PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Saturday, December 10, 2011

Nama-nama Pada Ilmu Tauhid

 

Ilmu Usuluddin

Ilmu ini membahaskan perkara-perkara yang berkaitan dengan perkara-perkara pokok dalam Islam, seperti beriman kepada Allah, beriman kepada rasul dan lain-lain. Perkataan usul bermaksud tunjang atau asas, manakala perkataan ad’din bermaksud agama yang merangkumi semua aspek hidup dunia dan akhirat.

Ilmu Akidah

Ilmu ini membahaskan hal-hal yang berkaitan dengan akidah (kepercayaan) di dalam hati. Perkataan akidah bermaksud kepercayaan yang bersimpul atau yang terikat di dalam hati.

Ilmu Kalam

Ilmu ini membahaskan pada peringkat permulaan Islam dahulu, ilmu ini dibicarakan melalui perdebatan atau bertikam lidah terutama masalah kalam Allah adakah baharu atau qadim. Perkataan kalam bermaksud perkataan atau percakapan.

Ilmu Makrifah

Ilmu ini berkaitan dengan mengenal Allah dan rasul-rasulnya yang mana tiap-tiap orang Islam diperingkat awalnya wajib mengenal Allah dan rasulnya. Perkataan makrifah bermaksud mengenal atau mengetahui, ia menjadi asas agama sebagaimana yang dikatakan “Awal-awal agama adalah mengenal Allah”.1 comment :

  1. salam ustaz,

    terimaksih atas pengertian makna ilmu ini...betapa jahilnya diri ini selama ini...

    Amin

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG