PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Sunday, January 30, 2011

Hukum Kencing Sambil Berdiri


Tidak dibolehkan kencing berdiri, kerana ia bercanggah dengan sopan dan etika yang mulia, di samping mengelakkan diri daripada percikannya. Namun jika diyakini air kencing itu tidak memercik dan dapat dipastikan tidak akan terkena dirinya, maka tidak menjadi halangan baginya untuk kencing berdiri. Diriwayatkan dari Huzaifah ra yang menceritakan :

“Suatu ketika Nabi SAW singgah di suatu tempat pembuangan sampah berhampiran dengan daerah suatu kaum. Di situ, beliau membuang air kecil sambil berdiri. Melihat itu, aku segera pergi menjauh, tetapi beliau malah berkata : Mendekatlah ke mari Aku pun segera menghampirinya hingga berdiri berhampiran dengan tumitnya. Kemudian aku melihatnya berwuduk dan menyapu kedua-dua khufnya.” (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Petikan hadis di atas ini adalah untuk menunjukkan bahawa harus kencing sambil berdiri. Tetapi ia bukan untuk menunjukkan kebiasaan Rasulullah SAW kencing sambil berdiri. Kebiasaan Rasulullah ialah kencing secara duduk.

Imam An-Nawawi mengatakan kencing dalam keadaan duduk adalah lebih baik mengikutnya pandanganku, namun jika seseorang kencing dalam keadaan berdiri, maka itu juga tetap di bolehkan. Kedua-dua keadaan ini pernah dilakukan oleh Rasulullah SAW.

Ada sebahagian ulamak mengatakan bahawa hukum kencing berdiri adalah makruh kecuali jika ada sebarang keuzuran. Menurut mereka perbuatan Nabi kencing berdiri adalah kerana ada keuzuran bagi baginda, kemungkinan susah bagi baginda untuk duduk pada ketika itu memandangkan tempat itu ialah tempat pembuangan sampah atau mungkin juga baginda mengalami sakit tulang belakang. Menurut Imam Syafie orang Arab jika mereka mengalami sakit belakang, mereka akan kencing berdiri.

Di kalangan para sahabat sendiri terdapat khilaf tentang kencing berdiri. Terdapat riwayat menceritakan bahawa Saidina Umar, Ali, Zaid bin Tsabit, Ibnu Umar, Abu Hurairah dan Anas ra pernah kencing sambil berdiri. Antara sahabat yang memakruhkannya pula ialah Ibnu Mas’ud dan diikuti oleh Imam as-Sya’bi dan Ibrahim bin Sa’ad.

Rumusan dari perbahasan kencing berdiri di atas, maka hukumnya adalah harus jika orang tersebut mengalami kesukaran untuk kencing duduk. Manakala hukum makruh pula jika orang tersebut melakukan kencing berdiri dengan sengaja dan ia tidak mengalami apa-apa kesukaran dan musibah. Namun yang terbaik ialah kencing sambil duduk. Ini ditegaskan oleh Imam Ibnu al-Munzir :

“Kencing sambil duduk lebih aku sukai. Namun kencing berdiri hukumnya adalah harus. Kedua-duanya ada dalil dari Nabi SAW”.

12 comments :

 1. alhamdulillah, baru saya faham. thanks ustaz.

  ReplyDelete
 2. saya seorang wanita,masaallah sy ialah selepas menjlni pembedahan(bersalin)sebyk 4 kali,sy mengalami spt kencing x puas jikalau sy kencing secara duduk..lalu sy pun terPakSa kencing secara berdiri,apakah ianya harus atau haram?semuga jawapan tuan boleh membantu..t.ksih.

  ReplyDelete
 3. Salam

  Kalau disebabkan terpaksa dan perubatan, ia tidak menjadi haram.. tetapi pakaian yang anda pakai itu perlu dijaga supaya tidak terkena percikan dan lelehan kencing..kalau kena pakaian maka ia perlu dicuci kerana ia najis.

  ReplyDelete
 4. assalamualaikum

  trima kasih ustaz atas prkongsiaan ini:-)

  ReplyDelete
 5. Ilmu berguna ustaz..meminta kebenaran untuk dikongsikan...

  ReplyDelete
 6. Assalamu'alaikum ustaz,
  Kalau kita kencing berdiri, bila nak basuh perlu ke alirkan air. Sebab kalau alirkan air tentu basah seluar. Adakah sah kalau kita ambil air dengan tangan dan basahkan kemalauan dua tiga kali. Atau ada cara lain yang lebih baik.
  Terimakasih

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. Besnis produk kesihatan myherb2u-goji,tricajus,susu kambing,mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam,selangor,malaysia
  Rakan kongsi/penyewa/pekerja diperlukan

  ReplyDelete
 9. mungkinkah Rosulullah kencing sambil berdiri. saya masih tanda tanya dari artikel ini, karena saya juga belum pernah lihat atau dengar tenteng hadits yg yang menerangkan bahwa Rosulullah kencing sambil berdiri, dan saya masih ragu dengan keshohihan hadits diatas

  ReplyDelete
 10. mungkinkah Rosulullah kencing sambil berdiri. saya masih tanda tanya dari artikel ini, karena saya juga belum pernah lihat atau dengar tenteng hadits yg yang menerangkan bahwa Rosulullah kencing sambil berdiri, dan saya masih ragu dengan keshohihan hadits diatas

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG