PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Wednesday, September 29, 2010

Zakat Pendapatan Wajib


Salam bahagia dan salam sejahtera kepada semua pengunjung blog ini. Segala puji bagi Allah yang menjadikan sekelian alam. Selawat dan salam kepada Nabi junjungan Muhammad saw dengan berkat perjuangan beliau menyampaikan dakwah sehingga Islam dapat dinikmati sehingga sekarang ini. Saya doakan kepada semua pengunjung blog ini berada dalam keadaan sihat dan bersemangat menjalankan segala aktiviti anda semua. Sejak kebelakangan ini saya terlalu sibuk dengan tugas-tugas utama sebagai guru agama, kakitangan awam, ketua keluarga dan sebagainya. Alhamdulillah setelah habis dari pemantauan P&P saya mempunyai sedikit masa lapang untuk menyiapkan satu artikel yang berkaitan dengan zakat pendapatan. Untuk menyediakan artikel ini adalah disebabkan cadangan seorang pengunjung blog ini supaya saya dapat menyediakan artikel zakat pendapatan sebagai rujukan semua.

Takrif zakat pendapatan ialah harta pendapatan dari semua jenis upah, imbuhan, bayaran atau hasil yang diperolehi daripada kerja atau usaha yang dilakukan sama ada secara tetap atau sekali sekali.

Zakat pendapatan memang tidak dinyatakan dalam mana-mana kitab Fiqh yang muktabar dahulu. Sebab itulah berlaku pertikaian dari kalangan umat Islam sekarang ini dengan mengatakan bahawa zakat pendapatan ini sahaja diada-adakan dan tidak perlu dibayar sebab dalam kitab-kitab terdahulu tidak ada. Tapi kita semua kena sedar bahawa sumber perundangan Islam itu ada empat bahagian iaitu Al-Quran, Hadis, Ijmak dan Qiyas. Apa-apa yang telah ditentukan oleh para ulamak dengan ijtihadnya dan fatwanya telah digezetkan, maka umat Islam semua wajib mengikutnya sebagai tanda mematuhi syariat Islam. Kalau nak bicarakan tentang hal bagaimana dan siapa yang layak ijtihad atau mengeluarkan fatwa perlulah dibincangkan dalam artikel lain sebab ini melihatkan usul fiqh.

Di antara pendapat ulamak yang mutakhirin yang mewajibkan zakat pendapatan ialah Prof. Dr. Yusof Qardhawi, Dr. Hussein Shahatah dan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan. Zakat pendapatan juga pernah dilaksanakan pada zaman pemerintahan khalifah Umar Abdul Aziz, beliau telah memungut zakat pendapatan dari angkatan tentera dan kakitangannya yang bergaji.

Alasan rasional tentang kewajipan zakat pendapatan berdasarkan pendapat ulamak yang mengatakan bahawa para petani dikenakan zakat pertanian dari hasil pendapatan mereka yang bertani. Ini juga menunjukkan bahawa orang yang mempunyai pendapatan seperti makan gaji, upahan, bonus, elaun, pencen dan sebagainya juga dikira sebagai pendapatan dari hasil kerjanya, maka dari itu diwajibkan zakat pendapatan keatas mereka yang mempunyai pendapatan dari hasil pekerjaan mereka. Firman Allah yang bermaksud :


“Wahai orang-orang Yang beriman! belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu Yang baik-baik, dan sebahagian dari apa Yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. dan janganlah kamu sengaja memilih Yang buruk daripadanya (lalu kamu dermakan atau kamu jadikan pemberian zakat), padahal kamu sendiri tidak sekali-kali akan mengambil Yang buruk itu (kalau diberikan kepada kamu), kecuali Dengan memejamkan mata padanya. dan ketahuilah, Sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi sentiasa Terpuji.” (Al-Baqarah : 267)

Sistem kewangan Islam semasa pemerintahan Islam dahulu menggunakan matawang dinar dan dirham sebagai urusan muamalah atau jual beli. Matawang dinar dibuat dari emas dan matawang dirham dibuat dari perak, jika kedua-dua matawang ini cukup haulnya selama setahun (mengikut tahun Hijrah), maka ia dikenakan zakat. Setelah keruntuhan pemerintahan Islam, matawang digantikan dengan duit kertas atau sebagainya dan nilai dinar atau dirham itu dinilai mengikut matawang kertas. Maka ia juga perlu dizakatkan mengikut apa yang telah ditetapkan, Hadis Nabi saw yang bermaksud :

”Jika kamu memiliki 200 dirham dan genap haulnya maka di dalamnya (zakat) 5 dirham, dan tidak taqwa ke atas kamu sesuatu iaitu di dalam emas, sehingga kamu memiliki 20 dinar. Apabila kamu memiliki 20 dinar dan genap haulnya, maka di dalamnya (zakat) setengah dinar.” (Riwayat Abu Daud)

Jenis-Jenis Harta Pendapatan

Penggajian dan Upah Kerja

Semua pendapatan secara gaji, upah, ganjaran, imbuhan dan sebgainya ang diperolehi oleh pekerja daripada majikan, hasil daripada usaha atau pekerjaan yang dilakukan untuk majikannya, sama ada semasa berkhidmat, selepas berkhidmat (pencen) atau selepas kematian. Contoh :

 1. Gaji, upah, bonus, tuntukan kerja lebih masa, gratuiti, pampasan, pencen, hadiah , anugerah & insentif, hasil ESOS (Skim pilihan sahan pekerja) dan sebagainya.

 2. Apa-apa hasil yang diperolehi dengan sebab pekerjaan atau penggajian.

Zakat Harta Kerja Bebas

Semua pendapatan secara upah, bayaran, imbuhan , royalti, komisyen dan sebagainya yang diperolehi hasil daripada usaha dalam bentuk kerja bebas atau perkhidmatan profesional. Contoh :

 1. Bayaran perkhidmatan konsultansi profesional seperti peguam, arkitek, doktor klinik atau hospital swasta dan sebagainya.

 2. Bayaran projek yang diterima oleh kontraktor dan keuntungan projek bermusim.

 3. Komisyen dan residual income pendapatan dari jualan insurans, takaful, unit trust, brokeraj dan seumpamanya.

 4. Bayaran royalti atau komisyen yang diterima hasl penulisan, penerbitan, aktiviti seni dan sebagainya.

Zakat Harta al-Mustaghallat

Semua pendapatan yang diperolehi daripada harta yang tidak diwajibkan zakat tetapi mendatangkan pulangan dengan cara sewaan atau jualan hasilnya. Contoh :

 1. Hasil sewaan rumah, bangunan, kilang, premis, perniagaan dan sebagainya.

 2. Hasil sewaan kenderaan, pengangkutan, peralatan, aset atau sebagainya.

 3. Hasil yang dikeluarkan oleh binatang ternakan seperti susu, telur, madu dan sebagainya yang dijual

Cara Pengiraan Zakat Pendapatan

Ada dua cara pengiraan zakat pendapatan iaitu :

Cara Pertama

Klik pada gambar untuk mendapatkan paparan yang besar

Cara Kedua

Klik pada gambar untuk mendapatkan paparan yang besar


Terpulang kepada pembayar menggunakan cara pertama atau kedua, hal ini tidak menjadi paksaan dan ikut kemampuan masing-masing.

Penutup

Segala penerangan di atas adalah berdasarkan sedikit ilmu yang dimiliki, jika ada kesalahan harap anda semua yang mengetahui dan mempunyai ilmu yang berkaitan dengan zakat menegur saya dalam ruangan komen yang disediakan. Marilah kita semua menunaikan zakat pendapatan yang telah difatwakan wajib keatas kita yang cukup haulnya sepertimana telah ditetapkan oleh pihak yang berwajib. Harta yang tidak dizakatkan adalah bukan dari harta kita dan ia merupakan harta orang lain. Untuk mengetahui penerangan ini dengan lebih lanjut lagi, silalah mengunjungi atau menghibungi pusat zakat negeri masing-masing untuk mengetahui cara kiraan yang telah ditetapkan.

20 comments :

 1. Assalamualaikum ustaz, boleh terangkan bagaimana pula dengan zakat emas ek? confius.

  Peluang peminjam PTPTN jom tukar interest dari 3% kepada 1%

  ReplyDelete
 2. Salam,

  Feyus ni link artikel saya tentang zakat emas

  http://www.ustaznoramin.com/2010/03/cara-mengeluarkan-zakat-emas-gred-999.html

  ReplyDelete
 3. 1. Adakah zakat pendapatan ini daripada Mazhab Imam As Syafie? Jika tiada dari Mazhab mana yang mewajibkan zakat pendapatan?

  wallahu a'lam

  ReplyDelete
 4. tq,ustz..
  saya nak share kat fb info ni ye..kawan2 saya ramai yg xtau ttgnya..

  ReplyDelete
 5. Salam,

  Ambillah saya benarkan dan kalau boleh masukkan link asalnya sekali sebagai rujukan.

  ReplyDelete
 6. Sila baca artikel di weblog Panglima Kungfu. Post mengenai hukum zakat pendapatan...

  http://panglimakungfu.blogspot.com/2010/10/004-hukum-zakat-pendapatan.html

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum Ustaz, bagaimana dengan bayaran hutang rumah dan kereta? Perlukah ditolak dari hasil pendapatan tahunan terlebih dahulu sebelum dikira zakat kerana membayar hutang itu bukankah kena diutamakan?

  ReplyDelete
 8. salam

  Bayaran kereta dan rumah tidak termasuk dalam tolakkan. zakat pendapatan sekarang ialah 11.000.00 setahun kalau kurang tak kena, kalau lebih kenalah.

  ReplyDelete
 9. "as'slm..

  sy keliru antara zakat pendapatan n simpanan..

  apa beza zakat pndapatn dgn zakat simpanan.. zakat smpanan sy fhm, tp bab zakat pndapatan sy x brape jelas, dr segi

  - jumlah, adkah perlu tolak duet belanja blann atau tidak ?
  - adakah prlu b'sndar pd nisab n haul ?

  jika kiraan zakat yg perlu d'keluar'n adlh b'dasar'n lebihan slpas kite suda tolak duet kperluan asas (mkn, sewa umah, knderaan, dll), bukan kah duet lbihan i2 suda d'kira sbg simpanan, n bayar zakat d'bwh zakat smpann ??

  trm ksih

  ReplyDelete
 10. Salam saya tak faham Ustaz.

  Ada orang bagitahu saya, zakat ini yang saya tahu orang lelaki (suami) yang menanggung taklif syaraknya dan suami jugalah yang memberikan nafkah pada wanita (isteri) hatta isteri itu bekerja sekalipun

  Tetapi saya ingin tahu juga kenapa wanita (isteri) yang bergaji dipotong zakat pendapatannya.

  Walhal isteri itu bekerja untuk membantu suaminya bukan menanggung nafkah? walau gajinya lebih besar dari suaminya sekalipun?

  ReplyDelete
 11. Hujjah Ustaz tentang wajibnya zakat pendapatan masih tidak meyakinkan. Jika Imam Syafie sendiri menyatakan tidak wajib, sanggupkah kita mengataknnya wajib?

  ReplyDelete
 12. Assalamualaiku, ustaz..
  Saya juga tidak yakin dgn wajibnya mengeluarkan zakat penggajian nih..sebab, syarat wajib keluar zakat ialah cukup haul dan nisabnya.. bagaimana dengan haul (tersimpan selama setahun) sebab gaji kita tu setiap bulan habis untuk sara hidup.. dan cukup nisabnya di mana? atas jumlah yang diterima setiap bulan atau jumlah setahun?

  Pada pendapat saya, kalau tak wajib, adalah lebih afdhal kita bersedekah..dah tentu jelas niat kita..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya setuju dgn anon 3:54pm. Bagaimana pelepasan di tentukan? Jika saya lihat untuk diri RM9000, Isteri RM3000 & anak RM1000 seorang (fixed). Tapi di tahun 2014 ni kita semua tahu, nilai pelepasan tersebut jauh lebih rendah dari keperluan belanja sekarang. Semua keperluan naik, bil air, letrik, makanan, dan segala2nya yang dikira sebagai bahan keperluan semua dah naik.

   ”Jika kamu memiliki 200 dirham dan genap haulnya maka di dalamnya (zakat) 5 dirham, dan tidak taqwa ke atas kamu sesuatu iaitu di dalam emas, sehingga kamu memiliki 20 dinar. Apabila kamu memiliki 20 dinar dan genap haulnya, maka di dalamnya (zakat) setengah dinar.” (Riwayat Abu Daud)

   bagi saya hadis di atas lebih merujuk kepada wang yang di simpan (memiliki) bukan yang yang di dapat. Seperti kita semua tahu, majoriti umat islam di malaysia gajinya habis untuk keperluan.

   Delete
 13. salam ustaz, bolehkah saya membayar zakat kepada bapa mertua dan emak mertua saya yang banyak berhutang

  ReplyDelete
 14. Besnis produk kesihatan myherb2u-goji,tricajus,susu kambing,mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam,selangor,malaysia
  Rakan kongsi/penyewa/pekerja diperlukan

  ReplyDelete
 15. Besnis produk kesihatan myherb2u
  Goji, tricajus, susu kambing, mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  https://www.google.com/#fp=eccba6f7b5b00530&q=myherb2u
  http://www.youtube.com/watch?v=JSOi1e3ethM
  https://www.google.com/search?q=myherb2u&filter=0&bav=on.2%2Cor.r_cp.r_qf.&bvm=bv.50952593%2Cd.bmk%2Cpv.xjs.s.en_US.epv7Gxs5zsU.O&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JrwTUt6VB4K4rAeI-YHQDA
  http://radiosilaturahim.com/tembok-pemisah-israel-mesir-telah-selesai-di-bangun/
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam, selangor, malaysia
  Rakan niaga/penyewa/pekerja diperlukan
  Kursus motivasi besnis disediakan
  Stokis/pegedar diperlukan
  Pakej melancong Kelantan/Selatan Thailand disediakan
  Rumah dijual diSubang Suria,Shah Alam
  Kelas mengaji Al Quran disediakan
  Welcome to Health Builders (M) Sdn.
  www.healthbuilders.com.my
  Syarikat jualan langsung unggul yang membawa kepada anda satu kerjaya … untuk terus berjaya. Nikmatilah kehebatan rangkaian produk dan keistimewaan pelan pemasaran kami untuk kehidupan yang lebih bermakna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Othman Draman...sibuk betui bisnis..sampai orng bincang bab zakat..nak mencelah dgn iklan MLM jugak ker.....manusia..manusia..

   Delete
 16. Salam,

  Cukai pendapatan adalah beban perbelanjaan yang diwajibkan kpd semua rakyat. Mengapa cukai ini tidak dikira sebagai perbelanjaan. Mengapa tidak diqiaskan pada zakat perniagaan di mana pengiraan zakat dibuat selepas ditolak cukai perniagaan

  ReplyDelete
 17. Tumpang tanya, boleh tak kalu kita mengabungkan bayaran zakat pendapatan dan zakat simpanan sekaligus? Contohnya setiap bulan kita membuat potongan gaji utk membayar zakat pendapatan dan kita membuat potongan yg lebih setiap bulan utk cover zakat simpanan dan lain2 zakat. Sebab kalu nak di bayar satu2 jenis zakat secara berasingan ni mungkin agak rumit bg sesetengah org. Mohon penjelasan...

  ReplyDelete
 18. Mengapa kadar pengiraan zakat pendapatan lebihkurang sama dgn cukai pendapatan...atas dasar apakah pengiraan ini dibuat? Adakah sama untuk semua negara Islam yg lain........ kalau nak dikira pendapatan cukup bulan habis...cukup tahun dah tak ada apa...malah negetif oleh itu atas dasar apa pendapatan ini dikenakan zakat sedangkan perbelanjaan melebihi pendapatan. harap dpt penjelasan.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG