PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Monday, August 29, 2011

Kepada Yang Ingin Menanyakan SoalanSalam akhir Ramadhan kepada semua pengunjung blog saya. Tinggal beberapa jam sahaja untuk kita menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Sudah pasti sekarang ini ada yang sibuk membalut ketupat, mengemas rumah dan sebagainya. Apa-apa pun saya doakan anda semua dapat melunaskan pekerjaan anda dengan baik dan bagi yang balik ke kampung selamat jalan dan selamat sampai ke distinasi anda semua.

Di kesempatan yang ada ini, saya ingin memaklumkan kepada pengunjung yang menanyakan soalan di ruang komen blog ini, saya mohon maaf kerana tidak dapat menjawab soalan-soalan anda semua di atas sebab kesibukan kerja utama.

Saya mencadangkan kepada anda yang ingin menanyakan soalan kepada saya dan inginkan jawapan. Maka bolehlah melalui ruangan Fan Facebook ustaz nor amin (Klik Sini), kerana di sana saya lebih mudah untuk menjawabnya. Setiap pertanyaan hendaklah melalui ruangan perbincangan di Fan FB saya (Klik Sini). Ini bertujuan untuk memudahkan saya memantau jenis soalan yang diutarakan dan saya lebih mudah untuk membuat pantauan.

Saya mengharapkan tidak berlaku pertindihan soalan atau soalan yang sama dengan soalan yang telah lalu, dan anda boleh merujuk kepada jawapan yang telah diberikan pada soalan yang telah lalu. Lebih cantik lagi soalan janganlah terlalu panjang dan terlalu berbelit-belit supaya saya dapat memahami maksud persoalan anda.

Sunday, August 28, 2011

Cara Menentukan Waktu Berbuka Bagi Orang MusafirSoalan :


Ustaz,

saya akan pulang ke Malaysia pada penghujung Ramadhan dan akan menaiki penerbangan selama kurang lebih 13 jam. Perjalanan saya akan bermula pada pukul 12.00 tengah hari waktu tempatan. Saya dijangka tiba di Malaysia hari berikutnya pada jam 7.25 pagi waktu Malaysia. Mengikut waktu tempatan, saya akan mulai berpuasa pada jam 5.17 pagi dan berbuka pada jam 6.51 petang.

Soalan saya, semasa dalam perjalanan ini, adakah saya perlu mengikut waktu tempatan tempat saya berlepas atau mengikut waktu Malaysia bagi tujuan berbuka puasa/sahur/solat?

Jawapan :

Menurut fatwa Syeikh ‘Athiyah Saqar Rahimahullah (bekas pengerusi Lujnah Fatwa al-Azhar). Seorang yang bermusafir sebagaimana juga orang lain yang tidak bermusafir- ia hendaklah berbuka apabila telah tiba malam (yakni telah jelas terbenam matahari). Ini kerana Allah berfirman (bermaksud) :
“Kemudian sempurnakanlah puasa hingga (tiba) malam (yakni terbenam matahari)” (al-Baqarah : 187).

Dalam hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim diceritakan Nabi sAW bermusafir di bulan Ramadhan bersama sahabatnya. Apabila matahari terbenam, baginda meminta seorang lelaki menyediakan makanan untuknya. Bila telah disediakan, baginda minum sambil berkata dengan tangannya menunjuk ke arah Timur dan Barat :
“Apabila matahari telah terbenam dari arah sana (arah Barat) dan datang malam dari arah sana (yakni Timur), maka orang berpuasa bolehlah berbuka” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim dari Umar ra).

Jadi, berdasarkan ayat al-Quran dan hadis tersebut, seorang yang berpuasa tidak harus berbuka kecuali apabila telah tiba malam dan malam tiba dengan terbenam matahari. Selama orang yang berada di atas kapal terbang tidak melihat malam (yakni ia masih melihat siang) tidak harus ia berbuka. Apa yang akan berlaku jika ia bermusafir ke Timur, maka siangnya semakin pendek dan tempoh puasanya juga akan jadi singkat. Dan jika ia menuju ke arah Barat, siang dan puasanya akan jadi panjang. Arah mana pun yang ia tujui (sama ada Timur atau Barat), yang dijadikan perkiraan untuk berbuka ia dengan tibanya malam (terbenam matahari), bukan merujuk kepada waktu di tempat ia bertolak atau waktu di tempat tujuannya atau waktu semasa di Negara/kawasan yang dilalui oleh kapal terbangnya.

Jika berpuasa menyukarkan bagi orang yang menuju ke Barat, kerana masa berpuasa yang menjadi lebih panjang, harus ia meninggalkan puasa atas sifatnya sebagai seorang musafir dan kemudian mengqadhanya selepas Ramadhan.

Sumber : Halaqah Net

Thursday, August 25, 2011

Hukum Menelan Gelema, Kahak Atau Hinggus ketika PuasaSoalan


Ustaz, saya ada satu kemusykilan, adakah menelan kahak atau hingus yang turun dari hidung dapat membatalkan puasa?

Jawapan

Selain dari itu, terdapat khilaf di kalangan ulamak termasuk perkara-perkara yang disebut dalam soalan di atas. Bagi masalah menelan gelema, dahak dan hingus para ulamak berbeza pandangan, ada yang berkata ia membatalkan puasa dan ada yang berkata ia tidak membatalkan puasa.

Menurut mazhab Syafie gelema atau kahak yang dikeluarkan dari dalam tekak, jika diludahkan keluar tidaklah membatalkan puasa. Namun jika gelema atau kahak itu ditelan kembali selepas berada dalam mulutnya, maka batallah puasa.

Adapun menyedut gelema dari kepala atau hidung, jika terus masuk ke dalam kerongkong tanpa melalui perantaraan mulut, tidaklah membatalkan puasa. Namun jika disedut masuk ke mulut, kemudian ditelan maka batallah puasa. Jika diluahkan, maka ia tidak membatalkan puasa. Menurut ulamak-ulamak yang lain, menelan gelema tidaklah membatalkan puasa kerana ia biasa berada dalam mulut dan datangnya dari dalam badan bukan dari luar, jadi diumpamakan seperti air liur.

Sumber : Halaqah Net


Monday, August 22, 2011

Melakukan Persetubuhan Ketika Masuk Subuh Di Bulan Ramadhan Tanpa DisedariSoalan :


Suami isteri berjimak semasa waktu azan subuh dibulan puasa dan kemudian mandi wajib bolehkah mereka berpuasa, sedang apa yang saya tahu masa waktu imsak kita dikehendaki berhenti makan dan membuat perkara membatalkan puasa juga selepas azan subuh maksudnya itu bermula?

Jawapan :

Apabila seseorang menyangka bahawa fajar akan terbit lambat lagi, lalu bersetubuh. Kemudian dalam bersetubuh itu fajarpun keluar atau terdengar suara azan, maka wajiblah ia menghentikan persetubuhan itu dengan segera (serta merta) tidak boleh diteruskan lagi. Jika ia meneruskannya bererti ia telah merosakkan puasanya dengan bersetubuh yang disengajakan. Demikian pulalah dengan orang yang minum dan makan pada waktu itu.

Kecuali, ia tidak menyedari bahawa masuk waktu subuh itu telah hampir secara tidak sengaja seperti jam rosak atau tidak betul, tidak dengar suara azan, tidak nampak fajar sidiq atau sebagainya. Maka perbuatan persetubuhan suami isteri dimaafkan. Jika dalam masa tersebut sudah kita menyedari waktu imsak atau waktu subuh sudah mendekati, maka jangan sesekali melakukan persetubuhan, sebab dikautiri terbabas sehingga masuknya waktu subuh. Begitu juga kalau hati kita ragu-ragu atau terdetik takut terbabas persetubuhan tersebut sehingga waktu subuh, maka lebih baik dielakkan dari melakukan persetubuhan tersebut, kerana perbuatan berjaga-jaga lebih baik untuk menghindari dari berlakunya dosa.

Jika persetubuhan itu diteruskan walaupun telah terdengar suara azan, maka hendaklah membayar kaffarah. Pertama memerdekakan hamba, jika tidak ada atau tidak mampu, dengan berpuasa dua bulan berturut-turut, jika tidak sanggup iaitu dengan memberi makan 60 orang miskin. hadis riwayat Abu Hurairah bahwa telah datang seorang lelaki kepada Rasulullah saw dan berkata :

”Aku telah celaka wahai Rasulullah. Baginda menjawab : Apa yang membuatmu celaka? Orang itu berkata : Aku telah menyetubuhi isteriku di bulan Ramadhan. Baginda bertanya : Adakah kamu memiliki sesuatu untuk membebaskan hamba? Orang itu menjawab : Tidak. Baginda bertanya : Sanggupkah kamu berpuasa dua bulan berturut-turut? Orang itu berkata : Tidak. Baginda bertanya : Apakah kamu memiliki sesuatu untuk memberikan makan enam puluh orang miskin? Orang itu menjawab : Tidak. Kemudian Baginda terdiam beberapa saat hingga didatangkan kepada Baginda setangkai kurma dan berkata : Ambil kurma ini sedekahkanlah ia. Orang itu berkata : Adakah orang yang lebih miskin dari kami. Maka tidak ada tempat diantara dua batu hitam penghuni rumah yang lebih miskin dari kami. Lalu Baginda pun tertawa hingga terlihat gigi garhamnya kemudian berkata : Pegilah dan berikanlah ini kepada keluargamu.” (Riwayat Jamaah)

Masalah ini juga sama dengan orang yang tidak berkahwin melakukan persetubuhan di waktu tersebut atau waktu siang Bulan Ramadhan, maka mereka akan dikenakan denda kiffarah sepertimana telah saya nyatakan di atas. Mereka bukan dosa melakukan persetubuhan di waktu puasa, malah mereka juga telah melakukan dosa besar dan perbuatan yang dikutuk oleh Allah disebabkan zina. Sabda Allah swt yang bermaksud :

“Perempuan Yang berzina dan lelaki Yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya Dalam menjalankan hukum agama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman seksa Yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang Yang beriman.” (An-Nur : 2)

Hadis Rasulullah saw yang bermaksud :

“Seorang lelaki telah datang menemui Rasulullah saw semasa baginda berada di dalam masjid lalu beliau memanggil Rasulullah seraya berkata : ‘Wahai Rasulullah sesungguhnya aku telah melakukan perbuatan zina,’ maka Rasulullah berpaling daripadanya sehingga diulang pengakuannya sebanyak empat kali. Maka apabila lelaki berkenaan telah membuat pengakuan ke atas dirinya sebanyak empat kali Rasulullah saw pun memanggilnya lalu bersabda : ‘Adakah engkau gila ? Jawab lelaki itu : Tidak. Nabi bersabda lagi : Adakah engkau telah kahwin? Jawab lelaki itu : Ya. Maka Nabi bersabda : Bawalah dia dan jalankan hukuman rejam.” (Muttafaqun Alaih)Saturday, August 20, 2011

Isteri Stress Suami Suka BerzinaSaya ibu kepada empat anak. Saya sudah mendirikan rumah tangga hampir lapan tahun. Masalah yang saya hadapi sekarang ini berkaitan dengan sikap suami yang kaki perempuan.

Sejak awal perkahwinan kami lagi dia sudah ada hubungan dengan wanita lain. Apabila dapat tahu saya bagi dia peluang, tetapi dalam diam-diam dia masih ada wanita lain.

Saya masih beri dia peluang apabila dia berjanji tidak akan melakukannya lagi. Setiap wanita yang dikenali pasti akan memberitahu saya mereka pernah ditiduri suami saya.

Sejak akhir-akhir ini, masalah datang bertimpa-timpa bukan seorang wanita tapi kebanyakannya dia kenal melalui Internet. Semuanya menyatakan pernah ditiduri suami saya dan pernah disuruh suami saya minum arak.

Terbaru saya dapat tahu dia pernah berkahwin tapi katanya dia sudah menceraikannya. Apa yang saya kesalkan dan sedih sekarang ini ialah dengan sikap dia yang suka berfoya-foya.

Saya juga menggalas tanggungjawab menjaga anak. Saya amat tertekan dengan sikapnya dan jika hendak ikutkan hati ingin saja berpisah, tetapi saya tidak tahu apa caranya.

Jawapan

SEORANG suami sepatutnya menjadi ketua keluarga yang bertanggungjawab kepada anak dan isteri. Sebagai lelaki Muslim pula, beliau perlu menjaga kehormatan diri dengan tidak melakukan perzinaan yang dilarang Allah.

Ini jelas apabila Allah menyifatkan orang Mukmin yang berjaya, antaranya: “Dan mereka yang menjaga kehormatannya kecuali kepada isterinya atau hambanya, sesungguhnya mereka tidak tercela. Kemudian, sesiapa yang mengingini selain yang demikian, merekalah orang yang melampaui batas.” (Surah al-Mu’minun ayat 5 hingga 7).

Dengan itu, puan mempunyai alasan kukuh untuk berpisah dengan suami yang suka berfoya-foya dan terbabit dengan zina sehingga mengabaikan rumah tangga.

Bagaimanapun, ia perlu diperiksa secara betul dan bukan atas dasar cemburu atau fitnah semata-mata. Cara terbaik ialah dengan memberitahu keluarga sendiri terlebih dahulu dan mendapat nasihat mereka.

Mereka mungkin dapat menyelesaikan kemelut rumah tangga itu. Puan boleh juga menghubungi peguam syariah yang akan memberi nasihat dan tunjuk ajar prosedur perlu diikut dalam mendapat perceraian sama ada secara fasakh atau sebagainya. Bagaimanapun, ia membabitkan kos dan masa.

Sumber : Harian Metro

Friday, August 19, 2011

Haram Mentega Golden Churn : JAKIM


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengesahkan semua produk mentega jenama Pure Creamy Butter Golden Churn Butter keluaran Syarikat Ballantyne Food PTY Ltd dari New Zealand yang dipasarkan di negara ini adalah tidak halal.

Ketua Pengarah JAKIM, Othman Mustapha, dalam satu kenyataan di sini semalam, berkata perkara itu diputuskan dalam perbincangan antara Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan; Jabatan Kimia, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) dan Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) pada 8 Ogos lalu.

“Laporan analisis yang diterima JAIS 19 Julai lalu menunjukkan asid deoksiribonukleik (DNA) babi disahkan Jabatan Kimia dikesan dalam mentega berkenaan dan semua produk itu berpunca dari kilang yang sama walaupun diimport pihak berbeza serta diedar di pasaran yang berbeza. Ini disahkan wakil syarikat itu sendiri.

“Sehubungan itu, umat Islam diminta tidak menggunakan produk ini. Keputusan ini sudah dimaklum kepada syarikat berkenaan pada 9 Ogos lalu dan Ballantyne Food Food PTY Ltd bersetuju menarik balik produk berkenaan dari pasaran,” katanya.

Beliau juga menasihatkan pemegang dan permohonan baru Sijil Pengesahan Halal dari JAKIM atau jabatan agama Islam negeri yang sudah menggunakan produk terbabit mengambil empat tindakan iaitu :
 1. Menukar bahan ramuan terbabit kepada bahan ramuan lain yang mempunyai Sijil Halal yang diiktiraf.

 2. Mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baru.

 3. Melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri.

 4. Mengemukakan bukti surat akuan samak daripada jabatan agama Islam negeri.
Bagi mengelakkan kekeliruan berkaitan isu halal itu, Othman meminta pihak berkenaan merujuk kepada laman sesawang JAKIM di Sini atau di Sini dan jangan merujuk kepada sumber tidak rasmi seperti laman sesawang sosial.

Beliau berkata, untuk sebarang maklumat atau pertanyaan boleh terus diajukan dengan menghubungi Bahagian Hab Halal Jakim di talian 03-83150200.

Sumber : Berita Harian

Tuesday, August 16, 2011

Isu Larangan Membaca Al-Quran Menggunakan Pembesar Suara Di Pulau Pinang


Baru-baru ini pihak jawatankuasa fatwa Pulau Pinang telah memutuskan larangan menggunakan pembesar suara pada bacaan Al-Quran sebelum Subuh dengan alasan menganggu ketenteraman awam sekitarnya. Keputusan ini dibuat adalah disebabkan aduan yang telah dibuat oleh umat Islam negeri tersebut tentang hukum bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara. Keputusan ini juga dibuat bukan dari mufti seorang sahaja, tetapi ia dibuat berdasarkan kesepakatan semua ahli jawatankuasa fatwa negeri yang terdiri dari golongan ulamak dan professional.

Saya mengenali S.S Datuk Seri Haji Hassan Bin Haji Ahmad, kerana saya pernah menadah kitab dengannya semasa belajar di Madrasah Al-Khairiah Al-Islamiah Pokok Sena Pulau Pinang. Pihak Surau Madrasah menjemput Datuk Mufti menyampaikan kuliah Kitab Siyarussalikin jilid 1 pada setiap bulan. Datuk Mufti adalah orang yang sangat alim dalam bidang Fiqh, Nahu, Saraf dan sebagainya. Setahu saya, beliau menghafal beberapa Kitab Matan Nahu dan Saraf. Dari sinilah saya merasakan bahawa Datuk Mufti atau Majlis Fatwa negeri tidak membuat fatwa yang melulu seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak. Saya juga merasakan bahawa pihak jawatankuasa telah mempertimbangkan dari semua aspek untuk mengeluarkan larangan ini.

Untuk mendapatkan kepastian, saya menghubungi kawan karib saya yang merupakan imam di Masjid Taman Bertam Indah. Saya mendapatkan penjelasannya mengenai masalah tersebut. Beliau mengatakan bahawa ini semua adalah gimit politik sebenarnya larangan itu diberikan kepada tempat-temoat tertentu atau tempat yang tidak mendapat persetujuan penduduk untuk membaca Al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu sebelum Subuh sahaja. Kalau Qariah yang mempunyai penduduk yang bersetuju, maka ia tidak menjadi masalah untuk memasang Al-Quran dengan menggunakan pembesar suara. Ini semua terpulang kepada pihak jawatankuasa masjid untuk menetapkannya.

Larangan ini juga bertepatan dengan dalil hadis Rasulullah dari Abu Said Al-Kudri yang membawa maksud :

"Ketika Nabi saw beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (Al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi saw berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: 'Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat’ (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih)

Apa salahnya, kalau perkara ini tidak diperbesarkan dan terimanya dengan sifat yang terbuka dan berlapang dada. Selagimana hujah itu berdasarkan dalil Al-Quran dan hadis, maka hujah itu adalah hujah yang kuat dan tidak perlu dinafikan oleh kita sebagai umat Islam. Kalau anda mempunyai hujah lain dari hujah atau fatwa yang dikeluarkan oleh Pihak Majlis Fatwa negeri, maka itu terpulang kepada anda. Janganlah anggap hujah orang lain itu tidak betul atau mengikut telunjuk orang kafir atau sebagainya. Sifat ini semua bukan dari sifat orang Islam, sebab Islam menyarankan supaya kita mentaati orang yang berilmu dan bersangka baik terhadap orang lain. Mufti adalah orang yang diberi tanggungjawab untuk perkara-perkara yang berkaitan dengan agama. Segala perkara yang diputuskan olehnya yang berkaitan dengan Islam, maka lebih baik kita terima dengan hati yang terbuka, sebab setiap perkara yang diputuskan itu ada hujah dan dalilnya.

Kenyataan Datuk Mufti Pulau Pinang pada tarikh 15 Ogos 2011 mengenai masalah tersebut dengan menjelaskan bahawa :

“larangan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara sebelum Subuh bukan fatwa melulu, sebaliknya nasihat hukum yang diputuskan pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang berdasarkan kepada permasalahan umat Islam di negeri itu. Nasihat hukum itu dikeluarkan kerana jabatan berkenaan sering mendapat aduan dan pertanyaan daripada umat Islam di negeri itu sendiri mengenai hukum membaca al-Quran sebelum Subuh menggunakan pembesar suara sejak kebelakangan ini. Nasihat hukum itu dibuat atas tanggungjawab membantu dan menasihati Yang di-Pertuan Agong sejajar Seksyen 45 Enakmen Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) dan bukan tekanan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.”

Katanya lagi :

“Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Hassan Ahmad, berkata pihaknya bertanggungjawab menyelesaikan kemusykilan dan permasalahan berkaitan hukum Islam di negeri itu dan nasihat hukum dibuat atas rasa tanggungjawab berdasarkan dalil yang sahih. Arahan meminta dielakkan bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar serta dalam masjid memang amat wajar dan ia bukannya isu politik tetapi untuk menjaga martabat Islam sebagai agama harmoni. Saya amat kesal dengan tuduhan pelbagai pihak yang menyatakan kononnya Jawatankuasa Fatwa Negeri membuat fatwa melulu dan di bawah arahan pihak tertentu berkaitan isu berkenaan,” katanya di sini, semalam.”

Menjadi sikap orang melayu kita apabila ada sahaja hujah yang bertentangan dengan pendapatnya, maka ia dianggap tidak benar dan bercanggah dengan hukum Islam. Berbeza pendapat itu adalah fitrah. Kalau Islam tidak membenarkan umatnya berbeza pendapat, maka tidaklah timbul berbagai mazhab yang ada seperti sekarang. Inilah yang menunjukkan Islam itu adalah agama yang indah dan agama yang penuh dengan berbagai hujah atau kaya dengan ilmu yang telah terhasil dari Al-Quran dan Hadis. Imam-imam mazhab dulu juga mereka saling menghormati di antara satu sama lain, mereka tidak menyalahkan orang lain yang mengeluarkan hujah yang bertentangan dengan mereka. Pernah Imam Syafie turun dari kudanya apabila lalu di makam Imam Malik sebagai tanda penghormatan. Pernah juga Imam Syafie tidak membaca doa qunut ketika ia solat subuh di masjid mazhab hanafi.

Masalah yang dibangkitkan ini adalah masalah furuk bukan masalah pokok yang telah jelas dalilnya dalam Al-Quran dan hadis. Masalah furuk ini sering mempunyai perbezaan pendapat dari kalangan para ulamak dan lazimnya masalah furuk ini tidak ada dalil qat’i yang jelas. Maka sebab itulah berlaku perselisihan pendapat dikalangan para ulamak. Kita sebagai umat Islam, lebih baiklah terima dengan hati yang terbuka dan ini adalah sikap yang dituntut oleh Islam. Firman Allah yang bermaksud :

“Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. dan bertaqwalah kepada Allah, kerana Sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya (bagi sesiapa Yang melanggar perintahNya).” (Al-Maidah : 2)Monday, August 15, 2011

Bagaimana Menghidupkan Ramadhan Al-Mubarak


Aku memuji dan mensyukuri Allah yang mendekatkan kepada kita pintu-pintu kebaikan, yang telah membuka pintu-pintu taubat untuk hamba-hambaNya. Aku mengucapkan tahniah kepada kalian dengan kedatangan bulan yang diberkati, bulan penerimaan taubat, keampunan dan perlepasan dari neraka. Bulan kebaikan dan keberkatan. Bulan kemurahan dan ihsan.

Wahai Pemberi kebaikan-kebaikan berilah kepadaku hidayah.
Maka tidaklah bagi mereka yang tiada hidayah sebarang kebaikan.
Hapuskan salahku dengan kemaafan, kemesraan dan kasih-sayang.
Maka tiadalah keindahan bagi bersalaman dengan selainMU.

Sekiranya tidak diampunkan bagimu, dan tidak bergenang matamu, tidak luluh hatimu di hadapan Tuhanmu pada bulan ini… maka bilakah ia mungkin berlaku?

Pernahkah matamu basah kerana takutkan Tuhanmu walau sekali? Tidakkah kamu merasai Tuhanmu dekat di hatimu pada bulan ini? Tidakkah kamu yakin di sana ada peluang bagimu untuk bertambah dekat dan khusyu’, dan bertaubat dengan tunduk serta menjadi permulaan yang benar dalam kepulangan kepada Allah dengan pertambahan keakraban dengan Allah.

“Dan orang-orang yang meminta diberi petunjuk akan ditambah padanya hidayah dan diberikan kepada mereka taqwa mereka.”

Wahai Insan!

Ingatlah Allah menegur kita dalam firmanNya :

“Wahai manusia apakah yang telah memperdayakanmu dari Tuhanmu yang Maha Pemurah?”

Ya, wahai insan apakah yang telah memperdayakanmu dari Tuhanmu sehingga kamu terjerumus dalam maksiat kepadanya dan melampaui batas-batasNya? Adakah ikamu mengabaikan nikmat-nikmatNya? Ataupun lupa kepada pengawasanNya dan keagunganNya? Jangan dilihat pada kecilnya dosa… tetapi lihatlah keagungan siapa yang telah kau derhaka…. Janganlah menjadikan Allah remeh bagimu.

Untukmu Khabar Gembira

Di sini aku bentangkan bagi kalian berita gembira dari Tuhan Kalian Yang Maha Tinggi dan RasulNya sallahu alaihi wa sallam. Allah berfirman :

“Katakanlah: wahai hamba-hambaKu yang berlebih-lebihan terhadap dirinya (dengan dosa), janganlah kamu berputus harap dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

FirmanNya lagi :

“Dan orang-orang yang tidak menyeru bersama Allah tuhan lain dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah kecuali kerana kebenaran dan tidak berzina barangsiapa yang melakukannya maka mereka telah berdosa. Digandakan baginya seksa itu pada Hari Kiamat dan kekal dalam seksaan itu serta terhina. Kecuali mereka yang bertaubat dan beriman serta melakukan amal soleh, maka Allah akan menggantikan kejahatan mereka dengan kebaikan. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

Sungguhlah beruntung mereka dan sangat besar kurnia bagi mereka, Allah menukarkan kebejatan mereka sebagai kebajikan... Allah Maha Besar! Tidaklah akan berlengah-lengah dalam tawaran ini melainkan mereka yang bodoh dan tidak mahukan kemuliaan.
Jika kamu mahukan kelebihan ini bertaubatlah!

Sabda Rasul :

“Allah berfirman: Wahai Anak Adam sesungguhnya jika kalian berdoa kepadaKu dan berharap dariKu Aku telah ampukan bagimu apa yang kamu lakukan(dari dosa) tidaklah aku peduli. Wahai Anak Adam, jika dosamu mencecah langit kemudian kamu memohon ampun dariKu nescaya Aku ampunkan bagiMu dan Aku tidak kisah.”

Sabda Rasul :

“Allah berfirman: Wahai hamba-hambaKU, sesungguhnya Kamu melakukan kesalahan pada waktu malam dan siang dan Aku mengampunkan semua dosa maka pohonlah keampunan dariKu nescaya Aku ampunkan bagimu.”

Sabda Rasul :

“sesungguhnya Allah membentangkan tangaNya pada waktu malam untuk mengampunkan taubat hamba yang berdosa pada waktu siang, dan membentangkan tangaNya pada waktu siang untuk mengampunkan taubat hamba yang berdosa pada waktu malam sehinggalah matahari terbit dari sebelah barat.”

Ketika Rasul melihat seorang ibu mencari anak kecilnya dan ketika dia menjumpai anaknya lalu dipeluknya anak itu ke dadanya. Maka Baginda bertanya: Apakah ibu ini mendapati anakNya dalam api? Sahabat-sahabat menjawab: Tidak. Baginda bersabda: Allah lebih menyayangi hamba-hambaNya daripada wanita ini menyayangi anaknya.”

Allah Maha Besar… Apakah kemuliaan ini begitu jauh sehingga kita acuh tidak acuh dalam taubat? Apakah kemuliaan ini begitu jauh sehingga kita berlengah dalam taubat? Ya Tuhan kami Maha Suci Engkau yang Maha Mengasihi, Ya Tuhan kami Maha Suci Engkau yang Maha Pengampun, Ya Tuhan kami Maha Suci Engkau yang Maha Pemurah.

Terus Terang Pada Dirimu

Apakah yang menghalangmu dari taubat dan melalui jalan kebaikan? Seolah aku mendengar kau berkata: Keluarga, masyarakat dan kawan kawan! Aku takut aku bertaubat kemudian aku akan kembali lagi melakukan maksiat! Dosaku banyak maka bagaimana akan diampunkan bagiku! Aku gusar akan harta dan keluargaku! Maka aku menjawab: Apakah kalian merasakan itu jawapan kalian di hadapan Allah ketika hari Pertemuan denganNya? Demi Allah tidak... bahkan itulah halangan dan kegusaran yang takkan dimusnahkan melainkan oleh sesiapa yang takut pada Tuhannya.

Maka berbanggalah dengan agamamu dan berazamlah dengan tulus kepada kebaikan dan berterusan di atasnya. Berserahlah diri kepada Allah, kemudian ingatlah rahmat Allah dan keluasan pengampunannya.

Jika dia mendatangimu... pada saat ini... Malaikat Maut apakah kamu redha menjumpai Tuhan kamu dalam keadaan kamu ini?

Maaflah... janganlah kalian lari dari diri kalian dan muhasabahlah ia. Jika kalian tidak bermuhasabah sekarang esok di dalam kubur kalian akan menyesal. Masa itu menyesal sudah tiada guna.

Kelahiran Baru

Ketahuilah sesungguhnya taubat bukanlah hanya dalam Ramadhan. Bahkan dalam Ramadhan dan semua bulan. Tetapi alangkah baiknya kalian dilahirkan semula dalam bulan berkat dan penuh kebaikan, Manusia boleh dilahirkan dua kali; hari dikeluarkan dari kegelapan rahim ibunya kepada dunia yang terang, dan hari yang dikeluarkan dari kegelapan maksiat kepada cahaya ketaatan. Maka jadikanlah itu dirimu.

Aku berpesan kepadamu... berdampinglah dengan orang orang yang baik yang memberi manfaat kepadamu sehingga selepas kamu mati... dengan izin Allah... dengan doa-doa mereka untukmu... berdampinglah dengan mereka pada pemergian mereka dan kepulangan mereka. Bersabarlah bersama mereka sehingga kamu dipanggil Allah maka ketika itu akan dikatakan kepadamu dan mereka :

“Sejahtera ke atas kalian dengan apa yang kalian sabarkan maka alangkah nikmatnya Negeri Akhir itu.” (Ar-Ra’d : 24)

Sebelum Pintu Tertutup

Sekarang dan jangan berlengah.Jalan yang kamu sedang lalui di atasnya menjadi laluan bagimu di dunia dan akhirat. Alangkah bahagianya dan alangkah gembiranya, sedang bergembira hati itu dengannya dan berbahagia ketika kembali kepada Tuhannya dalam keadaan yang bertaubat dan menyertai perahu orang-orang soleh... demi Allah kebahagiaan ini takkan dirasai melainkan oleh mereka yang telah melaluinya.

Andai kalian sudah berazam ingin bertaubat dan berubah... dan kembali kepada Allah serta tunduk... maka ketahuilah bagi taubat ini sayarat-syarat yang mesti dipenuhi :
 1. Menyesal apa yang telah berlalu.

 2. Menanggalkan segala dosa.

 3. Berazam tidak kembali mengulanginya, sekiranya kalian kembali maka ulangilah. Taubat kepada Allah... tetapi keazaman ini mestilah tulus.

 4. Sebelum nyawa sampai ke kerongkong dan sebelum matahari terbit dari barat.

Sumber : Portal HALUAN Malaysia

Friday, August 12, 2011

Pandangan Ustaz Tentang JAIS Serbu Gereja MethodistBaru-baru ini umat Islam Malaysia digemparkan dengan berita JAIS serbu gereja Methodist Damansara Utama, Petaling Jaya. Ramai yang memberikan pandangan dan komen mengenai kes serbuan ini. Saya pun masih lagi mencari berita yang benar, sebab banyak sangat versi cerita tentang serbuan tersebut dan susah hendak tentukan yang mana benar dan yang mana tidak benar. Seperti biasa dan telah saya jangkakan, mesti ada setengah pihak yang akan manipulasikan berita yang sebenarnya demi menjaga atau mencari pablisiti murahan. Sepatutnya kita semua kena cari jalan penyelesaian bukan buat masalah ini lebih parah lagi.

Exco kerajaan Selangor bagi hal ehwal Islam, Datuk Dr Hasan Ali berkata JAIS melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya semalam kerana terdapat bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam. Tindakan ini dilakukan atas aduan orang ramai yang memberikan maklumat menyatakan bahawa kitab Injil dalam bahasa Melayu diagihkan kepada orang Melayu di majlis tersebut dan ia mempunyai kaitan dengan proses penyebaran Agama Kristian kepada umat Islam tersebut. (Baca Laporan Penuh Di Sini)

Apabila diserbu, pihak penganjur majlis makan malam menegaskan bahawa tidak ada kena mengena untuk penyebaran Agama Kristian kepada umat Islam yang hadir dalam upacara tersebut. Tujuan jemputan tersebut adalah untuk memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan walaupun berlainan agama. Apa-apapun perkara ini masih lagi dalam siasatan dan kita tunggu komen dari pihak JAIS.

Sebenarnya, isu penyebaran dakyah Kristian ini telah lama berlaku dalam negara kita ini, dulu kita pernah dengar dengan kes Aishah Bukhari, Azlina Jailani dan sebagainya. Ini semua membuktikan bahawa perkara ini telah berlaku dan masih berlaku dalam negara kita. Apa peranan kita sebagai umat Islam untuk mengatasi masalah ini? jangan anggap ini masalah JAIS atau JAKIM sahaja, masalah ini merupakan masalah kita semua sebagai umat Islam. Bila berlaku sahaja JAIS serbu gereja, kita umat Islam di bulan yang mulia ini bertekak dan menuding jari terhadap sesama kita. Ini semua adalah untuk mencari untuk politik murahan. Ini isu agama, bukan isu politik, sepatutnya kita bertindak atas dasar agama.

Sepatutnya kita tanya diri kita dahulu sebagai umat Islam, kenapa masih ada orang Islam yang menerima bantuan kemiskinan dari Kristian? Jawapannya sebab umat Islam sekarang ini hanya mementingkan diri sendiri, cukup dengan harta atau kekayaan yang dimiliki sendiri dan membiarkan bangsa seagama hidup melarat. Islam telah ajar umatnya dengan budaya bersedekah atau mengeluarkan zakat. Kalau semua umat Islam mempunyai hati dan perasaan ingin membantu dan menjalankan kehidupan secara ukhuwah Islamiah, maka tidak ada dikalangan umat Islam hidup melarat di merata-rata tempat. Begitu juga dengan wang zakat yang telah dikumpulkan berbilion ringgit di setiap negeri dalam Malaysia. Jika ini diagihkan mengikut asnaf yang lapan, maka tiada umat Islam yang miskin dan melarat.

Saya sangat setuju dengan pendapat yang diberikan oleh Prof. Madya Dr. Asri Zainal Abidin (Klik Sini) bahawa susah bagi orang yang berkelayakkan untuk mendapat zakat kerana terlalu banyak birokrasi yang perlu dilalui oleh mereka. Minta zakat susah betul hendak dapat, kadang-kadang lajak berbulan-bulan, tapi dapatnya berapa ratus sahaja. Jika dihitungkan memang tidak berbalui dengan apa yang telah diusahakan. Pernah terjadi kepada diri saya dahulu semasa memohon zakat, dalam borang tersebut mestilah mendapatkan tandatangan ketua kampung atau JKKK. Ada setengah JKKK mereka lihat dulu latar belakang orang yang memohon, kalau keluarga sokong pembangkang, maka dia tidak mahu menyokongnya. Alasan mereka, kalau hendak minta peruntukan kerajaan, kena sokong kerajaan.

Ini merupakan antara punca menyebabkan orang Islam kita menerima bantuan dari pihak Kristian, sebab yang Islam punya susah banyak sungguh birokrasinya. Pihak Kristian tidak payah borang, cukup hanya hadir di gereja sahaja, boleh dapat duit. Bagaimana mereka yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat boleh termakan dengan dakyah Kristian? Sebab Kristian mudah menghulurkan bantuan. Cara ini juga merupakan peluang untuk mereka menyebarkan ajaran mereka kepada umat Islam. Kaedah ini telah lama digunakan oleh pihak Kristian untuk menarik umat Islam yang mengalami kesempitan kehidupan. Mereka memberikan bantuan RM 50.00 sehari kepada umat Islam yang hadir ke gereja. Ada sebahagian mereka yang berjaya memurtadkan umat Islam dengan bayaran yang diberikan atas kejayaan mereka itu sebanyak RM 300.00 bagi seorang Islam yang telah dimurtadkan.

Mereka mendekati umat Islam yang mengalami masalah percintaan, diabaikan oleh ibu bapa, banyak hutang, gelandangan dan sebagainya. Mereka mendekatkan diri dengan cara yang lembut dengan menggunakan pendekatan nasihat, ambil berat, kaunseling dan sebagainya. Dalam itu juga, mereka didedahkan dengan dakyah-dakyah Kristian yang mengambarkan bahawa Islam dengan Kristian tiada beza dan akhir mereka dibawa ke gereja sehingga memeluk Agama Kristian. Saya difahamkan juga, sebelum mereka memeluk agama Kristian, mereka diberi minum dengan air yang telah disyihirkan. Kesan air ini boleh menyebabkan lidah menjadi hitam, tidak dapat mengucap, lupa keluarga, lupa ibu bapa, mereka hanya ingat dan sebut jesus dan memberontak untuk hadir ke gereja.

Kalau mengikut hukum orang Islam menerima bantuan dari pihak Kristian itu tidak salah dan tidak berdosa. Cuma ada beberapa perkara yang perlu kita ingat bahawa dakyah mereka itu cuba disampaikan dengan cara yang cukup halus dan memang susah untuk kita kesan. Orang yang menerima bantuan itu sepatutnya sedar dan bersedia dengan keyakinan yang kuat bahawa “aku adalah Islam dan tidak akan mengubah akidah aku walaupun sehingga nyawa aku melayang sekalipun”.

Sebagai umat Islam yang bijak, kita juga hendaklah selesaikan masalah ini dengan penuh berhemah, tidak menyakiti hati mana-mana pihak, Islam tidak bermusuh dengan mana-mana agama, sebab Islam menjamin keselamatan dan kesejahteraan semua agama. Firman Allah yang bermaksud :

“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir, Aku tidak akan menyembah apa Yang kamu sembah, dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) Yang Aku sembah, dan Aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat, dan kamu pula tidak mahu beribadat secara Aku beribadat, bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku". (Al-Kafirun 1-6)

Marilah kita bersatu padu dalam mengkaji dan mencari kaedah mengatasi masalah ini supaya ia tidak berlarutan. Jangan saling tuduh menuduh antara satu sama lain. Orang bukan Islam diluar sana sedang ketawa dengan karenah umat Islam sekarang dan mereka menanti peluang keemasan ini untuk menyebarkan dakyah mereka. Jika kita masih bermusuhan lagi, maka satu hari nanti orang melayu tidak boleh disebut Islam lagi kerana waktu itu sudah ramai orang melayu telah Kristian. Ini semua berpunca dari kita semua. Berubahlah sebelum terlambat atau sebelum nasi menjadi bubur.

Wednesday, August 10, 2011

Adakah Batal Puasa Mandi Wajib Selepas SubuhSebenarnya masih ramai dikalangan umat Islam Malaysia tidak menguasai perkara yang remeh temah tentang ibadah, setiap tahun atau boleh dikatakan setiap hari ruangan komen blog saya dihujani dengan persoalan remeh dan sama pada komen-komen yang lepas dan banyak jawapan saya berikan. Saya mengharapkan pihak pengunjung dapat menyemak dalam jawapan-jawapan yang saya telah berikan diruangan komen tersebut. Kemungkinan soalan yang anda ingin bertanya itu mempunyai kaitan dengan soalan dan jawapan yang telah diberikan dalam ruangan komen blog ustaz.

Kali ini saya siapkan lagi satu artikel yang berkaitan dengan lewat mandi wajib bagi orang yang telah berpuasa di Bulan Ramadhan. Banyak orang tidak tahu adakah puasa terbatal atau tidak disebabkan lewat mandi wajib. Maka dari ini, saya menyediakan jawapan secara ringkas dan padat untuk mengangkat masalah berkaitan yang timbul dalam benak fikiran anda. Aisyah ra dan Ummu Salamah ra pernah menceritakan bahawa :

“Nabi saw pernah bangun pagi dalam bulan Ramadhan dalam keadaan berjunub kerana bersetubuh dengan isterinya. Baginda mandi dan kemudiannya berpuasa tanpa mengqadhanya” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalil hadis yang diberikan di atas menunjukkan bahawa orang yang mandi selepas azan subuh atau selepas subuh tidak membatalkan puasa mereka. Bagi orang yang bangun lewat, maka hendaklah ia cepat menyegerakan mandi hadasnya untuk menyegerakan solat subuh. Kalau lewat bangun tidur disebabkan tidak terjaga sahur atau tidak disengajakan, maka perbuatan tersebut dimaafkan oleh Allah, tapi kalau ia disengajakan atau selepas makan sahur tidur balik, maka dosa baginya kerana ia mengabaikan perintah Allah iaitu mengerjakan solat subuh. Makruh juga orang yang sengaja melewatkan mandi wajib kerana banyak perkara yang terhalang ketika ia berhadas besar.


Saturday, August 6, 2011

Awas Dengan Pertubuhan Yang Memurtadkan Umat IslamAda pertubuhan di negara ini berselindung di sebalik kegiatan kebajikan dengan menawarkan wang tunai, tempat tinggal dan makan minum percuma kepada golongan miskin dan menghadapi masalah kewangan yang beragama Islam sebelum memesongkan akidah mereka hingga sanggup menukar agama akibat desakan hidup.

Difahamkan, ada individu Islam menerima elaun tetap sehingga RM1,000 sebulan dengan hanya mengikuti program pertubuhan itu dua kali seminggu. Malah segelintir peserta turut mengakui menerima bantuan menyelesaikan beban hutang, termasuk ansuran kenderaan, rumah dan kad kredit.

Ia dipercayai taktik pertubuhan terbabit bagi menarik orang ramai mengikut program mereka dengan sebahagian besar sasaran adalah golongan gelandangan dan ibu tunggal yang tidak berpendapatan tetap serta dibebani masalah kewangan.

Setiap peserta turut dijanjikan `kehidupan baru’ oleh pemimpin pertubuhan terbabit yang menggambarkan dirinya seolah-olah `penyelamat’ jika mengikuti segala program diatur, termasuk kesediaan menukar agama.

Bekas pengikut pertubuhan itu yang mahu dikenali sebagai Adazhan, 30-an, mengakui pernah dilatih menjadi paderi sepanjang 10 tahun menjadi pengikut program berkenaan, termasuk menukar agama isteri dan anak-anaknya sebelum kembali ke pangkal jalan.

Ketika ‘diselamatkan’ daripada kesempitan hidup, Adazhan mengakui menerima tawaran bantuan pertubuhan itu adalah pilihan hidup untuk menyelamatkan keluarga daripada kepompong kemiskinan.

Malah, kesungguhannya mengikut program membolehkannya menghadiri kursus menjadi paderi dan dijanjikan Rumah Doa sendiri dengan pembiayaan penuh pertubuhan untuk menjalankan aktiviti keagamaan.

“Dulu saya terima bantuan kewangan RM500 sebulan. Bagi yang ada isteri, mereka diberi tambahan RM300 dan RM100 bagi seorang anak. Bagi saya yang hidup merempat ketika itu, cuma itu pilihan terbaik. Sekarang, jumlah bantuan bertambah dan difahamkan, ada yang dapat lebih RM1,000 sebulan.

“Saya percaya ramai sudah terpedaya selepas termakan pujukan dan terhutang budi dengan bantuan diterima. Cuma, mereka takut menukar status agama dalam MyKad,” katanya kepada Berita Harian, semalam.

Beliau mencadangkan supaya mereka yang terpedaya, tidak dikenakan hukuman atau ditangkap kerana bimbang menyebabkan keadaan lebih teruk, sebaliknya didekati secara lembut dengan membetulkan semula akidah dan diberi bantuan sepatutnya bagi mengelakkan kejadian sama berulang.

Kelmarin, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyerbu majlis makan malam anjuran sebuah komuniti gereja di Damansara Utama, Petaling Jaya, susulan laporan terdapat unsur penyebaran agama lain kepada orang Islam yang bertentangan Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan.

Difahamkan, 50 orang Islam menghadiri majlis itu ketika serbuan dibuat, namun hanya 12 daripada mereka termasuk lapan wanita berjaya ditahan dan diarahkan memberi keterangan di Ibu Pejabat JAIS di Shah Alam, 9 Ogos ini kerana melakukan kesalahan mengikut Seksyen 10, Enakmen Jenayah Syariah 1995.

Sementara itu, salah seorang peserta wanita yang ditahan dalam serbuan berkenaan mendedahkan peserta Islam ditegah mempercayai Nabi Muhammad SAW, tetapi diminta mengikut suruhan Nabi Isa melalui ceramah dan nyanyian sepanjang majlis berlangsung.

Hanya mahu dikenali sebagai Jasmine, wanita itu berkata, pertubuhan terbabit mensasarkan individu yang menghadapi masalah kewangan seperti kumpulan mualaf dan golongan yang kecewa dengan kerajaan sebagai ahli sebelum ejen berperwatakan alim seperti haji dan imam dihantar mendekati mangsa.

“Mereka menabur janji mampu menyelesaikan masalah dihadapi sebelum sasaran dibawa menghadiri majlis suai kenal dan sesi ceramah secara sulit. Biasanya, minat menyertai pertubuhan ini timbul selepas mendengar syarahan ketua agama dari Sabah, Sarawak dan Indonesia,” katanya yang menyertai pertubuhan itu bersama suami dua tahun lalu.

Jasmine yang dijanjikan bantuan kewangan untuk menyelesaikan hutang dan keperluan harian, berkata dalam setiap program dianjurkan, peserta diberikan kitab Injil berbahasa Melayu seterusnya diajar menyanyi lagu dakwah Kristian, disusuli diberikan ‘minuman istimewa’ diikuti upacara pembaptisan.

Sumber : Berita Harian

Wednesday, August 3, 2011

Apa Hukum Bersugi (Berus Gigi) Pada Waktu BerpuasaAlhamdulillah dikesempatan yang ada ini saya dapat membuat satu artikel yang berkaitan dengan masalah bersugi pada waktu siang puasa di Bulan Ramadhan. Ramai umat Islam di luar sana tidak mengetahui apa hukum bagi orang yang bersugi pada waktu siang hari puasa. Ada berbagai pendapat ulamak tentang masalah ini. Jadi saya mengambil satu inisiatif menyiapkan artikel yang berkaitan masalah bersugi siang hari berpuasa untuk memecahkan kebuntuan yang dihadapi oleh pihak-pihak yang memerlukan.

Hukum bersugi ketika puasa adalah harus dan ini berdasarkan kepada hadis dari Abu Hurairah ra yang bermaksud :

“Seandainya aku tidak memberatkan umatku, nescaya aku perintahkan mereka bersiwak pada setiap kali wudhuk” (Riwayat Imam Malik, Ahmad, Nasai)

Rumusan yang dapat diambil dari hadis di atas ini ialah tiada penegahan bersugi atau bersiwak di waktu puasa Bulan Ramadhan. Maka tidak haram bagi sesiapa yang ingin membersihkan gigi mereka pada waktu berpuasa. Makruh bagi sesiapa yang bersugi untuk menghilangkan bau mulut mereka yang berpuasa, ini berdasarkan kepada hadis yang bermaksud :

“Sesungguhnya bauan mulut orang yang berpuasa itu pada hari kiamat adalah lebih baik di sisi Allah daripada bauan haruman kasturi".
Orang yang bersugi ketika waktu zohor (tengahari) ke atas, boleh membuatkan puasa mereka menjadi makruh kerana dapat menghilangkan bau mulut dari hasil puasa mereka. Begitu juga orang yang berlebihan dalam bersugi. Pendapat ini adalah dari ulamak Syafie.

Ada setengah orang bersugi hingga muntah-muntah, hal seperti ini boleh membatalkan puasa kerana mereka sengaja menyebabkan muntah. Hendaklah berhati-hati dalam bersugi jangan disebabkan untuk membersihkan gigi atau amalan sunat dapat membatalkan amalan yang telah diwajibkan oleh Allah seperti puasa Bulan Ramadhan.

Sheikh Muhammad Ibn Saleh al-Uthaimin mengatakan bahawa menggunakan ubat gigi ketika berpuasa di Ramadhan dan selainnya tidaklah mengapa baginya selagi tidak ia masuk dalam perut. Tetapi lebih baik ditinggalkan dari melakukannya kerana atasnya itu mengandung pengaruh yang kuat untuk menembusi perut sedangkan insan itu tidak menyedarinya. Kerana itu, Rasulullah saw bersabda kepada Qait bin Sabrah : "Berlebihanlah dalam berkumur melainkan engkau berpuasa." Maka, lebih aula tidak menggunakan ubat gigi ketika mengerjakan puasa dan ada banyak masa. Jadi apabila diakhirkannya hingga sampai waktu berbuka puasa, maka dia memelihara puasanya dari apa sesuatu yan merosakkannya.

Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi mengatakan bahawa adapun mengenai ubat gigi, maka perlulah dia menjaga dari berlebihan supaya tidak dia masuk sesuatupun darinya ke dalam perut dan inilah pendapat yg dikeluarkan oleh kebanyakan ulamak. Maka aula dijauhkan muslim dari melakukannya dan dia mengakhirkan kepada selepas berbuka puasa. Akan tetapi, apabila melakukannya hendaklah dia berhati-hati padanya. Tetapi jika dia berhati-hati dan termasuk juga sesuatu ke dalam perutnya, maka ia dimaafkan. Allah swt berfirman : "Dan tidak ada dosa atasmu terhadap apa yang kamu khilaf padanya, tetapi (yang ada dosanya) apa yang disengaja oleh hatimu. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." Dan Nabi saw bersabda : "Diangkat dari umatku kesilapan, kelupaan dan apa sahaja yang dipaksakan atasnya."

Kesimpulan yang dapat diambil dari dua pendapat ini ialah lebih baik jangan kita gunakan ubat gigi sebab ditakuti boleh membatalkan puasa dengan cara kita tertelan sedikit ubat gigi atau air yang digunakan untuk berkumur. Selain dari itu juga, ubat gigi juga boleh menghilangkan bau-bauan mulut orang yang berpuasa. Lebih eloklah menggunakan ubat gigi apabila waktu sesudah berbuka puasa.

Menurut pendapat Imam An-Nawawi mengatakan bahawa dibolehkan seseorang itu berkumur tidak melebihi tiga kali dan selebihnya boleh membatalkan puasanya jika ia tertelan. Persoalannya boleh kita menahan dari tidak tertelan air tersebut, sebab air itu sudah bercampur dengan air liur. Maka lebih baik kita elakkan dari membuatkan puasa kita terbatal disebabkan kelakuan kita sendiri.


Monday, August 1, 2011

Persediaan Menyambut Bulan RamadhanAhlan Wasahlan Ya Ramadhan, selamat datang bulan Ramadhan yang penuh barakah dan bulan yang dikenali sebagai madrasah untuk mengubah umat Islam menjadi umat yang lebih baik dan lebih berjaya lagi. Objektif kedatangan bulan ramadhan adalah untuk mengajar umat Islam supaya lebih tekun melaksanakan ibadah kepada Allah. Dalam Bulan Ramadhan disediakan berbagai ibadah dan ganjaran pahala yang sangat istimewa kepada mereka yang berjaya mengamalkannya. Di antara ibadah yang disediakan ialah berpuasa selama sebulan, solat sunat tarawih, qiyamullail, Malam Lailatul Qadar dan sebagainya.

Rebutlah ruang dan peluang yang Allah berikan kepada kita semua untuk melaksanakan segala apa yang disediakan dalam Bulan Ramadhan ini. Jangan lepaskan peluang ini, kerana bagi sesiapa yang terlepas peluang ini akan mengalami kerugian yang amat besar dan belum tentu lagi kita dapat bersama pada Ramadhan akan datang.

Pada masa zaman Rasulullah dan para sahabat mereka sangat menanti dan merindui kedatangan Ramadhan. Rasulullah menyambut Bulan Ramadhan dengan mendoakan “Ya Allah Berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya’ban, dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan”. Apabila tiba sahaja Ramadhan mereka tidak melepaskan peluang ini. Mereka lakukan segala ibadah dengan penuh kegembiraan dan keseronokkan. Apabila akhir Ramadhan mereka menanggis kerana mereka takut mereka tidak dapat menyambut Ramadhan pada tahun akan datang.

Rasulullah saw telah menyampaikan khutbahnya pada akhir Bulan Syaaban. Alasan yang jelas mengapa ini dilakukan oleh Baginda ialah bahawa Baginda mahu menjelaskan ke dalam fikiran kita tentang kepentingan Ramadhan yang mendatang supaya kita sedar dan tidak akan membiarkan walaupun seketika berlalu tanpa memperolehi manfaat daripadanya. Selepas menyatakan keutamaan-keutamaan bulan ini, perhatian kita terfokus ke arah beberapa perkara yang penting. Pertama Lailatul Qadar iaitu satu malam yang sangat berharga. Baca Teks Khutbah Rasulullah Menjelang Ramadhan di sini.

Antara persiapan yang perlu ada kepada kita semua untuk menyambut Ramadhan supaya Ramadhan tidak terlepas begitu sahaja ialah seperti berikut :
 1. Persiapan Rohani penting kepada kita semua, untuk melaksanakan segala ibadah yang ada dalam Bulan Ramadhan ini perlu mempunyai keikhlasan hati dan tidak mengeluh kesah kerana tidak dapat menikmati makanan pada siang hari dan tidak merunggut kelaparan ketika berpuasa.

 2. Ilmu tentang ibadah-ibadah yang terdapat dalam Bulan Ramadhan kena dipelajari oleh kita semua, kefahaman tentang ibadah Bulan Ramadhan ini akan menyebabkan kita mudah melaksanakannya tanpa menghadapi masalah.

 3. Fizikal penting dalam melaksanakan ibadah puasa, sebab orang sakit dalam bulan puasa tidak dapat melaksanakan ibadah puasa dan ia terlepas dari segala hikmah yang terdapat dalam bulan puasa. Badan sihat juga mudah untuk melaksanakan ibadah Solat Tarawih, mudah untuk membaca Al-Quran dan sebagainya.

 4. Ekonomi juga penting dalam bulan puasa. Orang yang berkemampuan perbanyakkanlah sedekah kepada orang yang tidak berkemampuan. Kerana ganjaran pahalanya sangat besar. Memiliki ekonomi juga dapat membuatkan seseorang itu mudah ke masjid untuk melaksanakan ibadah Bulan Ramadhan.
Pastikan segala apa yang kita lakukan walaupun pekerjaan harian kita sekalipun menjadi ibadah dan kita dikurniakan ganjaran yang sangat besar dan baik dari Allah kerana tidak melepaskan peluang ibadah dalam bulan yang penuh kemuliaan dan barakah ini.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa Di Bulan Ramadhan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG