PINDAH WEBSITE BARU

Salam bahagia kepada semua pengunjung blog ini, semoga anda semua berada di bawah naungan Allah SWT. Untuk Pengetahuan semua blog Ustaz Nor Amin ini telah berpindah ke website baru bermula awal bulan Februari 2014. Jadi segala artikel dan maklumat baru diupdate di sana.


Jom Ziarah Web baru ustaz

Klik Sini

Smart Hijrah

Thursday, May 9, 2013

Hukum Berjimak Sebelum Mandi Wajib

Salam. 

Ustaz apa hukumnya berjimak sebelum mandi wajib. Adakah berdosa ustaz? 

Jawapan 

Berdasarkan soalan yang diutarakan kepada saya, ada dua maksud kepada soalan anda iaitu wanita yang kering daripada haid belum mandi dan berjimak kali kedua sebelum mandi wajib. Jadi saya akan terangkan dua-dua perkara ini bagi memenuhi maksud anda yang tidak sampai pada soalan yang diutarakan. 


Berjimak Sebelum Mandi Haid

Isteri yang baru habis haid dan belum mandi wajib dikira sebagai tidak bersih dan haram melakukan jimak kepada isteri dalam keadaan sebegini. Mengikut Mazhab Syafie wanita yang dikira suci daripada haid adalah bermula selepas ia mandi hadas dan bukan daripada berhenti darah haidnya. Lagipun berjimak semasa isteri belum suci daripada haid atau belum mandi hadas sangat dilarang Islam, kerana ia adalah perbuatan yang sangat jijik dan kotor. Hal ini berdasarkan firman Allah yang bermaksud : 

“Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. katakanlah: "Darah haid itu satu benda yang (menjijikkan dan) mendatangkan mudarat". oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci. kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri.” (Al-Baqarah : 222) 

Jelas di sini, setiap isteri yang habis haid mesti mandi hadas dan suci daripada haid sebelum melakukan hubungan jimak bersama suaminya. Batas suci bagi wanita haid adalah bermula daripada selepas ia mandi hadas. 

Berjimak Kali Kedua Sebelum Mandi 

Berjimak kali kedua sebelum mandi hadas jimak pertama, perbuatan sedemikian dikira makruh. Jadi terlebih baik ia hendaklah mandi hadas terlebih dahulu dan jangan dilengahkan mandi tersebut kerana perbuatan melengahkan juga dikira sebagai makruh. Sekiranya tidak larat atau tidak mampu mandi pada waktu malam, maka disunatkan suami dan isteri membasuh kedua kemaluannya dan mengambil wuduk dan diteruskan tidur dan awal pagi mandi hadas sebelum melakukan solat subuh. Boleh juga mandi pada waktu malam selepas melakukan jimak kerana perbuatan ini juga adalah sunah Rasulullah dan dikhuatiri terlewat Solat Subuh disebabkan mandi hadas. 

Bagaimana berlaku jimak beberapa kali perlukah mandi wajib mengikut jumlah perbuatan jimak? Jawapannya tidak perlu, cukup sekali mandi sahaja sudah memadai dan sudah terangkat semua hadas yang ada pada diri. 


10 comments :

 1. assalamualaikum ustaz.
  sy ade dua soalan untuk ustaz

  1.semasa mandi wajib perlukah kita menyentuh atau mbersihkn bahagian sulit atau kelamin?adakah sah mandi wajib sy?

  2.waktu mandi wajib adakah kte perlu mandi tanpa seurat benang?

  sekian itu shja soalan sy ustaz..trims kasih..assalamualaikum.

  ReplyDelete
 2. ustaz...sy kene langgar di babi...lepastu selut yg ade di badan babi tu kena mto sy...sy pun samak la...jadi mase basuhan yg pertama sy basuh dgn air tanah..sy pun gosok selut yg melekat di mto sy tu dgn tangan sy...sy terlupa nk samak balik tgn sy...sy pun masuk ke dalam rumah basuh tgn sy...dan sy sapu rambut sy dalam keadaan basah... sy pegang sinki,paip dalam bilik air,handfone sy,baju sy,kain sy dalam keadan basah...adakah sy perlu samak tgn sy dan seluruh brg yg sy pegang dan seluruh anggota sy...

  ReplyDelete
 3. Besnis produk kesihatan myherb2u-goji,tricajus,susu kambing,mlm call +60192311900
  http://www.healthbuilders.com.my/
  othmandraman@yahoo.com
  http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
  http://www.dnaglobal2u.com/
  http://www.iphytoscience.com/
  http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
  Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam,selangor,malaysia
  Rakan kongsi/penyewa/pekerja diperlukan

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
  Pinjaman, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll .. Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
  lembaga untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
  solusi pinjaman Anda! Saya pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada
  perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau
  2%. Bunga. Silahkan hubungi kami melalui email newdaytonloancompany@gmail.com.

  terima kasih,
  mrs sonia

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum. Saya hendak tanya beberapa soalan:

  1. Adakah kita perlu ganti balik semua mandi wajib kita pada tahun2 yang sebelumnya kerana tidak pernah mandi wajib seumur hidup selepas datang haid dan bersetubuh?

  2. Adakah solat kita sah sekiranya kita tidak pernah mandi wajib seumur hidup?

  3. Sekiranya kita hendak bertaubat, perlukah kita sucikan diri sebersih-bersihnya? Contohnya, kita tidak pernah mandi wajib selepas datang haid dan bersetubuh, tetapi kita ingin bertaubat. Adakah kita perlu ganti semua mandi wajib yang telah kita tinggal beberapa tahun itu dulu baru boleh bertaubat?

  Saya harap pertanyaan saya ini terjawab. Sekian. Wasalam :)

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera
  Satu perkongsian yang menarik mengenai mandi. Jemput ke blog saya untuk membaca mengenai 3 perkara perlu lakukan sebelum mandi pagi. Jalalboy

  ReplyDelete
 8. Tahniah ustaz ..dpt byk pengetahuan baru dan dpt dikongsikan ilmu2 bgini..

  ReplyDelete
 9. Asalamualaikom ustadz, smlm sy bsame istri, sblom kami bsame ia blom dtg haid tetapi tibe2 tgh hangt haid pun kluar,soalannya ustad adekah istri sy wajib mandi junub atau nk tggu habis haid bru mndi wajib??? Mohon pencerahan ustadz

  ReplyDelete
 10. Asalamualaikom ustadz, smlm sy bsame istri, sblom kami bsame ia blom dtg haid tetapi tibe2 tgh hangt haid pun kluar,soalannya ustad adekah istri sy wajib mandi junub atau nk tggu habis haid bru mndi wajib??? Mohon pencerahan ustadz

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PEMBACA

PENGIKUT BLOG