan ngan isteri saya berada dalam rumah dimana pada waktu itu dalam keadaan terang benderang..isteri saya telah nampak anak tiri perempuan saya juga anak kandungnya mencium pipi saya.isteri saya marah langsung menengking saya dan tak boleh terima apa yang berlaku antara anak tiri saya dengan saya...soalan saya... Apakah hukum bagi anak tiri mencium pipi ayah tiri yang ibunya sudah saya nikahi..terima kasih...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau awak bersetubuh dengan isteri awak selepas kahwin, maka aurat anak tiri sama seperti anak kandung iaitu tiada aurat dan awak haram berkahwin dengan anak tiri tersebut.

   “Diharamkan atas kamu (mengahwini) ibu-ibumu, anak-anakmu yang perempuan, saudara-saudaramu yang perempuan, saudara-saudara bapamu yang perempuan, saudara-saudara ibumu yang perempuan, anak-anak perempuan dari saudara-saudaramu yang laki-laki, anak-anak perempuan dari saudara-saudaramu yang perempuan, ibu-ibumu yang menyusui kamu, saudara perempuan sepersusuan, ibu-ibu isterimu (mertua), anak-anak isterimu yang dalam pemeliharaanmu dari isteri yang telah kamu campuri, tetapi jika kamu belum campur dengan isterimu itu (dan sudah kamu ceraikan), maka tidak berdosa kamu mengawininya; (dan diharamkan bagimu) isteri-isteri anak kandungmu (menantu), dan menghimpunkan (dalam perkawinan) dua perempuan yang bersaudara, kecuali yang telah terjadi pada masa lampau; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. dan (diharamkan juga kamu mengawini) wanita yang bersuami, kecuali budak-budak yang kamu miliki (Allah telah menetapkan hukum itu) sebagai ketetapanNya atas kamu. Dan dihalalkan bagi kamu selain yang demikian (iaitu) mencari isteri-isteri dengan hartamu untuk dikawini bukan untuk berzina. Maka isteri-isteri yang telah kamu nikmati (campuri) di antara mereka, berikanlah kepada mereka maharnya (dengan sempurna), sebagai suatu kewajiban, dan tiadalah mengapa bagi kamu terhadap sesuatu yang kamu telah saling merelakannya, sesudah menentukan mahar itu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.” (Surah An-Nisaa’, 4:23-24)

   Delete
 111. Assalamualaikum ustaz..
  bagaimana kalau anak hasil dari hubungan di luar nikah yg si ibu beragama Islam dan si bapa beragama Kristian...dan anak tersebut dari lahir sememangny di bawah jagaan ibunya dan dibesarkan di dalam keluarga Islam..adakah perlu anak tersebut mengucap dua kalimah syahadah sekali lg apabila dia sudah besar nanti...hanya kerana bapany adalah seorang Kristian??

  ReplyDelete
 112. Ustak pon xleh nk jawab doh masalah nie

  ReplyDelete
 113. Ttlg jawab soalan kami ustad

  ReplyDelete
 114. Assalamualaikum ustaz, mohon pencerahan ..
  Seorang anak luar nikah berkahwin berwalikan bapanya ( Sepatutnya berwalikan hakim )

  1. Adakah sah pernikahan tersebut?

  2. Apabila perempuan itu melahirkan anak, apakah status bayi tersebut

  3. Sekiranya perkahwinan tersebut tidak sah dan ianya berterusan, sebagai contoh pasangan tersebut mendapat anak perempuan & bapanya menjadi walinya maka rantaian keturunannya menjadi rosak ... benar ke ustaz?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagus soalan awak.

   1. Tak sah - kena kahwin semula

   2. Sah taraf, ini dinamakan wati syubhah jika kesilapan wali itu tidak disengajakan (tak da orang tau) (kena semak dengan jabatan agama / mahkmahah syariah

   3. lepas dah tau tak sah, tak boleh duduk sebumbung, kena pergi kawin semula.

   Delete
 115. aslmkm ustaz. saya ingin bertanya ustaz tentang hal ank lelaki yg tak sah taraf. Saya da berkawin dgn suami saya selama 28 tahun..baru 6 bln ni saya dpt tahu yg suami saya adalah ank tak sah taraf. ibu mertua saya da mengandung 3 bln baru bernikah dgn bapa mertua saya. suami saya di bin kn bapa mertua saya. yg saya risau kan ada kah pernikahan saya dgn suami saya sah 28 thn yg lalu dgn nama suami saya di bin kan bapa zina nya. harap ustaz dpt beri jawapan pd saya. jika pernikahan saya tak sah wajibkah saya bernikah semula dgn suami saya ni. dan ape kah status 4 org ank saya ni. tolong ya ustaz beri kn pencerahan. terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. kahwin anda sah, suami tidak perlu wali. Problem sikit sahaja, masalah nama sahaja, berbeza kalau pihak perempuan yg anak tak sah taraf.

   anak2 tidak mempunyai datuk sebelah lelaki, dan tidak mempunyai apa2 hubungan kekeluargaan dengan saudara mara lelaki tersebut sebelah datuk (ayah kepada suami). Adik beradik suami bukanlah bapa atau ibu saudara anak2 puan.

   Suami puan tidak boleh jadi wali kepada anak2 puan, dan dia juga tak bleh jadi wali untuk orang lain.

   Delete
  2. tambahan, puan tiada bapa mertua yang sebenarnya, bapa mertua yg puan ada skrg, puan kena tutup aurat. Begitu juga anak2 puan, juga mempunyai aurat dengan bapa mertua puan.

   Jazakallah.

   Delete
 116. Ustaz tak blh bg jawapan yang betul.semua blh padam.undang2 malaysia je.yang tak blh padam.

  ReplyDelete
 117. Ustaz semua kat malaysia. semua penipu.tak blh nak lawan undang2 kat malaysia.undang tu hanya tulis je.blh dipadamkan

  ReplyDelete
 118. Salam ustaz..bagaimana jika seorg isteri mengandungkn ank luar nikah,dan suami x tahu mengenai nya.lantas ank lelaki ini di bin kn dgn nama suami.apakah hukumnya.adakah suami perlu mencerai kn nya?

  ReplyDelete
 119. Salam ustaz, sy ingin mengambil anak angkat yg takde bapa(bin abdullah). Persoalan sy, betul ke anak luar nikah akan ikut keturunan perangai ibuayah kandung dia.. Atau perangai seseorang melalui cara didikan kita?

  ReplyDelete
 120. Assalamualaikum
  Saya seorang guru di Melaka, sudah beberapa kali mencari anak untuk dijaga tetapi masih belum berjaya. Buat masa ini saya mencari seorang anak lelaki / perempuan yang akan lahir dalam masa terdekat. Boleh hubungi saya di 0149824024
  Terima kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. ustaz...slah kah seorg lelaki mengahwini perempuan (anak luarnikah).??

   Delete
 121. Assalamualaikum Ustaz
  Saya nak bertanya. Ada seorang lelaki yang ingin menjadikan saya isterinya. tetapi Ibu saya tidak setuju kerana dia seorang anak luar nikah. bagi ibu saya, dia dari keturunan yang tidak baik kerana ibu dan bapa mereka berkelakuan sedemikian. Macam mana saya sebagai anak perempuan ingin meyakinkan ibu ? dan apa harus dia lakukan untuk meyakinkan ibu saya?
  Harap ustaz balas.

  ReplyDelete
 122. assalamualaikum ustaz.
  saya ingin bertanya satu soalan..apakah hubungan si ayah dengan anak yg tidak sah taraf ini..kerana ibu dan ayah ank ini tidak berkhawin setelah mengandung... ramai yg berkata tiada hubungan ..tolong terangkan.

  ReplyDelete
 123. saya nak tanya pada ustaz.. apa boley ke anak yang tidak sah taraf jadi wali pada anak nye sendiri

  ReplyDelete
 124. As'salam ustaz
  saya ini anak luar nikah..harap maklu. Masa saya nikah bersama suami saya diwalikan hakim.yg meragu kan saya ialah skg kad pergenalan IC bte bapa saya.sah ke perkhawinan saya bersama suami saya selama 13 tahun dan kami menpunyai 3 cahaya mata..tolong reply email saya Terima kasih..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sah....
   Lelaki yg sbbkn awak terjadi dlm perut mak yg lahirkn bkn wali....lelaki itu haram mewalikn awak....
   Walau dlm ic awak ber binti lelaki itu.....harap paham

   Delete
  2. Sah....
   Lelaki yg sbbkn awak terjadi dlm perut mak yg lahirkn bkn wali....lelaki itu haram mewalikn awak....
   Walau dlm ic awak ber binti lelaki itu.....harap paham

   Delete
  3. saya nak bertanya..adakah betol bahawa si bapa kpda ank tidak sah taraf ini adalah tiada hubungan dgn anaknye..maksudnya tiada ikatan anak dan bapa..hanya ibu sahaja yg layan si ank itu sahaja yg mempunyai hak kepada anak itu..

   Delete
 125. as salam,adakah tanggung jawab anak lelaki tidak sah taraf terhadap ibunya sama seperti anak sah taraf yg lain,dari segi material,keredhaan, dan lain2.tk

  ReplyDelete
 126. Salam ustaz..sy ade saudara ank luar nikah...ibu baoanya telah menikah ketika hamil 8 bulan...apekah status ank kedua bg pasangan itu..sbb sy pnah dengar nikah akan terus dianggap berzina kalu menikah ketika hamil..kalau ank 1st mmg dah terang2 ank luar nikah..tp mcm mne pulak dgn status ank kedua...utk makluman ank kedua itu perempuan sudah berkahwin dan mempunyai ank...

  ReplyDelete
 127. artikel yang sangat penting.. ramai yang tidak tahu perkara ni.. wali, nasab, keturunan membuktikan agama islam sangat mementingkan kesucian.. anak luar nikah tidak bersalah jangan dihina mereka..

  ReplyDelete
 128. Assalammualaikum ustaz...

  Mohon beri pandangan....
  Saya mempunyai adik perempuan, adik perempuan saya telah bersekedudukan dan telah melahirkan anak tidak sah taraf.... masalah dan delima saya adalah kebajikan anak yg tidak sah taraf itu. Di sini sya mahon ustaz beri pandangan ustaz untuk saya hitung masalah ini..

  1. Adakah wajar anak itu saya jadikan anak angkat saya? Dan apakah yang akan berlaku kerana ibunya terlalu dekat dengan kami.. kerana setelah di beri kasih sayang yang secukupnya saya tidak sanggup berikan semula pada ibunya.. dan takut takut si ibunya berterus terang status anak itu dan mengakibatkan berlaku pertelingkahan..
  2. Adakah wajar anak itu di serahkan pada pihak sebelah bapanya supaya kakak si bapanya pon mahu menjadikan anak angkat. Dan pada masa yg sama kami dapat sembunyikan kelahiran ini.
  3. Adakah wajar perlu berterus terang pada ahli keluarga lain atau lebih baik menyembunyikan kelahiran bayi tersebut..
  Apa yang saya harus lakukan dalam hukum hakam islam terhadap kelahiran ini dan tentang bayi yang tak bersalah ini.. saya mohon ustaz dapat membalas pertanyaan saya...

  ReplyDelete
 129. Salam ustaz, soalan sy jika seseorg anak perempuan yg tidak sah taraf ingin berkahwin, perlukah dia memberitahu bakal suami mgenai statusnya itu?

  ReplyDelete
 130. Salam. Pernahkah ada kajian kajian mendalam dikalangan ulama atau mufti atau majlis agama atau pemimpin negara tentang kesan dan akibatnya jika seorang wanita yang dinikahi oleh lelaki yang menyebabkan dia mengandung atas kerelaan bersama (terlanjur/zina) dan apabila anaknya lahir tidak dapat di bin atau bintikan dengan pelaku sebenar malah hanya diboleh bin atau bintikan dengan ganti nama lain ia itu ABDULLAH tentang masa depan perkembangan populasi umat Islam di Malaysia atau Dunia Islam. Berdasarkan pemerhatian ramai dikalangan anak yg di bin atau dibintikan abdullah akhirnya menukar nama ayah mereka kepada michal atau david atau masih menggunakan nama yang didaftarkan oleh JPN dsb, mereka ini keluar dari agama asal. kesempatan ini juga telah dimanfaatkan oleh penganut lain untuk merosakkan islam. Sasaran utama dunia krestian telah sepakat melihat Malayasia adalah sasaran utama. Sebabnya ada beberapa perkara dalam perundangan islam ketat tapi bertentangan dgn psikologi sosio antropologi manusia. Adakah kemungkinan pengurusan agama perlu tidak sama antara di asia barat (Arab) dengan negara lain.mereka/agama lain faham, penganut islam di dunia adalah terlalu kecil bilangannya tapi soraknya sangat kuat namun kekuatan, ekonomi dan sosialnya menghadapi masalah dan sedang menuju ke arah kemusnahan.

  ReplyDelete
 131. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 132. ustaz kenalan saya hendak menikahi wanita yg hamil anaknya, tetapi bapa perempuan tersebut enggan mewalikan anaknya, malah tidak dibenarkan untk hubunginya lagi..apakah yg perlu mereka buat?sjil nikah ibu bapanya ade dikampung..jauhnye lebih dri 2 marhalah..adakah pasangan ini akan dkenakan hukuman @ denda??mohon penjelasan ustaz..

  ReplyDelete
 133. salam ustaz.. keluarga mertua sy ada mengambil anak angkat lelaki dan di bin kn kpd bapa mertua sy.. sampai sekarang ank angkat tersebut tidak tahu status nya sbg ank angkat kerana surat beranak berbin kn bapa agkat ..ank angkat tersebut akan menikah bln dpn dan masih berbin kn bapa angkat .. soalan sy.. sah kah pernikahan ank angkat tersebut dgn berbin kn bapa angkat nya.. terima kasih

  ReplyDelete
 134. salam ustaz.. keluarga mertua sy ada mengambil anak angkat lelaki dan di bin kn kpd bapa mertua sy.. sampai sekarang ank angkat tersebut tidak tahu status nya sbg ank angkat kerana surat beranak berbin kn bapa agkat ..ank angkat tersebut akan menikah bln dpn dan masih berbin kn bapa angkat .. soalan sy.. sah kah pernikahan ank angkat tersebut dgn berbin kn bapa angkat nya.. terima kasih

  ReplyDelete
 135. Assalamualaikum..benarkah sekiranya anak luar nikah itu perempuan..dan ibunya bernikah dengan ayahnya yg menyebabkan kandungan luar nikah itu....adakah boleh anak tersebut berkahwin dgn ayahnya itu...maaf di atas kejahilan saya...saya cuma keliru...

  ReplyDelete
 136. Assalamualaikum ustaz saya ingin bertanya bagaimana saya boleh mendapat hak penjagaan anak saudara yg dijaga dari kecil hingga berusia 6 tahun..kerana isteri adik lelaki saya mengandung sebelom berkahwin dan mereka telah berkahwin..mak ayah seblah si isteri ini bnyk membuat kacau semasa si isteri ini tengah mengandung jadi mereka telah berpindah ke rumah mak si suami..perjanjian mulut si isteri ini suruh kami menjaga anak ini sebaik mungkin dan saya telah menjadikan anak perempuan ini sebgaai anak saya sendiri...selepas itu si isteri ini mengandung anak ke2 dan semasa mengandung si isteri ini telah berhubung semula dengan keluarganya lalu pergi meninggal kan suami nya...anak perempuanya saya dan nenek si suami yang jaga..dan baru baru ini si isteri telah menfailkan fasakh dan si suami tidak mahu pergi ke makamah dan menjatuh kan cerai...jadi sekarang si isteri ini telah mendapat hak penjagaan anak perempuan mereka dan telah jatuh fasakh kerana si suami tidak hadir ke mahkamah...baru2 ini si isteri ini telah datang ke rumah saya untuk menuntuk haknya..saya buntu ustaz kerana saya telah menjaganya dari kecil dia dilahirkan sehingga 6 tahun...anak peremouan ini tidak mahu mengikut ibunya dan meronta2..sekarang saya cuma ada tempoh beberapa hari untuk memberi anaknya....mintak tolong ustaz...kisah duka seorang ibu angkat

  ReplyDelete
 137. Assalammualaikum ustaz ,..

  Saya ada 10 Orang adik yang bukan seibu tapi sebapa dengan saya ... Saya hidup dalam keadaan risau selama ini adakah saya terlibat dan berdosa terpaksa merahsiakan status anak luar nikah adik adik tiri saya yang mana 3 orang adik lelaki tiri saya berkahwin dalam keadaan isteri mereka mengandungkan anak luar nikah .. oleh kerana saya anak sulung dalam keluarga ini ibubapa saya tiada kemampuan dan mengaharapkan saya yang menyediakan wang hantaran dan majlis kenduri kahwin ketiga tiga adik lelaki saya ... atas dasar taat pada bapa saya telah membantu mereka berkahwin dan setelah anak luar nikah adik adik saya lahir mereka telah menggunakan bin / binti mereka adakah saya terlibat berdosa dalam hal ini .. saya tidak sampai hati melukakan hati anak anak buah saya jika saya terpaksa berterus terang pada mereka suatu hari nanti bila mereka berkahwin bagaimana jika wali mereka tidak sah nanti.

  ReplyDelete
 138. salam Ustaz ,

  Saya,ayah dan ibu saudara saya ada menyimpan satu rahsia tentang ibu tiri saya yang telah berzina dan mengandungkan anak luar nikah ketika dia masih sah isteri kepada bapa saya,.. oleh kerana ayah saya masih sayang pada ibu tiri saya kerana mereka suda ada 6 orang anak ketika itu ayah menerima dan memaafkan ibu tiri saya dan menggunakan bin nya pada anak luar nikah tersebut .. pada bulan ogos yang lalu adik saya itu telah melangsungkan perkahwinan dan bapa saya yang menjadi wali pada dia ... adakah bapa saya berdosa dalam hal ini ... adik saya itu tidak tahu yang dia bukan anak kandung bapa saya ..

  ReplyDelete
 139. saya nak tny,adakah benar anak luar nikah(perempuan) boleh berkahwin dgn ayahnya sndri??

  ReplyDelete
 140. assalamualaikum ustaz. . nak tnya. . klu di akhirat nnti adakah anak luar nikah ini bersama sama ibu kndung dan ayh kandungnya meskipon anak itu tidak mengetahui bapa kandungnya di dunia

  ReplyDelete
 141. assalamualaikum ustaz. . nak tnya. . klu di akhirat nnti adakah anak luar nikah ini bersama sama ibu kndung dan ayh kandungnya meskipon anak itu tidak mengetahui bapa kandungnya di dunia

  ReplyDelete
 142. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 143. assalamualaikum .......nk mntk pndangan sikit leh tak ttg kes syarie?hopefully leh bntu....

  adik ipar (lelaki) ada anak luar nikah (anaknya pempuan) ngn pempuan ni...lps dh lahir anak br nk cdg bnikah...tp smpi skunk xkawen2...katanya plop....pempuan tu msh isteri org.....n suaminya xtahu plop kat mn.....

  kesnya skunk, adik ipar ni dh mcm org xbetul nk lari xboleh sbb syg ke anak..n pempuan tu ugut plop akan bunuh anak tu.....

  benda dh mkn thun n dh makin parah...akhirnya keluarga kami nak bwk balik adik ipar sy n anaknya sekali......kami dh mntk izin ibu kepada pempuan tu...n dier pn nasihatkan agar but polis report incase brpanjangan n pempuan.tu wat keje gila fail.kes culik plop.....

  fyi,pempuan tu kini bekerja di singapore sbg escort n bercampur dgn aktiviti kurang sihat.....

  boleh tak ja bg nasihat apa yg perlu kami buat untuk mendpatkan hak penjagaan dan membela nasib anak trsebjt.....

  ReplyDelete
 144. Salam ustaz..saya nak tnya..apa hukum ambil anak angkat dari hasil luar nikah..walaupon isteri masih mampu melahirkan anak... suami berkahwin 2 ..isteri pertama mempunyai 3 org anak manakala isteri ke2 tidak dibenarkan melahirkan zuriat disebabkan perkahwinan mereka tidak di daftar di malaysia..mereka bernikah di thailand dengan sah..tetapi suami membenarkan isteri pertama mengambil anak angkat dri hasil luar nikah anak jirannya...datok kepada bayi itu tidak mengizinkan ibu dan bapa bayi itu bernikah dan mahu memberi bayi itu kepada org lain manakala ibunya dipaksa ditempatkan di pusat pemulihan akhlak..apa hukummya dengan semua permasalahhan ini ustaz...saya minta pencerahan

  ReplyDelete
 145. Salam ustaz, bagaimana jika anak luar nikah lelaki, di bin kan dgn nama asma ul husna, yg mana nma asma ul husna itu hampir sama dgn nma bapa zina nya, cth: hafizzudin ( nma bpa), ....bin abdul hafith

  ReplyDelete
 146. Salam ustaz, bagaimana jika anak luar nikah lelaki, di bin kan dgn nama asma ul husna, yg mana nma asma ul husna itu hampir sama dgn nma bapa zina nya, cth: hafizzudin ( nma bpa), ....bin abdul hafith

  ReplyDelete
 147. Salam ustaz, bagaimana jika anak luar nikah lelaki, di bin kan dgn nama asma ul husna, yg mana nma asma ul husna itu hampir sama dgn nma bapa zina nya, cth: hafizzudin ( nma bpa), ....bin abdul hafith

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG