PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Wednesday, October 12, 2011

Brunei Ingin Melaksanakan Hukum IslamSultan Brunei hari ini menitahkan agar pemerintah negara itu melihat keperluan untuk melaksanakan undang-undang syariah dengan segera, serentak dengan undang-undang sivil di negara itu.

Baginda yang bertitah di mesyuarat Majlis Agama Islam di bangunan Majlis Undangan di sini berkata,perlaksanaan undang-undang itu tidak harus lagi ditangguh lebih lama kerana kelengkapan untuk melaksanakannya sudah ada.

Akta Jenayah Islam jika difahami dengan betul ujarnya, adalah yang terbaik kerana ia datang dan dicipta oleh Allah Yang Maha Kuasa dan tidak manusia.

"Kita tidak harus melambatkan dan sebaliknya merebut petunjuk itu secara positif.

"Apa lagi di sana untuk menunggu? Kita sudah mempunyai bangunan mahkamah yang mengagumkan, ramai pakar telah dihasilkan dan bahawa negara telah mencapai kemerdekaan. Apa lagi?" soal baginda.

Menurutnya, setiap individu bertanggungjawab untuk melakukan perbuatan baik yang merupakan permintaan dari Allah Maha Kuasa.

Sehubungan itu ujarnya,undang-undang Islam penting untuk mengawal semua masalah dalam hidup, agama, keturunan, minda dan kekayaan.

"Walaupun ia adalah tanggungjawab kita, ia perlu dipenuhi bagi Allah Maha Kuasa," titah baginda lagi.

Memetik laporan Brudirect.com, undang-undang Islam ujar baginda, adalah pengetahuan dan sistem yang unik dan sangat cantik dan sudah tentu akan dipilih apabila difahami, namun jika ia tidak difahami, ia akan dibenci.

"Tetapi sejak manusia tidak mahu memahami, undang-undang itu dilihat sebagai buruk dan menakutkan. Segala puji bagi Allah yang Maha Kuasa, kita dipandu oleh-Nya untuk melihat dengan jelas keindahan undang-undang Islam.

"Saya memberi mandat kepada agensi-agensi atau institusi yang berkaitan, Kementerian Hal Ehwal Ugama, Negara Brunei Majlis Agama Islam, Negeri Jabatan Kehakiman, Jabatan Peguam Negara, Jabatan Mahkamah Syariah dan semua pihak untuk bekerjasama dan berurusan secara kolektif dan telus sehingga undang-undang ini mula membuahkan hasil," titah baginda lagi.

Terdahulu, Menteri Hal Ehwal Ugama, Pg Dato Seri Setia Dr Hj Mohammad bin Pengiran Haji Abdul Rahman berkata, Majlis Agama Islam Brunei adalah badan tertinggi dalam membantu Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda dalam menegakkan kesucian Islam di negara ini.

Sumber : Harakah Daily

Ulasan Ustaz

Masyarakat Islam sekarang ini kebanyakkannya kurang tahu tentang Islam yang sebenar, sebab itulah penerangan demi penerangan perlu diterapkan kepada mereka supaya mereka dapat mengetahui dan memahami Islam itu dengan lebih mendalam lagi. Tidak menjadi masalah kalau orang kafir sendiri tidak mahu undang-undang Islam kerana mereka memang tidak membenarkan agama Islam dan tidak yakin dengan apa yang terdapat di dalam Al-Quran. Sepatutnya yang perlu dirunsingkan ialah umat Islam yang menolak undang-undang syariah atau hukum Islam. Ini isu yang besar dan perlu mencari jalan untuk menyelesaikannya. 

Orang kafir sudah pasti di hari perhitungan mereka akan dimasukkan ke dalam neraka selamanya. Tidak hairanlah kalau mereka menolak hukum Islam. Menjadi hairan bagi saya orang Islam yang menolak hukum Islam, bila tolak sahaja hukum Allah bererti menolak Al-Quran dan Sunnah. Bila tolak Al-Quran dan Sunnah ini sudah pasti menolak kebenaran Allah dan Rasulullah. 

Sebagai orang yang faham tentang Islam, kita tidak semestinya diam dari memberi faham kepada umat Islam yang lain, sebab menjadi kewajipan kepada kita untuk menyebarkan dakwah kepada semua manusia terutamanya kepada umat Islam itu sendiri. Kalau kita hanya fikirkan pangkat dan harta sahaja, maka sudah tentu kita telah mengabaikan satu tanggungjawab besar yang telah diamanahkan oleh Allah. Saya teringat kata-kata guru saya semasa belajar di pondok dahulu, antara kata-katanya ialah "kalau kita kejar dunia, sudah pasti kita dapat dunia sahaja. Kalau kita kejar akhirat, maka sudah tentu dunia akhirat kita dapat."

Sebagai pendakwah kita jangan hanya menyampaikan perkara-perkara yang melibatkan solat, akhlak yang baik, sejarah Islam dan benda-benda yang ringan sahaja. Kita juga kena menyampaikan semua perkara yang melibatkan kepentingan Islam, supaya masyarakat di luar sana faham tentang Islam yang sebenar. Insya-Allah kalau kita ceritakan perkara yang sebenar dan tidak melibatkan mana-mana fahaman politik, maka sudah pasti masyarakat diluar sana akan menerimanya dengan hati yang terbuka walaupun mereka mempunyai latar belakang politik yang berbeza. Sebab itulah setiap pendakwah perlu mempunyai strategi dan kebijaksanaan untuk menyusun segala gerak kerja dakwahnya.

Bila semua masyarakat telah faham tentang Islam, maka sudah menjadi satu perkara yang mudah untuk memastikan Islam yang sebenar dapat diamalkan dan dilaksana di muka bumi ini. Seperti titah Sultan Brunei untuk melaksanakan hukum Islam di negaranya. Ini semua berlaku disebabkan dia telah memahami tentang kebenaran hukum Islam itu sendiri.

8 comments :

 1. salam ustaz
  setuju 200%.
  saya menyokong penuh perancangan sultan brunei untuk melaksanakan hukum islam yang di suruh dan di perintahkan oleh allah di dalam al quran.
  tahniah sultan brunei dan negara baginda sultan brunei akan berkat dengan pelaksanaan hukum allah snwt.

  ReplyDelete
 2. saya rakyat malaysia di brunei mmg sgt terharu hingga hampir menitis airmata mendengar titah KDYMM Tuanku Sultan. Sedikit pembetulan, bukan 'Brunei ingin...tetapi Brunei akan melaksanakan hukum islam secepat mungkin'. Semoga Allah terus memberkati bumi Brunei dan sekitarnya termasuk di Malaysia. Amin

  ReplyDelete
 3. SYUKUR RAKYAT BRUNEI DPT PEMIMPIN YG ADIL LG BIJAKSANA....TAPI SYG SERIBU KALI SYG PEMIMPIN MALAYSIA.......

  ReplyDelete
 4. betul tu kawan-kawan.kami di sini pun rasa terpanggil dan begitu terharu dan begitu gembira kerana seorang pemimpin negara ingin melaksanakan hukum islam di negara nya.kami di malaysia amat menyokong sepenuh nya kerana itulah perintahnya allah snwt yang MAHA TINGGI LAGI MAHA ADIL dengan pemerintahannya.Allah telah memerintahkan hambanya agar sentiasa melaksanakan hukum nya.Tiada dakwa dakwi lagi.Ternyata baginda sulta brunei memang seorang ketua kerajaan yang begitu baik dan bernas sekali pilihannya untuk melaksanakan hukum allah snwt yang teramat benar sekali.Syukur kepada allah snwt kami semua dapat ucapkan dan tahniah kepada tuanku sultan brunei kerana kita terasa kegembiraannya walau kami di malaysia.

  saya yakin brunei akan menjadi lebih makmur, berkat dan lebih maju di atas pelaksanaan hukum yang allah perintahkan itu.

  ini lah yang kita inginkan, sebuah negara akan menjadi lebih BAROKAH dan BERKAH apabila melaksanakan HUKUM-HUKUM ISLAM berlandaskan al quran.

  kami semua menyokong seluruhnya kepimpinan sultan brunei di dalam melaksanakan hukum-hukum islam itu.

  kami berharap malaysia juga akan mengikuti nya nanti agar kemaslahatan umah seluruh nya.

  ReplyDelete
 5. Alangkah bertuahnya jika aku ini menjadi salah seorang rakyat Brunei D.S

  ReplyDelete
 6. Saya bekerja di Brunei Darussalam, beberapa hari selepas Sultan Brunei menitahkan supaya dilaksanakan Hukum-hukum berlandaskan Syariah di Brunei, di langit Brunei disebelah pagi 13hb Oktober 2011 dengan jelas terbentuk tulisan ALLAH pada awan. Tanda kebesaran Allah, dan kami memohon ampunmu ya Allah.

  ReplyDelete
 7. Besnis produk kesihatan myherb2u-goji,tricajus,susu kambing,mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam,selangor,malaysia
  Rakan kongsi/penyewa/pekerja diperlukan

  ReplyDelete
 8. alhamdulillah, terima kasih Ustaz Noramin, semoga semua umat islam yg lain diberi petunjuk dan lindungan dari Allah SWT

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG