PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Thursday, June 17, 2010

Hikmah 7 Ayat



Menurut Tafsir Hanafi, barangsiapa menghafal Tujuh Kalimah dan jika diamalkan dalam kehidupan seharian, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih-buih di lautan.

  1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

  2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

  3. Mengucap Astaghfirullah jika lidah menyebut perkataan yang tidak elok.

  4. Mengucap Insya' Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

  5. Mengucap La haula wala quwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tidak disukai dan tidak diingini.

  6. Mengucap Inna lillahi wa inna ilaihi raaji'un jika menghadapi dan menerima musibah.

  7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tidak terpisah dari lidahnya.

Mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat..mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi biasa, kerana sudah biasa.

Petikan Dari : Laman Portal Murabbi Net

8 comments :

  1. mudah-mudahan AYAT ni sering kali melekat di bibir....dan sering kalI di ungkapkan.......

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah ustaz,sy amat tertarik dengan isi kandungan dlm blog ini dan amat amat menyedarkan diri saya sendiri.

    Saya mohon dari ustaz berkongsi link ini dlm blog saya...Syukran..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum ustadz...
    blog yang menarik...
    kunjungi ini ya... http://www.unand.ac.id/arsipua/ds/

    ReplyDelete
  4. Bismillah bermaksud dengan Nama Allah. Allah itu satu atau asa sahaja. Dalam kalimah syahadah dah ada dan termaktub tiada tuhan Melainkan Allah. Yang lain Namanya sahaja setiap yang baik itu datang dari Allah. Kalau hindu itu memang lah banyak Tuhan.

    Kitab Al-Quran juga bukan satu nama sahaja seperti yang diperjuangkan oleh MAHADAYA, Al-Quran juga dinamakan Kalamullah (kata2 Allah). Jadi ini menunjukkan bahawa Al-Quran itu tidak diturunkan dengan bentuk Kitab. Kitab yang dimaksudkan ialah himpunan dan semua rujukan hukum Islam ada di situ dan dikuatkan lagi dengan Hadis dan hujah Ulamak. Beza pendapat ulamak bererti bukan lemah, ini adalah membuktikan Islam itu lemah, dan membuktikan Islam itu tidak menipu. Ulamak yang beza pendapat tidak pernah bergaduh sepertimana Imam Syafie, Imam Maliki Merupakan gurunya. Imam Hambali dan sebagainya.

    Banyak lagi nama Al-Quran, Dalam Al-Quran juga menyatakan Al-Furqan, Ada menyatakan Al-Manzil, dan Ada yang menyatakan Kalamullah. ayat Al-Quran di turunkan secara berasur-ansur dan ini terbukti dan sekaligus menafikan bahawa Al-Quran tidak di turunkan sebiji macam kitab yang di dakwa oleh MAHADAYA.

    ReplyDelete
  5. Salam To MAHADAYA

    Dalam ayat tu tak de pulak tulis satu bulan je turun Al-Quran. Yang kata satu bulan tu kau je MAHADAYA, kau je yang lebih2 dan sesat. Saya tak nafikan dan banyak tafsir mengatakan Al-Quran di turunkan dalam bulan ramadhan. awak tanya semua ulamak Islam tak nafikan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG