PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Tuesday, July 20, 2010

50 Tanda Orang Munafik Dalam Al-Quran & Hadis


50 tanda-tanda orang munafik menurut al-quraan dan sunnah, di antaranya ialah :

  1. Malas beribadah kepada allah.

  2. Lupakan kepada allah.

  3. Lalaikan solat fardhu.

  4. Mempercepatkan mengerjakan solat.

  5. Gemar meninggalkan solat berjamaah.

  6. Meninggalkan solat jumaat.

  7. Melakukan dosa dan kemungkaran secara tersembunyi.

  8. Menyuruh yang mungkar dan melarang yang makruf.

  9. Menyembunyikan Ilmu pengetahuan.

  10. Mengamalkan riak.

  11. Hasad dengki.

  12. Dusta.

  13. Mungkir janji.

  14. Bakhil.

  15. Fitnah.

  16. Mencaci maki.

  17. Mengumpat.

  18. Mengungkit kembali pemberian kepada seseorang dan menyakiti hatinya.

  19. Mengengkari Takdir allah.

  20. Mempersendakan kesucian Agama.

  21. Enggan berjihad dijalan allah.

  22. Menghina sahabat Rasullah.

  23. Menyembunyikan persaksian pada jalan yang benar.

  24. Menangguhkan pembayaran Hutang.

  25. Menipu dalam jual beli.

  26. Ghasab(Mengambil Tanah Orang lain tanpa Hak).

  27. Duduk dan bercampur dengan orang2 yang memperolokan ayat Allah.

  28. Memakan harta anak yatim.

  29. Membuka rahsia orang lain.

  30. Merasa aman dari murka Allah apabila berbuat dosa.

  31. Memanggil orang dengan gelaran yang tidak disukai.

  32. Menghalang orang dari mengamalkan ajaran Islam.

  33. Suka pada kesesatan dan menyesatkan orang.

  34. Bermuka dua (talam dua muka).

  35. Menyanjung dan memuji orang tanpa diketahui keadaan sebenarnya.

  36. Sombong antara sesama manusia.

  37. Suka berbantah dan bertengkar sesama muslim.

  38. Melampaui batas yang digariskan oleh Allah.

  39. Berputus asa dalam menghadapi cabaran hidup.

  40. Membazir dalam Memanfaatkan Nikmat Allah.

  41. Keluh kesah apabila ditimpa musibah.

  42. Menghianati sesuatu amanah.

  43. Memutuskan hubungan silaturahim.

  44. Memecah belahkan perpaduan kaum muslimin.

  45. Menghalalkan perkara yang haram.

  46. Membuat kerosakan dimuka bumi.

  47. Menuduh orang beriman bodoh.

  48. Mengubah dan menyalah gunakan ayat2 Allah.

  49. Bersumpah dengan selain nama Allah.

  50. Merasa gembira apabila musibah menimpa orang beriman.


9 comments :

  1. astaghfirullahalazim.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Insaf..banyak ciri munafik saya miliki..Terima kasih mengingatkan.Nak buat link dalam blog..Ustaz click new post,kemudia ust tulis satu ayat.Kemudian ustaz masukkan link ke dalam ayat tu.Pstu ustaz klik 'html' kat atas tu..then copy ayat tu,paste.Cuba try boleh tak..maaf kalau tutorial ni tak jelas.hehe
    Post baru:Ini baru mukaddimah aje

    ReplyDelete
  4. Terimakasih atas bimbingan dan nasihat ustaz selama ini.

    ReplyDelete
  5. astaghfirullah.....mohon SHARE

    ReplyDelete
  6. salam ustaz... mintak izin utk copy artikel ini. moga pmbce yg lain akn dpt faedahnya nt.

    ReplyDelete
  7. nk cadangkan kepada ustaz untuk letakkan rujukan kepada ayat alquran, hadis kepada setiap ciri2 munafik ini.baru ada kredibiliti dan pembaca lain juga boleh buat rujukan.

    ReplyDelete
  8. salam
    Terima kasih di atas cadangan awak yg baik itu. Insy'alah saya akan cuba masukkan rujukannya sekali sebagai tanda ilmiah. Saya dapat artikel ini dari kawan kursus KPLI UPSI MARA.

    ReplyDelete
  9. Besnis produk kesihatan myherb2u-goji,tricajus,susu kambing,mlm call +60192311900
    http://www.healthbuilders.com.my/
    othmandraman@yahoo.com
    http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
    http://www.dnaglobal2u.com/
    http://www.iphytoscience.com/
    http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
    Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam,selangor,malaysia
    Rakan kongsi/penyewa/pekerja diperlukan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG