PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Tuesday, May 11, 2010

Zakat Binatang TernakanSoalan yang diajukan :

Salam, mohon penerangan berkaitan zakat ternakan lembu

Pada 15 muharam jumlah lembu 40 ekor. Dua bulan kemudian menjadi 55 ekor dan bertambah berterusan. Bila tarikh mengeluarkan zakat dan jumlah mana yang hendak digunapakai?

Bolehkah zakat ini dibayar dengan nilai duit?

Apakah benar zakat ternakan hanya dikenakan pada ternakan meragut bebas yakni tidak wajib pada ternakan yg makanannya dibeli dan gembalanya digaji?


PendahuluanDari segi bahasa

Perkataan "Zakat" dalam Bahasa Arab merupakan kata dasar dari "Zaka" yang bererti berkal, tumbuh, suci, bersih dan baik yang maksudnya membersihkan dan mengembangkan.

Dari segi syarak

Zakat bererti sejumlah harta tertentu yang diwajibkan Allah diserahkan kepada orang-orang yang berhak atau nama bagi bahagian yang tertentu dari harta yang tertentu yang wajib diberikan kepada orang-orang yang tertentu dengan syarat-syaratnya.

Bahagian zakat

Zakat fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan. Zakat fitrah dikeluarkan zakat fitrah bertujuan untuk menyucikan diri orang yang berpuasa dari kata-kata dan perbuatan-perbuatan yang keji. Dari Ibnu Abbas ra berkata :

“Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam mewajibkan zakat fitrah sebagai penyuci bagi orang yang berpuasa dari perbuatan yang sia-sia dan kata-kata kotor serta sebagai pemberian makanan untuk orang-orang miskin” (HR. Abu Daud)

Zakat harta ialah zakat yang merangkumi zakat emas dan perak, zakat ternakan, zakat pertanian, wang simpanan, harta perniagaan, harta karun dan seumpama dengannya. Firman Allah yang bermaksud :

“Ambilah sebahagian drp harta mereka menjadi sedeqah (zakat),dengan itu kamu membersihkan mereka (daripada dosa) dan menyucikan mereka (daripada akhlak buruk)”. (Surah At-Taubah: Ayat 103)

Maksud zakat ternakan ialah binatang peliharaan yang terdiri daripada lembu, kerbau, kambing dan unta yang cukup nisab dan haulnya sepertimana telah ditetapkan oleh Islam. Zakat ternakan ialah dari bahagian zakat harta yang dikenakan kepada orang yang mempunyai binatang ternakan yang cukup haul dan nisabnya.

Syarat-syarat wajib zakat ternakan

 1. Islam yang merdeka

 2. Kepunyaan sendiri atau dimiliki

 3. Cukup nisab

 4. Cukup haul iaitu genap setahun

 5. Bebas makan rumput di mana-mana, bukan dibeli

 6. Binatang bukan digunakan untuk bekerja

Cara mengeluarkan zakat ternakan lembu atau kerbauCara mengeluarkan zakat ternakan kambing
Cara mengeluarkan zakat ternakan untaJawapannya

Nisab Lembu atau kerbau yang dikenakan zakat ialah bermula dari bilangan 30 ekor ke atas. Jika kurang dari bilangan tersebut, maka lembu atau kerbau tersebut tidak dikenakan zakat. Haul ternakan lembu atau kerbau mestilah cukup satu tahu dari tarikh anda perolehi, contohnya 30 ekor lembu tersebut dilahirkan atau diperolehi pada 15 Muharram 1431 Hijrah, lembu tersebut kekal kepada penternak sehingga tarikh 15 Muharram 1432 Hijrah, maka genaplah setahun haulnya dan lembu tersebut dikenakan zakat sepertimana saya nyatakan di atas. Tidak di kenakan zakat bagi lembu yang kurang dari haulnya iaitu umur setahun.

Masalah bayaran zakat ternakan digantikan dengan duit senilai dengan binatang peliharaan diharuskan dan hal ini adalah dirujuk kepada pendapat Mazhab Hanafi yang mengharuskan zakat fitrah digantikan dengan wang. Jika di rujuk kepada Mazhab Syafie tidak harus digantikan zakat fitrah tersebut dengan duit. Kesimpulannya ulamak-ulamak moden seperti Dr. Yusuf Al-Qardawi mengharuskan zakat fitrah dikeluarkan dengan duit, kerana ia lebih luas penggunaannya oleh asnaf-asnaf zakat. Berdasarkan hujah tersebut, maka zakat ternakan juga dapat dikeluarkan melalui duit senilai dengan binatang ternakan yang dikenakan zakat, kerana duit lebih luas penggunaanya dan lebih mudah untuk diagihkan dan diselenggarakan dan memudahkan asnaf zakat membeli dan memperolehi barang-barang keperluannya dengan menggunakan wang zakat.

Zakat ternakan ialah zakat yang dikenakan kepada binatang yang memakan rumput tanpa dibayar atau tidak bermodal. Tetapi hal ini perlu dirujuk kepada tujuan menternak binatang tersebut, lazimnya orang yang menternak binatang ini adalah untuk bisnes atau perniagaan. Kalau binatang tersebut mempunyai modal seperti makanannya dibeli dari kedai sepertimana penternak sekarang ini laksanakan iaitu binatang ternak diberi makan dedak atau rumput beli, maka binatang tersebut tidak dikenakan zakat binatang ternakan. Binatang ternakan bermodal ini akan dikenakan zakat perniagaan sebanyak 2.5% dari modal perniagaan.1 comment :

 1. salam
  ustaz...
  sy nak tanya mengenai walit & hukum wat pelaburan untuk walit(sarang burung)

  setau sy sarang burung tak leh makan... sy tak penah pulak makan... hihi..

  apa pendapat ustaz? juga hukum menyertainya... =)
  terima kasih...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG