PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Friday, September 16, 2011

Buruk Sangka Terhadap Kekasih


Saya remaja berusia 22 tahun dan mempunyai seorang teman lelaki. Sejak bersamanya saya sering mengalami perasaan yang sangat menyeksakan jiwa saya.

Saya sering berfikir perkara yang negatif terhadapnya. Saya sangat tertekan dengan apa yang saya lalui. Apabila rasa resah gelisah dan berfikir yang bukan-bukan saya akan terus menunaikan solat, mengaji dan berzikir.

Namun, setelah selesai semua itu, perasaan curiga dan bersangka buruk itu kembali menghantui diri. Adakah kata hati kita benar ataupun itu hanya hasutan syaitan?

Jawapan

Antara akhlak mulia yang digalakkan Islam ialah bersangka baik terhadap orang lain. Ini kerana ia dapat menjaga hubungan baik sesama individu dan masyarakat.

Allah s.w.t menyuruh orang beriman supaya tidak bersangka buruk terhadap orang lain. Antaranya Allah berfirman dengan maksudnya : 

“Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mencari kesalahan orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah kamu suka makan daging saudaranya yang telah mati? Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. Dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Hujurat (49): 12).

Islam melihat segala suatu yang hendaklah dikatakan atau diambil tindakan, hendaklah ia berdasarkan bukti, saksi dan pengakuan sendiri. Dalam menjaga hubungan masyarakat Islam juga melarang kita mencari kesalahan orang lain dengan mengintip dan sebagainya.

Dengan itu anda hendaklah menjauhi daripada sikap dan akhlak yang tidak baik itu. Ia sudah tentu daripada hasutan syaitan dan timbul daripada jiwa yang sentiasa mengarah melakukan perkara yang tidak baik, iaitu nafsu ammarah bi-su’.3 comments :

 1. tapi kalau kekasih kite pernh curang pade kite berkali2.. salahkah kite bersangka buruk padanya sdgkan stiap yg kite sangkakan itu benar dan ade bukti..

  ReplyDelete
 2. ustaz sye nak tye.. kalau kekasih kite sengaja menyakitkan hati kite ape hukumnya... sedgkan dye tahu yg kite kekasih dye tapi dye curang dgn kite.. bagaimane pula kalau dye menyakitkan hati kite dlm keadaan tdk sedar.. contohnye kerana perbuatan sihir org.. sye ade seorg bf sye ngn dye slalu bergaduh.. dalam mase yg sma dye ade kwn dgn seorg janda smpai diaorg terlanjur ustaz.. jadi apabila bf sye sedar akn prbuatan dye dye mmberitahu sye.. dan sye hye berdiam.. dlm mase yg same dye mnceritakan pasal permpuan tu pade sye.. memberitahu yg prmpuan jnda tu pernh mmbuat bks bf dye smpai tergilakan dye disbbkn bks bf dye putuskan hbgn dgn janda tu.. msalah sye skrg ustaz.. knp bf sye walaupun dh tau janda tu sebenr jnis yg mcm mane tp dye masih lgi mnghubungi jnda tu.. shggakan sye nekad utk memutuskan hbgn dgn bf sye krn kejadian berulng hampi berkali2... apa yg perlu sye buat ustaz.. bantu sye..

  ReplyDelete
 3. salam..ustz saya nak tnya..
  1. Adakah slps melahiran anak kita perlu terus mandi wajib disebabkan wiladah?
  2. Adakah slps darah nifas kering baru kita mandi wajib?

  mohon ustz memberi penjelasan..trima kasih..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG