PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Tuesday, August 14, 2012

Coretan Daripada Admin Blog


Assalamualaikum kepada semua pembaca budiman, terima kasih atas sokongan semua yang sering berkunjung dan memberi sokongan terhadap usaha saya ini. Dari Disember 2009 hingga Julai 2012 iaitu 2 tahun 8 bulan blog ini beroperasi. Waktu pembukaan blog ini tiada siapa yang datang hanya saya sahaja yang sering masuk untuk melihat aktiviti trafik dan soal jawab di dalam blog ini. Setiap waktu dan masa blog ini dikunjungi oleh ramai orang sama ada di dalam dan luar Negara sehingga sekarang ini trafiknya mencecah 2000 orang sehari. Total trafik sehingga hari ini 14 Ogos 2012 ialah sebanyak 648.979 orang.

Ini satu kejayaan besar buat saya dalam menyebarkan dakwah Islam di dalam media alam maya ini. Pelbagai karenah dan ragam pembaca yang ada di dalam blog ini, ada yang pro dan ada yang kontra. Tapi apa-apa pun ia memerlukan kesabaran yang sangat kuat dalam menyebarkan dakwah. Di dalam alam maya ini juga ada halangan dan rintangannya juga.

Tujuan penubuhan blog ini adalah untuk memberikan perkhidmatan kepada orang ramai diluar sana yang menjadikan internet sebagai medan untuk mendapatkan maklumat-maklumat agama. Mungkin mereka hendak bertanya terus kepada ustaz segan, maka mereka menggunakan alam maya inilah untuk bertanya tanpa rasa segan dan malu kerana di dalam ini maklumat diri boleh dirahsiakan.

Pada permulaan penubuhan blog ini, memang saya layan semua soalan yang diutarakan pengunjung kepada saya tanpa ada satu pun yang tertinggal. Tetapi lama kelamaan banyak soalan yang diutarakan di dalam blog ini berulang-ulang dan jawapannya juga telah diberikan oleh saya, anda boleh semak sendiri dalam ruangan komen dan artikel di atas. Kadang-kadang ada sebilangan pengunjung mahukan jawapan yang sesuai dengan apa yang mereka kehendaki. Hal ini memang saya tidak boleh lakukan sebab Islam bersumberkan Al-Quran dan Hadis, kalau perkara itu telah jelas di dalam kedua sumber Islam ini, maka tidak dapat tidak ia perlu dituruti walaupun jawapannya disebalik apa yang hajati. Jika tiada jawapan di dalam dua sumber tersebut, barulah kita rujuk kepada Ijmak dan Qiyas ulamak. Selalunya setiap masalah baru yang timbul akan segera diselesaikan oleh para ulamak yang terkini dengan mengeluarkan fatwa yang kontemporar.

Janganlah berkecil hati bagi sesiapa yang bertanya tanpa dijawab oleh saya. Layanan akan diberikan kepada soalan-soalan yang tiada kaitan dengan apa yang dinyatakan di dalam blog ini, saya akan ambil dan sediakan sebuah artikel untuk rujukan pengunjung semua. Untuk pengurusan masa pekerjaan, ceramah, keluarga, NGO dan belajar, maka saya perlu mengurangkan perhatian saya terhadap blog ini, kalau tidak banyak lagi kerja lain yang penting terbengkalai. Jadi saya harap anda semua faham dengan masalah yang dihadapi oleh saya.

Sebagai nasihat, kepada pengunjung yang bertanya, kalau tidak ada jawapan dari saya, maka janganlah melulu dengan menuduh saya itu dan ini, berlapang dadalah dalam hal ini, cuba bersangka baik terhadap saya dan orang lain, kerana Islam juga menyarankan umatnya bersangka baik kepada orang lain. Buangkan sifat tercela dan cari jalan yang baik untuk mengeratkan hubungan silaturahim sesama Islam.

Harapan saya, jika terdapat artikel yang salah petikan atau ayat, saya mengharapkan teguran dan perkongsian yang bernas untuk membangunkan diskusi ilmu di dalam blog ini. Saya juga tidak pandai dan masih belajar dan banyak perkara yang tidak saya tahu. Saya sangat mengalu-alukan kepada sesiapa yang pakar untuk berkongsi dengan saya dan para pengunjung blog ini. Mudah-mudahan usaha baik anda mendapat rahmat dan balasan yang baik dari Allah.

Perhatian kepada semua, segala komen yang negatif dan berunsur lucah akan saya buang dari blog ini, kerana komen seperti itu tidak layak bertapak di dalam blog saya ini. Kepada sesiapa yang tahu adanya komen-komen seperti ini, sila maklumkan kepada saya bagi mengambil tindakan yang selanjutnya. Saya berharap blog saya ini boleh memberikan suasana ilmu untuk dimanfaati oleh mereka yang tidak mengetahui.

Wahai pengunjung sekelian, jangan jadikan internet semata-mata untuk dapatkan informasi agama kerana ia belum cukup untuk mengisi keperluan rohani kita, amat cantik jika kita dapat meluangkan masa menghadiri mana-mana kelas ilmu yang berdekatan. Ini lebih berkat dan lebih terjamin dari rujukan internet. Menuntut ilmu perlu berdepan dengan guru yang pakar, mesti mempunyai kitab atau buku. Barulah ilmu yang dipelajari itu berkat dan jauh dari kesesatan.

Bagi memastikan blog ini terus beroperasi, saya memohon kepada para pengunjung semua, berdoa kepada Allah agar diberikan kekuatan kepada saya untuk meneruskan usaha dakwah ini. Insyaallah jika mempunyai rezeki, blog ini akan ditingkatkan lagi keupayaannya di masa akan datang. Saya menyusun sepuluh jari memohon maaf atas segala kelemahan yang ada di dalam blog ini, insyaallah saya akan memperbaikinya di masa-masa akan datang. Semoga Allah merahmati anda semua di dunia dan di akhirat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG