PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Sunday, October 9, 2011

Jom Buat Korban Bersama HALUAN Malaysia


Muslim dan muslimat yang budiman

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Syukur ke hadrat Allah SWT yang mencurahkan nikmat keimanan, rahmat dan rezeki yang melimpah-ruah kepada kita. Selawat dan salam ke atas junjungan Rasulullah SAW yang telah meninggalkan kepada kita contoh tauladan yang mulia, untuk mencapai kejayaan yang hakiki.

Kini bulan Zulhijjah telah tiba, jester peluang untuk kita mendekatkan diri kepada Allah SWT melalui ibadah korban. Alhamdulillah, saban tahun peluang ini sentiasa dinanti dan direbut oleh mereka yang berkemamouan. Namun saban tahun juga kita dapat melihat daging-daging korban berlebihan di tempat-tempat tertentu, malah ada juga diagihkan kepada mereka yang tidak begitu memerlukan bantuan. Sedangkan mereka yang benar-benar memerlukan masih tidak dapat mengecapi daging korban sebagaimana sepatutnya.

Menyedari senario ini, HALUAN sekali lagi akan menganjurkan “Program Ibadah Korban Aidil Adha 1432H” sebagai inisiatif untuk menggalakkan umat Islam menunaikan ibadah korban di tempat mereka yang lebih memerlukan bantuan, samaada kerana masalah ekonomi, bencana alam, peperangan, penindasan dan seumpamanya.

Untuk tujuan ini, HALUAN mengenalpasti gologan berikut sebagai sasaran program ibadah korban bagi tahun 1432H :

  1. Perkampungan orang asli Semenanjung Malaysia, bagi meraikan saudara-saudara baru. 

  2. Perkampungan Islam miskin di Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur. 

  3. Perkampungan Islam di Kemboja.

  4. Sri Langka, India, Bangladesh, Thailand, Vietnam dan Loas. 

  5. Pelarian dan mangsa-mangsa kebuluran Somalia.
Semoga Allah menerima amal kebaikan kita semua. Dengan melaksanakan ibadah korban di tempat-tempat yang lebih memerlukan insya-Allah kita mendapat ganjaran yang berlipat ganda di samping turut menyumbang untuk menyelesaikan permasalahan umat Islam di tempat-tempat tersebut. Allah berfirman dalam surah Al-Hajj, ayat ke 37 yang bermaksud :

“Daging dan darah binatang korban atau hadiah tidak sekali-kali sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas berdasarkan takwa dari kamu”.

Diriwayatkan oleh Tarmizi bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud, “Tiada dibuat oleh anak adam pada Aidil Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai Allah SWT daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kukunya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih.”

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG