PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Thursday, February 3, 2011

Hukum Bersetubuh atau Jimak Isteri Haid


Mengadakan hubungan seks atau berjimak dengan isteri ketika didatangi haid adalah haram dan termasuk di antara dosa-dosa besar. Hukum ini bagi suami yang melakukannya secara sengaja, mengikut kehendak hatinya, nafsunya, perasaanya dan tahu hukum haramnya. Sekiranya dia menghalalkan perbuatan menyetubuhi isterinya sedang haid, maka dia jatuh kepada kufur. Firman Allah yang berbunyi :

“Dan mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. katakanlah: "Darah haid itu satu benda yang (menjijikkan dan) mendatangkan mudarat". oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh Dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci. kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri.” (Al-Baqarah : 222)

Bagi suami yang melakukan persetubuhan dengan isterinya ketika haid perlu bertaubat, beristiqfar dan membayar kaffarah dengan menyedekahkan satu dinar atau setengah dinar.

Menurut Imam Al Ghazali mengatakan bahawa : “Melakukan hubungan seks sebelum isteri melaksanakan mandi hadas (selepas haid terhenti) boleh mewariskan penyakit kusta ke atas anak yang lahir hasil hubungan seks tersebut.”

7 comments :

 1. Disebabkan sunat melakukan Mandi Hari Jumaat . Oleh itu , sebahagian ulama’ kita telah menyatakan bahawa jika kita “ tidur @ mencampuri @ berjimak “ dengan isteri kita pada malam tersebut lalu kita tidur , maka pada paginya – sebelum solat Subuh – kita pun bangun untuk menunaikan mandi junub @ janabah @ wajib . Dalam masa yang sama , kita pun berniat untuk mandi sunat hari Jumaat . Daripada sinilah sebahagian ulama’ mengatakan sunat berjimak dengan isteri di malam Jumaat .

  ReplyDelete
 2. salam ustaz,apa hukumnya jika isteri dn suami berjimak atas kerelaan isteri?

  ReplyDelete
 3. Ketika isteri di penghujung haid hari keenam atau hari ketujuh, cecair warna perang pun kadang ada kekadang tak ada. isteri masih belum mandi wajib. nafsu kami untuk bersetubuh amat memuncak. Saya akan geselkan kepala zakar di permukaan faraj dan clitoris isteri menyebabkan isteri mengelepar kesedapan. Air mani Saya pun kadang2 terpancut di permukaan faraj isteri. kami tak masukkan zakar kedalam lubang faraj isteri. Apa hukumnya Ustaz?....

  ReplyDelete
 4. ustaz saya menyentuh isteri dan meletak zakar pada lurah ponggongnya pada waktu dia haid sehingga saya kemuncak apa hukumnya.

  ReplyDelete
 5. Salam Ustaz....sekiranya isteri keluar haid pd tgh hari dan isteri tidak pasti sama ada darah haid @tidak....pada mlm hari darah itu tidak keluar dan isteri tidak pula mandi hadas...dan pada malam hari suami isteri tersebut melakukan jima'...Apa hukumnya ustaz....

  ReplyDelete
 6. salam ustaz...membayar kaffarah itu kepada siapa ustaz?

  ReplyDelete
 7. assalamualaikum......ustad...pa hukumnya kalau isteri mengharamkan setubuh dengannya....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG